Остров от боклук 3152

5
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

Така ще изглежда от птичи поглед холандският остров от боклук.

Иде ли война за боклука в океана? Може би скоро ще има отговор на въпроса. Защото докато едни искат да се опитат да изчистят отпадъците, други се канят да строят остров от тях. Факт е, че в Тихия океан се е образувало най-голямото боклучено петно в света. Според различни проучвания то вече заема будеща тревога площ от водния басейн. Образува се от севернотихоокеанската система от течения.

Възможно ли е да се построи изкуствен остров с площ 10 000 кв. км – т. е. около една десета от територията на България? И то от пластмасов боклук!

“Може да стане”, твърди холандското архитектурно студио Whim Architecture. Проектантите обаче правят уговорката, че трябва да си сътрудничат с океанолози, инженери и химици за развитие на идеята си. А тя може да бъде описана с една-единствена дума: зелено!

Желанието на архитектите е да дадат пример как може да се живее в абсолютна хармония с природата, като се разчита само на възобновяеми източници. А освен това се върши едно полезно дело – изчистване на Тихия океан от боклука.

Идеята за острови от боклук се заражда най-напред в главата на британския еколог Ричи Сова. От 1998 г. той проучва различни варианти и малко след това почва да осъществява мечтата си. Така на мексиканското крайбрежие, южно от курорта Канкун, се появява първият “Спирален остров”, направен с помощта на пластмасови бутилки. Използвани са общо 250 000, а размерите на островчето са 20 на 16 метра. През 2005-а ураганът “Емили” разрушава мечтата на Сова, но с помощта на приятели островчето е възстановено.

От проекта на британеца идва и вдъхновението на холандците. Огромните мащаби обаче изискват друга технология. В Whim Architecture знаят, че им трябва нещо повече от торби с пластмасови бутилки и камъни, висящи във водата, за укрепване на конструкцията, каквото е направил Сова.

Панели от отпадъци

Холандците планират да заимстват опит от създателите на Палмовите острови край Дубай, където за укрепването им са вложени дрениран пясък и скали. За основа на домовете на боклучения остров ще се използват пана, приличащи на обикновените панели.

В случая обаче те ще бъдат изработвани на борда на кораби с конкретно специално предназначение. Всъщност по време на мечтания строеж на мястото ще има солидна флотилия. Защото едни кораби ще събират боклука от Тихия океан, а други ще го преработват в желаната форма. До нейното постигане отпадъците трябва първо да се промият, надробят, а ако е необходимо, и да се нагреят и пресоват според желаната форма.

Биогориво от водорасли

Проектантите смятат, че на острова животът ще бъде на най-високо ниво. Предвидено е половината му площ да бъде жилищна, а останалата – за различни култури. Ще има, разбира се, и чисти плажове.

Изключително важно ще е отглеждането на култивирани водорасли в специални ферми. Опитът е вече доказан на такива в Танзания и на Филипините. Именно водораслите ще се използват за производството на биогориво на острова.

Предвидено е да се отглеждат и различни видове растения, които ще участват в пречистването на морската вода. Планира се да има и огромни площи с типични плодове и зеленчуци, като за производството им на боклучения остров ще бъде докарана специална почва. Тя ще се подхранва чрез преработването на биологичните отпадъци в тор.

Енергия от вълните

Поради местонахождението и конструкцията си боклученият остров ще трябва сам да се справя с проблема с енергията. Холандците планират захранването с ток да става по два начина. Първият ще е с помощта на слънчеви батерии, а вторият – чрез енергия от вълните.

Единственото нещо, което засега остава неясно, а е доста важно, е колко струва мечтата да се направи остров от боклук.

Ротшилд плава 15 000 км върху пластмасови бутилки

Катамаранът “Пластики”, направена от 12 500 пластмасови шишета, прекоси Тихия океан. Пътешествието – 130 дни и 8000 морски мили (близо 15 000 км), цели да привлече вниманието върху тежките последици от пластмасовите боклуци.

“Всяко парче пластмаса, произведено след изобретяването й през 1909 г., все още съществува, включително като малки частици в океана”, заяви Дейвид дьо Ротшилд (31 г.) – капитан на “Пластики” и издънка на световноизвестната банкерска фамилия. “Можем много лесно да решим този проблем – като забраним веднага пластмасовите чаши, торби, капачки”, каза въодушевен богаташът след пристигането си в Сидни.

Ротшилд и 5-членният му екипаж потеглиха с 18-метровия катамаран на 20 март от Сан Франциско. Енергията на борда за спътниковата навигация, телефоните и лаптопа идваше от два ветрогенератора и слънчеви батерии. Работеше и система, пречистваща морската вода и урината. Оборудването в каютите е направено от отпадъчен полиетилен.

Името “Пластики” е измислено, за да напомня на “Кон-Тики” – дървения сал, с който норвежкият изследовател Тур Хейердал прекоси Тихия океан през 1947 г.

“На 1000 мили от брега се гмурнахме под яхтата и видяхме топченцата – малки парчета пластмаса, които ще се разградят напълно най-рано след 450 години”, разказа още Ротшилд, който се е захванал с редица екокаузи. Яхтата му “Пластики” ще бъде разглобена и рециклирана в Австралия. Но първо ще постои около месец в морския музей на Сидни.

Самодейност у нас

В България изхвърлени във водните басейни пластмасови бутилки и други боклуци все още са обичайна гледка.

Особено тежко е положението с реките. В последните години част от големите поражения при наводнения стават именно заради затлачване на коритата им от натрупания боклук.

Преди две години бе направена голяма акция от доброволци за почистване на язовир “Въча”. Мястото е известно с многобройните плаващи баровски къщи. Много от обитателите им обаче изхвърлят отпадъците безконтролно. Същото правят и туристи и рибари. Въпреки че по бреговете на язовира вече са поставени контейнери за смет, замърсяването с неразграждащата се пластмаса продължава.

Подобни проблеми има и по устията на реките Ропотамо и Камчия. И двете се вливат в Черно море, а от районните инспекции по опазване на околната среда признават, че най-тежко е положението със замърсяването през лятото, когато е активният туристически сезон на Черноморието.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти