Клеродендрон

7
Добави коментар
maritime
maritime

Сложното за произнасяне име означава „дърво на съдбата“ и е свързано с яванската легенда за щастието, което растението носи в домовете, където го отглеждат. Другото название, с което е познато, е волкамерия. Макар че се нуждаят от някои специфични грижи, общо взето това са лесни за отглеждане цветя, обилно цъфтящи почти през цялата година. Най-често се отглеждат пет вида. Блестящият клеродендрон е изправено или увивно храстче с големи тъмнозелени листа и яркочервени цветчета с диаметър 3 см, събрани в щитовидни съцветия. Видът Ароматен клеродендрон е с назъбени листа и кичести бели или розови цветове. Лъжливият клеродендрон прилича много на предишния вид, но е с почти целокрайни листа, а цветовете, обагрени в червено, са много едри, събрани в рехави съцветия. Най-разпространеният вид е Томсъновият клеродендрон. Това е лиана с големи листа, нашарени с неправилно редуващи се светло и тъмнозелени петна.  Цветовете  са  едри. Венчето е яркочервено, обкръжено от бяла чашка,   която  остава  дълго след   прецъфтяването   и опадането на цвета. Угандийският клеродендрон рязко се различава от всички останали видове по широко ланцетовидните си листа и рехави съцветия от синьо-лилави цветове.                               Температурата на почвата не бива да е по-ниска от тази на въздуха. През зимата издържат понижение на топлината до 12°. Почвата трябва да се поддържа винаги влажна, като през зимата поливките са малко по-редки. Въздушната влажност също  трябва да е много висока.

Добрият външен вид на този вид растения се поддържа чрез редовно подстригване и прищипване. Понякога през зимата част от листната маса пада, тогава волкамериите навлизат в естествен покой. Ако листата започнат да опадат през лятото, значи влагата не достига. За да цъфтят, тези цветя изискват да преминат през период  на  покой. Пробуждайки се от покоя, заедно с първите листенца клеродендроните образуват и цветните пъпки. С началото на цъфтежа спира образуването на листа и растежът се възобновява едва след прецъфтяването на първите цветове.

Тайните на успехаТемпература: Висока, през зимата не бива да е по-ниска от 12 градуса. Светлина: Обича много добра осветеност, през мрачните месеци може да се доосветява. Вода: Изключително влаголюбиво растение, практически не е възможно да се „удави“. Влажност на въздуха: Нуждае се от много висока влажност, редовно се пулверизира. Пресаждане: В зависимост от интензивността на растежа.