Apple iPhone 4

3
Добави коментар

Apple iPhone 4

29 юли 2010 00:00, прочетено 41582

62

|MobileShop: от 409.00лв. до 529.00лв.
|Борса: от 149лв. до 449лв.

Както обикновено, премиерата на новото поколение iPhone беше съпроводена с немалко медиен шум и потребителски интерес, но този път беше различно: по нещастно за Apple стечение на обстоятелствата месеци преди премиерата на телефона вече знаехме как ще изглежда той. Няма да се спираме върху цялата история със загубения и след това продаден на блога Gizmodo прототип на iPhone 4, а и тогава научихме главно детайли за външния вид на телефона, но не и за неговите по-специфични особености. Това стана на официалното му представяне през юни, когато разбрахме, че Apple е успяла да добави неща като жироскоп, обещаващ появата на по-интересни игри и приложения, допълнителен микрофон, възможност за видеоразговори, по-добра камера и по-голяма батерия. Най-впечатляващ обаче се оказа новият екран (Apple го нарича Retina Display, което не е нищо повече от маркетингово название), който в диагонал 3,5″ е успял да побере резолюция от 960 x 640 пиксела. Това позволява постигане на толкова голяма пикселна гъстота, че човешкото око трудно може да различни отделните пиксели, макар че не е невъзможно. Все пак в сравнение с резолюцията от 480 x 320 пиксела на досегашните издания на iPhone подобрението е драстично.

Когато държите телефона на нормално разстояние от очите, изображението изглежда много отчетливо и напомня на печатен текст – несъмнено търсен от Apple ефект заради новата им виртуална книжарница iBookstore. Все пак екранът е изключително впечатляващ, тъй като заради използваната IPS технология осигурява големи ъгли на видимост и отлично цветопредаване. Лесно можете да се убедите в качествата му, като се вгледате в начина, по който се изобразяват иконите, страниците в браузъра, изображения или видео – всичко е изключително рязко. По-високата резолюция не значи непременно, че приложенията ще са различни от досегашните, напротив. Авторите на софтуер продължават да ги правят съвместими със старата резолюция, но включват графики с по-добро качество, за да изглеждат по-добре на новия екран.

Апарат и управление
Другата голяма промяна е засегнала външния вид. Новият корпус на iPhone 4 е по-тесен от предшествениците си, което го прави по-удобен за хващане. Освен това и дебелината му е намаляла до 9,3 мм. Компанията е изоставила досегашния дизайн, който включваше заоблен заден панел, като вместо него се е спряла на по-строг такъв. Задният панел сега е напълно плосък и е покрит със същото закалено стъкло, което защитава и дисплея. Огледален е, което означава, че е като магнит за отпечатъци. Страните на телефона са стоманени, като в тях са вградени различните антени, които използва телефонът – за Bluetooth, Wi-Fi, GPS и за връзка с мобилната мрежа. Определено иновативен дизайн, който обаче в последните седмици се оказа, че не е най-добрият по отношение ползването на мобилни услуги и връзката с интернет. Достатъчно писахме за реакцията на Apple спрямо вълната от оплаквания относно представянето на антената и засега най-лесният начин за справяне с това за собствениците на засегнати устройства е използването на калъф, който до 30 септември компанията ще предоставя безплатно на желаещите. Както можете да видите във видеото, и телефонът, който тествахме, показа такива признаци.

Всичко опира до лични предпочитания, но iPhone 4 определено изглежда по-добре от предшествениците си и оставя усещане за скъп предмет, какъвто все пак е. Върху предния панел отново се намира само един бутон, а в горната част откриваме и добавената втора камера за видеоразговори. Върху лявата страна са бутоните за контрол на звука и за преминаване в тих режим, а върху горната е поместен бутонът за включване, който служи и за заключване на екрана. До него се намира и изходът за включване на слушалки. Върху дясната страна е слотът за SIM карта – работи с варианта microSIM. Ако нямате такава, можете да изрежете внимателно старата си SIM карта, а ако сте потребител на „M-Tel“, можете да вземете такава от оператора. Върху корпуса са намерили място и два микрофона – основният е поставен в долната част, до конектора за връзка с компютър и зареждане, а вторият се намира в горната част, до изхода за слушалки. Той се използва при видеоразговори и за подобряване на звука при обаждане, като спомага за потискане на околния шум. Задният панел помества и 5МР камера, която вече е снабдена с LED светкавица.

Заради новия процесор A4, който задвижва и iPad, телефонът работи пъргаво и зареждането на приложения става достатъчно бързо, така че може и да не опрете до новия мултитаскинг мениджър. Ако се възползвате от него, голямото количество RAM памет и възможностите за управление на паметта на платформата, едва ли ще усетите някакво забавяне в работата дори и ако сте оставили повече програми на заден фон. Сърфирането е безпроблемно, страниците се зареждат бързо и като цяло използването на интерфейса е точно толкова плавно, колкото са свикнали потребителите на iPhone. Освен с HSDPA мрежи, iPhone 4 поддържа работа и с Wi-Fi 802.11b/g/n (802.11n е само на 2.4GHz) мрежи и добавя още Bluetooth 2.1 + EDR, цифров компас и A-GPS приемник.

