По следите на шоколада

1
Добави коментар

Най-сладките сгради в света са музеите на шоколада. А често, когато пътешестваме, те остават извън полезрението ни сред дългия списък на забележителности, които искаме да посетим. Онези, които са попадали в тези невероятни места знаят, че емоциите от подобно гостуване са несравними и оставят едни oт най-трайните усещания за атмосферата на града. Затова, следващия път когато планирате екскурзията си, не забравяйте да потърсите музей на шоколада по вашата дестинация.

Долните редове са убедителни аргументи за това предложение.

Понеже става дума за музеи, естествено е да започнем с Париж.
Музеят на шоколада във френската столица се намира на булевард Бон нувел и носи името Шоко стори. Експозицията разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад.
„Този продукт има огромно значение за човека. Историята на шоколада по своята продължителност отстъпва само на историята на хляба“, казват създателите на музея съпрузите Ван Велде.

Съпружеската двойка е открила и други два музея на шоколада – в белгийския град Брюж и в чешката столица Прага.

Един от първите европейци, опитали необичайната напитка от какаови зърна, е Ернан Кортес през 1519 година на приема, организиран в негова чест от императора на ацтеките Монтесума. Христофор Колумб пък не харесал какаото – според него било горчиво.
Голямо внимание е отделено и на пристигането на какаото в Европа, създаването на континента на първите твърди шоколади около 1800 година (до тогава какаото било познато само като прах и напитка).

Във витрините има и няколко статуетки, изработени от различни видове шоколад, а киносалонът предлага документални филми по темата. В края на обиколката можете да наблюдавате действията на майстор-сладкар, който пред очите ви прави шоколад. И, разбира се, да опитате.

Във Франция можете да посетите и още един музей на шоколада – в Гайсполсхайм допълнен с театър, чайна и магазин за подаръци, този музей е също толкова елегантен, колкото и страната, в която се намира. Посетителите могат да закупят от магазина шоколадови макарони, шоколадов оцет, шоколадова бира и декоративни антични калъпи за шоколад.

Пътешествениците – любители на шоколада са категорични, че една от най-добрите експозиции на сладкото изкушение е в Музеят на шоколада в Кьолн, Германия.
Разположена на река Рейн, на площ около 2000 квадратни метра, футуристичната триетажна постройка дава възможност на посетителите да се потопят в историята на сладкото изкушение. Най-голямата атракция на музея, обаче, е шоколадовият фонтан. В него служителите на музея топят вафлени кори и ги предлагат на предвкусващите удоволствието гости.

Един от най-известните шоколадови музеи, разбира се, е в Швейцария.
Неговата история започва през 1957 г., когато в град Лугано в близост до фабриката за шоколад Alprose е изграден музей, представящ света на шоколада – от неговия произход до наши дни. Пред самите врати на музея посетителите се „срещат“ със скулптура на червена крава – запазеният знак на този вид шоколад. А на входа има истински шоколадов фонтан, от който щедро блика изкусителната течност.

Сбирката на музея дава представа за историята на фабриката и шоколада. Освен своята образователна заслуга музеят допринася за укрепването на традицията на швейцарския шоколад. Обиколката завършва в огромен магазин, наричан „Носталгия“, където всеки посетител може да опита на воля от богатото разнообразие на продуктите Alprose.

Музеят на какаото и шоколада в Брюксел се намира на малката уличка Rue De La tet d’Or, близо до туристическия информационен център. Още на входа посетителят се чувства като в къщичката на Хензел и Гретел от приказката на братя Грим. С влизането си тук гостът получава бисквити и всякакви лакомства, потопени в шоколад. Вълшебството на какаото властва навсякъде – неслучайно екскурзоводите казват, че от сбирката на този музей ще се „насладите на някои очарователни факти“. В Музея на шоколада в Брюксел има и демонстрации как се приготвя шоколад. Те се правят от майстори, чиито семейства са в бизнеса вече четири поколения. Освен че белгийските вълшебници ще ви позволят да ги наблюдавате, докато работят, те с радост ще отговорят на вашите въпроси.

В добавка към секцията, посветена на ползата от шоколада за здравето на човека, музеят предлага на посетителите да разгледат и чудновата колекция от кутии с шоколад, посветена на кралското семейство.

Дон Кихот, Санчо Панса, вятърни мелници и сцени от корида, направени от шоколад – това може да се види само в Барселонския шоколадов музей. Идеята за направата му възниква сред местната сладкарска гилдия. Самият музей е една от най-големите атракции в каталунската столица. Експозицията представя историята на шоколада от времето на маите, пренасянето на първите какаови зърна от Христофор Колумб в Европа и съвременните начини за приготвяне на шоколад. Освен това има възможност всеки да се включи в кратък курс по приготвянето му.

Най-специфичното за този музей е неговата сбирка от шоколадови фигури. Неотдавна тя се обогати и с шоколадов макет на стадиона „Ноу Камп“. Фигурата беше добавена до тези на футболистите Роналдиньо, Ето`о, Шави и Пуйол. Репродукцията на митичния стадион е поръчана от Карлoс Пуйол, капитана на ФК „Барселона“ и приятелката му Кристина, които са използвали същата сладкарска къща за сватбената си торта.

И Москва има своя шоколадов оазис. От март 2009 г. и Москва стана един от градовете, който приюти шоколада в свой музей. Идеята за изграждането му е на собствениците на какаото „Мишка“. Собственик на музея е Артьом Кузнецов, а експозицията му е разположена на територията на двете най-известни фабрики за производство на какао и шоколад в руската столица „Кондитерский концерн Бабаевский“ и „Красный Октябрь“.

Музеят е създаден за една година и притежава над 30 000 експоната – от фотоматериали и документални филми до артефакти. В него гостите на музея се отправят на увлекателно пътуване по „шоколадовата река“ в света, където главният герой е вкусното лакомство. Освен всичко друго посетителите имат възможност да видят как изглежда и как расте какаовото растение, могат да поседят на стъпалата на пирамида на маите и дори да се разходят из трюма на конквистадорска фрегата в чест на завоевателите, донесли какаовите зърна в Европа преди около 500 години.

Музей на шоколада има и в Ню Брънзуик, Канада
На почит в този музей са братята Ганон – основатели на най-старата фабрика за производство на бонбони в Канада, специализирана в производството на лакомства, които се поставят в кутии. Братята Ганон първи в света използват иконичната кутия за бонбони във формата на сърце.

Шоколадът може и да доставя наслада на небцето, но Музеят на шоколада Шоко Стори в Прага, Чехия е истинска наслада за окото. С колекции от невероятни антични шоколадови обвивки и демонстрации на производство на шоколад, на посетителите им е трудно да решат какво да разгледат най-напред.

Известна с модерния си дизайн и с кратките срокове, за които е построена – само за 75 дни – атрактивната сграда на шоколадовия музей на Нестле в Мексико сити, Мексико сама по себе си предизвиква интереса на посетителите. Изкушенията привличат хиляди гости от цял свят, на които действително им е трудно да забравят гостуването на подобно място.

Източници:
klassa.bg
investor.bg