Хеморагична болест по зайците

2
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(26 гласа, оценка 4.35 от 5)

Кръвоизливната (хеморагична) болест по зайците е нова за страната ни болест. Тя протича много остро и бързо, с висока смъртност, като засяга зайците на възраст над 2 месеца. Причинява се от вирус, който е много устойчив във външната среда. Другите видове животни и човекът не боледуват от хеморагична болест.

Епизоотологични особености

Хеморагична болест по зайците се внася в незаразено стопанство чрез болни зайци, продукти от заклани зайци или от хора и животни (механични носители), били в контакт с болни животни. Болните зайци отделят заразата с изтеченията от очите и носа (кръвоизливи), с изпражненията и урината. Чрез тях се заразява околната среда: хранилките, поилките, теренът и обслужващият персонал, който лесно разсейва заразата с обувки, дрехи и ръце. В самото помещение вирусът може да се предаде и при близък контакт – при кихане или кашляне (аерогенно). Кожата, месото и най-вече кръвта на закланите животни са изключително заразни.

Клинична картина

Признаците при хеморагична болест не са характерни. Болестта продължава от няколко часа до няколко дни. Първите признаци са отказ от храна, настръхване на космите, понякога кръвотечение от носа. Когато болестта се появи за първи път, тези признаци могат и да липсват. Зайците изведнъж започват да треперят и за няколко часа умират. Ако се заколи болен заек или ако се отвори трупът, намират се много кръвоизливи по сърцето, в белите дробове, в червата, в черния дроб (изглежда като сварен и при разрез от него изтича несъсирена кръв), които служат и като материал за лабораторно изследване.

Предпазване от хеморагична болест по зайците

Основната мярка е строгият контрол срещу внасяне на заразата – доставяне на зайци от незаразени стопанства. В застрашените стопанства се извършва периодична ваксинация. Има ефективни ваксини, включително и български. В Института по имунология – Враца, се произвежда специфичен серум с добър ефект.

Хеморагична болест по зайците все още продължава да се изучава, тъй като за нашата страна тя е нова нозологична единица.

ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ПО ЖИВОТНИТЕ КОСТАС ВОДАС СПРАВОЧНИК НА ФЕРМЕРА