Причини за появата на дисбактериоза

4
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(8 гласа, оценка 4.25 от 5)

През последните години диагнозата дисбактериоза се появява със същата честота както остро респираторно заболяване по време на грипна епидемия. Какво се крие зад тази популярна „диагноза”?

Ние непрекъснато контактуваме с микроорганизмите от окръжаващата ни среда. С тези, които живеят на повърхността на кожата и лигавиците, както и вътре в тялото, включително и в червата, където те са най-много.

По време на еволюцията на човека и микроорганизмите са се научили не само да съжителстват, но и да извличат от този контакт максимална полза.

Тази симбиоза позволява на бактериите да получават нужните им хранителни вещества и „покрив над главата си”. Те не остават длъжни: произвеждат ензими, които помагат за смилането храната по-добре, за регулиране на стомашните киселини, половите хормони, холестерола, а също така участват във водно-солевия метаболизъм. Наред с другите неща, отделят жизненоважни вещества: витамини, антибиотици, хормони, и много други; неутрализират различни токсини и служат за източник на енергия.

Важна роля играят за поддържане на имунитета, борбата срещу злокачествени новообразувания. Полезните микроорганизми, не желаейки да губят „дома” си, отчаяно се борят с другите, които са патогенни за хората. По този начин стабилната микрофлора на червата предпазва от уреждания от външни микроби.

Но се случва така, че естествения баланс на микроорганизмите се нарушава, променя се техния количествен и качествен състав. Има много причини, които биха довели до такова нарушаване, например, банално преяждане или емоционално напрегнат ден.

Организмът, отслабен от постоянен стрес, лошо хранене или модерен хранителен режим (диета), както и от неконтролирано самостоятелно лечение, особено с антибиотици, не е в състояние да запази своите малки помощници и те започват да умират. Освободеното „жизнено пространство” незабавно се заема от гъбички и бактерии, съответно, се появява дисбактериоза.

Дисбактериоза на червата е микробиологично понятие, което характеризира нарушеното съотношение на представителите на чревната микрофлора. Това не е диагноза, а симптом, който може да придружава заболяване или неправилно функциониране на организма.

Важно е винаги да се търси причината за дисбактериозата. Само възстановяване на микрофлората е безсмислено докато не бъдат идентифицирани и отстранени условията, които я причиняват.

Има много условия, които водят до развитие на дисбактериоза: заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечносъдови, инфекциозни заболявания, химиотерапия, лъчетерапия и хормони.

Важна роля играят и социалните фактори: физическо или психическо натоварване, неправилно или небалансирано хранене, липса на витамини.