Разширени вени (2 част)

4
Добави коментар
znamli
znamli

Разширени вени (2 част)

Публикувано на 2010-06-17 13:57:54

Какви изследвания са необходими при разширени вени?

Варикозно променените вени на долния крайник се диагностицират и само с оглед, субективните оплаквания допълват диагностичния процес. Съществуват няколко теста за преценяване състоянието на клапите, но най-често практикуваният е оценка на времето за изпълване на разширените венозни съдове при изправено положение, след като за няколко минути те са поддържани над нивото на тялото за достатъчно дрениране на кръвта и поставяне на еластичен турникет в горната част на бедрото. Изпълването на вените преди и след премахването на турникета носи информация относно състоянието на клапния апарат на перфорантните и повърхностните вени.

Проходимостта на дълбоката венозна система е особено важна за терапевтичния подход. За верифициране на това висока диагностична стойност има доплер-сонографията, използвано и най-често в практиката.

Какво е лечението на разширените вени?

Лечението на разширените вени може да е нехирургично (консервативно) и хирургично. Изборът зависи от тежеста и давността на заболяването, както и от индивидуалните предпочитания.

В случаи на леко изразени разширени вени е достатъчно да се използват неоперативни методи за лечение. Тук е уместно използването на препарати, повишаващи венозния тонус, намаляващи капилярната пропуслкивост и подобряващи кръвотока. Допълнително се препоръчват режими за повдигане на крайниците на високо и двигателни упражнения за подобряване на дренажа. Носят се подходящи еластични чорапи.

Склеротерапията също се отнася към нехирургичните методи за лечение на разширени вени. При този метод в разширената вена се въвежда химично вещество, последвано от притискане отвън. Целта е нарушаване проходимостта на венозния съд. Ако не се изпълни правилно и не се приложи компресия са възможни усложнения, които допълнително да увредят и останалия клапен апарат. Състоянието се проследява като компресивните превръзки се носят няколко седмици, последвани от еластични чорапи.

Какво е хирургичното лечение на разширените вени?

Има различни хирургични методи за лечение на разширени вени.

Стрипинг на големите подкожни вени – сафена магна и сафена парва. Тази процедура изисква запазена проходимост на дълбоката венозна система. Предварително се маркират всички вливащи се в основната вена притоци и уврдените перфоратнни вени. През дискретни разрези на ниво вътрешен глезен във вената се въвежда фина ‘нишка’ по цялата и дължина до мястото на вливане в дълбоката система на ниво малко по-ниско от слабинната гънка. Въвеждането се  осъществява чрез палпаторна ориентация, допълнително са възможни разрези по хода на съда за улесняване. Отстраняват се вливащите се съдове и засегнатите перфорантни вени. Фиксираната вена, освободена от притоците, прекъсната в началото и края се изтегля отгоре надолу.

При ангажиране на сафена парва, разположена по външната страна на подбедрицата поведението е същото, но разрезите са от страната на външния глезен и на ниво задколянна ямка, където вената се влива в дълбоката венозна система.

В хода на операцията, както стана въпрос, се отстраняват и предварително маркирани по-малки разширени вени, достъпът до които се осигурява с помощта на множество фини разрези. Шевовете след оперативната намеса са най-щадящи от козметична гледна точка.

Освен с отворен  хирургичен метод, оперативни намеси се осъществяват и чрез ендоскопски  достъп в подкожието. Все повече практика се натрупва в тази насока.

Лазертерапия е подходяща при по-малки разширени вени и паякообразни такива. Чрез фина игла в самия съд се постига аблацията му чрез високата температура.

Високочестотен ток е друг метод за лечение отново при по-малки размери на засегнатите вени.

Какво можем да направим за предпазване от разширени вени?

Профилактиката на разширените вени изисква на първо място достатъчна двигателна активност. Необходимо е да се сведе до минимум стоежът в изправено положение. Облекчение на симптомите се постига при често повдигане на краката на високо, избягване на солена храна, която води до задръжка на течности. Препоръчва се избягване носенето на тесни дрехи в областта на талията, слабините и бедрата.

Тази статия е публикувана в категория Медицина.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.