Аерозолно пожарогасене, пожарогасители, пожарогасители цени, пожароизвестяване

5
Добави коментар
cocobg
cocobg

уПротивопожарни системи за коли

Съвременни системи срещу кражби

 
    Пожарите в автомобилите и въобще в транспорта стават все по-гореща тема. За тези от Вас, които са решили сериозно да се заемат с обезопасяването на своя автомобил, се предлагат системи за автоматично пожарогасене. Основно такива системи намират своето приложение при спортните коли, също така и военната техника, товарни коли и транспорта. Обикновенните автомобили рядко са снабдени с подобни устройства, което за съжаление е голям минус. Всъщност, след умишлено палене или кражби на колите,  някои собственици се решават и на тази не-скъпо струвата стъпка.
 
     Какво всъщност представлява една автомобилна система за пожарогасене? Като цяло, това е един метален корпус с височина от 5 до 20 см и диаметър от 8 до 20 см. Вътре се намира специално вещество, което в нужния момент се превръща в пожарогасителен аерозол и ликвидира пожара. Специалистите наричат подобни прибори – АГС, или генератори на пожарогасителен аерозол.
 
     АГСите, като правило, се монтират в двигателния сектор, багажника или около резервоара. Монтажа е изключително лесен и бърз. Важното е – правилно да се избере местоположението на генератора. Монтиран под капака, АГС спокойно гаси пожар в обем около 2 кубика, което практически е повече от пространството в което се намира.
 
     В случай, че се появява огън, в устройството сработва термохимична реакция, произтича изгаряне на специално вещество и около 10 секунди се отделя аерозол във формата на бял дим. Този “дим” се състои от частици с размер няколко микрона, които имат свойството да намаляват и прекратяват химическите процеси при горенето.
 
     Пускането на АГС става ръчно (чрез натискане на бутон в купето) или автоматично. При автоматичното сработване, АГС се задейства след поява на огън, искри или нагряване до определена температура (като правило тя е 170-200 градуса)
 
     При качествените генератори (АГС), температурата на аерозола на изхода от устройството не трябва да превишава 150 градуса. В този случай, след гасенето на пожара автомобилът може да продължи да се движи. При по-високи температури – окабеляването се разтапя.
 
     След като пожара в двигателния сектор загасне, не трябва да се отваря капака в течение на 10-15 минути. Това ще помогне да се изключи възстановяването на горенето ако някъде е останало тлеене.
 
     Съществува техническа възможност да се свърже аерозолният генератор в една система с алармата на колата. В този случай АГС се явява допълнително противокражбено устройство. При опит да се запали колата с неизключена система – АГС сработва. В резултат на това под капака излиза сиво-син дим и в течение на няколко минути запалването на автомобила е невъзможно!
(аерозолът прониква в цилиндрите и не дава възможност да се запали горивната смес)
 
     Минималната цена на генератора с монтаж е от  140-190 лв. По-сложни системи може да струват до 600-800 лв. С гордост може да се отбележи, че аерозолните генератори АГС  се отнасят към едни от малкото високотехнологични продукти, които имат широко приложение в ЕС и САЩ. Тяхното приложение първоначално е било насочено в космическата индустрия и военния сектор на Русия.
 
     Вече аерозолните генератори се разпространяват и в нашата страна, посредством ексклузивният дилър за България – “Анкос-66” ЕООД.

За повече информация може да посетите сайта на вносителя: www.ankos.eu
Там ще намерите информация за обемно пожарогасене, защитаване на вили, къщи, апартаменти, складове, сървърни помещения и мн. др.
Константин Вълев