Самотата вдига кръвното налягане

1
Добави коментар
The_pacifier
The_pacifier

„Самотата сама по себе си се оказва уникален рисков фактор за здравето“, твърди д-р Луис Хокли, психолог в Университета в Чикаго.

Липсата на отношения с другите хора не само ни прави нещастни, но също така е вредно за нашето тяло, пише „Дейли телеграф“. Психолози откриха, че има директна връзка между самотата и повишаване на кръвното налягане. Процесът се проявява 4 години по-късно и не се влияе от възрастта и други фактори – като тютюнопушенето и наднорменото тегло, нито е свързан със стреса и депресията.
„Самотата сама по себе си се оказва уникален рисков фактор за здравето“, твърди д-р Луис Хокли, психолог в Университета в Чикаго. Високото кръвно налягане, което често е наричано тиха заплаха, тъй като има малко симптоми, вреди на здравето по много начини. То увеличава риска от сърдечен удар и понижава бъбречната функция. Систолично кръвно налягане над 140, наричано хипертензия, е най-честата първична диагноза в САЩ и първична или допълваща причина за около 18% от смъртните случаи в страната. Екипът на Хоукли е изследвал 229 души на възраст между 50 и 68 години. Членовете на групата са отговорили на редица въпроси, чрез които да се установи дали се чувстват самотни. Участниците са давали отговор на твърдения като „Имам много общо с хората около мен“, „Социалните ми връзки са повърхностни“ и „Мога да намеря компания, когато имам нужда от нея“. По време на петгодишното си проучване д-р Хоукли намира ясна връзка между чувството на самота, изразено от участниците в началото на периода, и повишаването на кръвното налягане през това време.“Повишаване на кръвното не се наблюдаваше в първите две години от изследването, но после продължи да се повишава в период на 4 години“, заяви Хоукли. Засегнати са дори хора, които не се чувстват крайно самотни. Сред всички, участвали в проучването, при най-самотните кръвното налягане се е повишило с 10% за 4-годишен период.

Към статията няма коментари. Напишете първия.