Зорбинг мания | Калейдоскоп | Любопитно | Работещо момиче

7
Добави коментар

Историята на набиращото все по-голяма популярност в България екстремно забавление, наречено зорбинг започва през далечната 1973г. Тогава френският инженер Жил Еберсол патентова своето изобретение, което представлява голяма прозрачна пластмасова сфера. За да изпробва нейната устойчивост, през 1985г. французинът се спуска със своето изобретение по 10 метров водопад и от върха Фуджияма в Япония.

Зорбингът е продължил да се доусъвършенства през годините и днес може да се определи като една от най-предпочитаните летни атракции. Самото име зорб, както се нарича прозрачната сфера означава ‘неизвестна орбита’. Зорб-ът се изработва от поливинилхлорид и представлява две сфери – вътрешна и външна, които се закрепят със система от неплетени влакна, а в пространството между тях се вкарва въздух под неголямо налягане. Съществуват различни видове зорб, но е изчислено, че оптималният външен диаметър е 3,20 метра, а формата трябва да е кръгла, за да се спазят максимално изискванията за безопасност. Разбира се, има оставен отвор, през който човекът или хората влизат в Зорба. Тази дупка е с диамерът 60 см. Тя не само осигурява достъп до вътрешността на Зорба, но и осигурява притока на кислород вътре. Вътрешната сфера е мястото, където застава зорбонафтът, здраво закрепен с обезопасителни колани. Ако теренът е равен, тогава няма нужда от коланите и спокойно може да тичате като хамстер в сферата.

Зорбингът може да се практикува както върху водна повърхност, така и по хълмисти възвишения, та дори и ледени хълмове. В зорбинга може да бягаме, да се спускаме, да се търкаляме,да се пързаляме, да си организираме борби по сумо. В някои зорбове има известно количество вода, което напълно да обърка представите ни за баланс и равновесие. За да бъде пълно щастието може да потичате или да се спуснете с някой приятел.

Зорбингът е начинът, който ще ни отърси от стреса и седмичното напрежение, ще ни завърти главата и ще изкара всички мисли от нея, а емоцията, която ни дава е неописуема.
‘Всички излизат от него превъзбудени и винаги първите им думи са : СУПЕР Е!’ – споделя с нас Деси Даскова от Зорбинг – център SHAMBHALA Сопот. Тя ни разказа интересни неща за зорбинга и впечатленията си от този нов начин да разпуснеш след дългата работна седмица.

1. Зорбингът е все още нещо ново и непознато за повечето българи. Какво всъщност е зорбингът и откога се практикува в България?

Зорбингът всъщност се нарича действието което се извършва с топка, която се нарича Зорб. Зорба е прозрачна сфера с диаметър 3.20 метра, с камера на пасажера (зорбонафт) вътре. Предназначен е за спускане по хълмове, планини и други възвишения. С лекота издържа температури до -50 С и отлично става за плъзгане по снега, по трева или по лед в много силен студ. Има и зорбове, които се пускат във вода. Те са с само с една сфера и принципа на движение при тях е по-разбичен. Теглото му е около 80 килограма.

2. Зорбингът се причислява към групата на екстремните спортове, не е ли опасно? Ами ако тези топки, приличащи на огромни сапунени мехури се спукат?

Естествено съществува вариант да се спука, но не точно като сапунено мехурче. Изработен е от специален полимер. Той е доста дебел и не може да се спука с игла или клонче или камък. Може да се спука при невнимание или неправилно използване.

3. Откъде се закупуват зорбинг-топките и след колко спускания се амортизират?

Има различни дистрибутори, които предлагат топката. А относно амортизацията много зависи как и колко често се използва, как се съхранява. Не зависи точно от броя на спусканията.

4. Има ли възрастови или здрависловни ограничения за хората, които искат да
изпробват зорбинга?

Няма строго ограничение за възрастта. По-скоро ограничението е във височината, защото вътре в камерата на пасажера има специална седалка и други осигуровки. А за здравословното ограничение е добре зорбонафта да няма проблеми с вестибуларния апарат, да не е със слабо сърце, защото все пак това е въртене на 360 градуса и не се знае как ще реагира организма.

5. Необходимо ли е присъствие на медицинско лице по време на мероприятията?

Зорбингът спада към екстремните спортове, но не и към опасните. Не е нужно медицинско лице тъй като той не крие опасности за здравословното състояние на зорбонафта.

6. На какъв терен се практикува зорбингът?

В нашия център зорба се пуска по наклонена поляна. Може да се пуска по планински склон или във вода. Зависи от това с какъв терен се разполага.

7. Характерен ли е този спорт за определен сезон?

Ами както казах той издържа на по екстремни температури, така че не е зависим от сезона, но ние го пускаме основно през пролетта и лятото.

8. Съществуват ли различни видове зорбинг? Кои от тях се практикуват в България?

Съществуват – да. Най-разпространени са водния и този, който е при нас – планински.

9. Има ли ограничение за броя спускания на ден от един човек или може да го прави до припадък?

Всеки сам може да прецени колко спускания може да издържи.

10. Какво споделят хората след като излязът от зорба?

О, еуфорията на всеки се изразява по различен начин. Всички излизат от него превъзбудени и винаги първите им думи са : СУПЕР Е!

11. Къде в България човек може да опита тази атракция?

При нас в центъра за Екстремни Спортове “SHAMBHALA” в Сопот.

12. Необходими ли са някакви разрешения за провеждането му?

Ами за по-малките деца е желателно да имат разрешение от родител или учител или човек, който го придружава.

13. Скъпо удоволствие ли е зорбингът?

Ами не мога да кажа, че е скъпо, но все пак всеки човек има различен праг.

14. Води ли до пристрастяване?

Ами това си зависи от човека.

15. Отворен ли е българинът към подобни изживявания и има ли според теб бъдеще за зорбинга в България?

Напоследък все повече. Доста често при нас идват хора само заради зорба. Може би е интересно за всеки да разбере какво всъщност представлява това. Екстремните спортове като цяло набират все повече сила у нас. Смятам, че българина има нужда от това. Това е начин да се откъсне поне за малко от забързаното ежедневие, да усети тръпката както се казва. Съветвам всеки да опита нещо такова и съм сигурна, че погледа му върху нещата от живота ще се промени много, ще бъде зареден с много положителна енергия.

Повече информация за зорбинг атракцията – http://shambhala-center.ru/bg/about/