Европа без цианиди – Европейският парламент гласува за забраната на използването на цианиди в минната индустрия « ЗЕЛЕНИТЕ

10
Добави коментар
keen
keen

Европа без цианиди – Европейският парламент гласува за забраната на използването на цианиди в минната индустрия

Днес, 5-ти май, на редовно  заседание на европейския парламент  бе подложена на гласуване Проекто-резолюция B7 0238/2010 за забрана на използването на цианиди в минната индустрия внесена от Европейска народна партия и подкрепена от парламентарните фракции на Алианса на социалистите и демократите, Алианса на демократите и либералите, Групата на Зелените, Групата на европейската обединена левица и независими депутати.

Тя призовава Комисията  да въведе пълна забрана върху  използването на цианидни технологии в минното дело в ЕС преди края на 2011 г. като единственият сигурен начин за защита на нашите водни ресурси и екосистеми от цианидно замърсяване от минното дело.

Проекто-резолюцията  бе ПРИЕТА като гласуването приключи със 488 гласа ЗА и 48 гласа ПРОТИВ.

При гласуване в  българското Народно събрание на 07.11.2008 г. по предложение на г-жа Мария Капон за забрана на използването на технологии с цианиди за извличане на злато бе отхвърлено с минимална разлика от 8 гласа при 53-против, 43 – за и 67 въздържали се.

Тези две гласувания на най-високо ниво, заедно с националните забрани в Чехия и Унгария, показват ясно общественото отхвърляне на тази неоправдано рискова технология и потвърждават правотата на каузата която защитава Коалиция „България без цианиди”.

Крайно време е  Министерство на околната среда да преоцени твърдата си политика в защита на тези технологии и да стане проводник на обществените нагласи, изисквайки от златодобивните компании проучване и прилагане на технологии за добив които носят по-малък риск за здравето на хората и околната среда прилагайки Принципа на предпазливостта заложен в чл. 174 (2) от Договора на ЕО и доказвайки на практика социалната си и екологична отговорност.

Коалиция „България без цианиди“

Етикети: Европейски парламент, забрана, Коалиция „България без цианиди“, цианиди

Публикувано на 05.05.2010 в 16:38 в категории Новини, Първа страница, Съобщения за пресата, Топ новини – общи. Можете да следите коментарите по тази публикация чрез RSS 2.0 хранилката.

Коментарите, pingback и trackback са забранени.