Камера
Камерата разчита на сензор с резолюция 5МР, който е снабден със задно осветяване, а това гарантира улавянето на по-качествени изображения в слабоосветени условия. Детайлите, които регистрира камерата, са впечатляващи и като цяло камерата на iPhone 4 надмина очакванията ни. Трябва да се спомене, че често снимките са преекспонирани, а софтуерът не предлага възможност за промяна на това, например чрез компенсиране на експозицията. Записваното видео е със 720р HD резолюция при 30fps (H.264, битрейт 10.5Mb/s, в MOV контейнер и с 44KHz моно AAC звук), а като източник на светлина може да се използва светкавицата. Качеството на клиповете също е много добро, с много запечатани детайли. Интересна е опцията за префокусиране по време на видеозапис – това става ръчно чрез докосване на мястото от кадъра, което искате да бъде на фокус. Засега единственият телефон, който прави това автоматично, остава Sony Ericsson Vivaz. iPhone 4 вече има втора VGA камера, но не се надявайте, че ще може да я използвате за 3G видеоразговори. Тя работи само чрез функцията FaceTime, която на практика осигурява видеоразговори само с други потребители на iPhone 4, и то единствено през Wi-Fi мрежа. С втората камера можете да правите автоснимки или да заснемате видео и можем само да се надяваме, че по някое време с нея ще могат да се провеждат и стандартни 3G разговори.

Снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_491.rar

Видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_492.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_493.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_494.rar

Мултимедия, игри и приложения
Тъй като iPhone 4 използва iOS 4, в него са включени и новите възможности за многозадачна работа. За да ги използвате обаче, приложенията трябва да са написани така, че да се възползват от екстрата. С двойно натискане на централния бутон получавате списък с активните във фонов режим приложения, между които може да се превключва или да бъдат затворени с продължително натискане. Не мислете обаче, че приложенията във фонов режим запазват пълната си функционалност – тя е ограничена само до няколко услуги, които са определени от Apple. Това са звук във фонов режим – например слушането на стрийминг музика; VoIP – разговорът през Skype продължава дори и ако се наложи да отворите друго приложение; отчитане на местоположението – удобно за навигационни приложения, чиито указания продължават там, където сте ги затворили; има опция за довършване на задачи във фонов режим, както и за бързо превключване между приложенията. Включена е и опция за по-удобно организиране на инсталираните приложения, като те вече могат да бъдат поставяни в папки. Вече има и възможности за промяна на фона от основния екран на телефона и на изображението, показвано при заключено устройство. Както и досега, това, което прави iPhone 4 по-специален, са софтуерът и интеграцията с различните услуги на Apple. На разположение на потребителите са хилядите приложения от App Store, като сред тях голяма част заемат игрите, музика и видео от iTunes, а отскоро могат да се закупят и електронни книги.

Батерия и мрежа
Батерията ще ви стигне за 1-2 дни работа и както и при другите смартфони, това време зависи от начина, по който използвате устройството. Все пак капацитетът й е увеличен спрямо предходните модели и според Apple ще ви осигури до 7 часа време за разговори в 3G режим или работа в режим на изчакване до 300 часа. По отношение на антената, тествания от нас екземпляр също показа намален обхват при хващане на корпуса в долният ляв ъгъл, което е нормалния захват ако държите телефона с лявата си ръка. За съжаление това доведе и до често разпадане на разговорите. Не само това – при нас се прояви и проблемът със сензора за близост, който не винаги работи коректно и в много случаи не изключва екрана, когато телефона е до лицето. Много е вероятно последното да бъде поправено със софтуерен ъпдейт, както компанията вече обеща.

Обзор
Apple казва, че iPhone 4 е най-добрият iPhone, правен досега, и няма как да не се съгласим с това. Все пак трябва обаче да вземем под внимание проблемите с обхвата, които, изглежда, са следствие от грешка при проектирането на устройството и в последните седмици нанесоха такъв удар върху имиджа на компанията, какъвто Apple не беше понасяла отдавна. Като изключим това и проблемът със сензора за близост, iPhone 4 предлага много причини за ъпгрейд към него от притежателите на предходните телефони на Apple – чудесен дисплей, камерата е с много добри фото- и видеовъзможности, подобрена батерия, втора камера, жироскоп, по-бърз процесор и повече RAM памет, по-компактни размери и напълно нов дизайн.

Спецификация на Apple iPhone 4

Технически характеристики

МрежаHSDPA / GSM 850/900/1800/1900

Капацитет на батерията1420mAh

Време за разговор (2G/3G)14/7ч

Памет и чипсет

Вградена памет32GB, 16GB, 8GB

Екран

Ако забележите грешки в описанието, пишете ни.

Коментари