Димитър Караниколов: светлина и форма

6
Добави коментар
nixonanim
nixonanim

26 Юни 2010, CGArt.bg Статия на: Николай Михайлов

Арх. Димитър Караниколов завършва архитектура през 2002 г. в УАСГ София, но през последните десетина години се занимава предимно с архитектурна визуализация. Изображения от неговата дипломна работа бяха публикувани в първия албум за дигитално изкуство на издателството Ballistic – Expose 1.

След дипломирането си заминава за Ротердам, където прави стаж в експерименталното студио – ONL. През 2004 г. заминава за Лондон и две години работи в екипа за визуализации на Fosters+Partners.

През 2006 г. стартира собствено ателие, първоначално – ATK заедно с Цветан Тошков, а в последствие – Meshroom.

Какво искат архитектите за които работиш?

В повечето случай и те самите не знаят! Ако може стъклото да блести, но не съвсем! Ако може фасадата да е по – тъмна, ноо да запази същата осветеност?! Да има лятно усещане като цяло, но с нюанс на коледно шопинг настроение?!? Бялото не изглежда достатъчно БЯЛО! Да има повече атмосферност???

ОЩЕ дървета, колкото и дървета да има сцената – те искат ОЩЕ!  Оставам с впечатлението, че не си харесват къщите и искат да ги затрупат с дървета, за да не се виждат много – много. Шегата на страна, но всичко това са реални коментари, които сме получавали. Даже най – големите бисери си ги пазим в специална папка. Вярвам всички колеги разбират много добре какво имам предвид.

Какво искат АРХИТЕКТИТЕ !?! Изпращат „детайлен“ (според тях) модел на градоустройство (който всъщност се оказва  8 кутии и един цилиндър с обърнати повърхности) в петък вечер и oчакват да получат, цитирам „Photorealistic Night Aerial WOW image“ в понеделник сутрин, който да може да се разпечата поне 4 на 3 метра.

Също така два допълнителни варианта на съответната картинка (които според тях не се различават много един от друг и би трябвало да се направят бързо, лесно и без да утежняват бюджета), а именно:      – с „малко“ по – други сгради: малко повече, малко по – ниски, малко по – заоблени, с басейни по покривите.

     – и „същият“, като първия вариант, само че дневен и леееко по – отгоре погледнат. Иначе казано:

Искат да усетиш каква е идеята им и да я развиеш и обогатиш – много често става въпрос за бързи конкурсни проекти, които не са измислени в детайл, и подадената информация за тях се изчерпва понякога дори само със скица на ръка + няколко примерни снимки на подобни сгради.