Военни части, истории, оръжия и мисии

7
Добави коментар

Днес реших да ви запонзая с едно от любимите ми оръжия. А именно руското РПД. Остарялата вече лека картечница не дава отбой (така май са повечето руски оръжия) и е все така на служба в много държави. Ето за какво става дума. РПД е 7.62х39мм лека картечница произведена в СССР. Създадена е като заместител на съветската ДП 7.62х54мм. Разработката на оръжието започва през 1944г., като в процеса на разработване взели участие – Василий Дегтярев, Сергей Симонов и Алексей Судяев. Сред разработените прототипи, прототипът на Дегтярев се оказъл най-добър. Така през 1944г. година оръжието било одобрено и същевременно влезло в служба, като основна лека картечница. Независимо, че било одобрено още през 1944г., масовото му производство започнало едва през 1953г.

Основни показатели:

Тежест – 6.6кг. Дължина – 1.037мм Дължина на цевта – 520мм Калибър – 7.62х39мм Изстрели в минута – 650 Скорост – 735 м/с Ефективна далечина за поразяване – 100 до 1000м Пълнител – 100 патрона в лента, затворени в метален контейнер.

Оръжието изпозлва газово задвижвана бутална система и заключваща система подобна на останалите разработки на Дегтярев. Произвежда изстрел при отворен затвор. Този затвор(по точно носача на затвора) игае и роля на ударник, като същевременно е свързан със спусък ограничен само до автоматична стрелба. Към затвора е добавена и системата за изхвърляне на гилзи – устроена така, че те да падат долу по специално направен улей. Цевта на оръжието не може да се маха. Към нея има прикачена двунога, която може да се прибере по дължина на цевта. Прикладът и предната дръжка са направени от дърво. Стандартните мерни прибори са механични и са от желязо. Пълнителят представлява лента, която се намира в метален контейнер. Лентата е разделена на 2 части по 50 патрона. През шейсетте, когато Калашников се налага (РПК и ПК), РПД бива свалено от служба в повечето страни от Варшавският договор. Това обаче не е краят за това прекрасно оръжие. В много Азиятски и Африкански страни то остава на служба. Също така взима участие и в следните конфликти – Виетнамска война, Гражданска война в Камбоджа, Афганистан и множество по-малки конфликти в Африка и западна Азия.

снимки от: http://rkka.by.ru/weapon/pulemet/rpd.html