Свещената река Йордан: Символ на вярата, застрашен от изчезване – тема за Светът – Idi.bg

113
Добави коментар
tao
tao

Свещената за християните река Йордан се намира в Западна Азия и се влива в Мъртво море. Реката води началото си от извори в подножието на планината Ермон, която се намира между Сирия и Ливан, а дължината й до устието е 251 километра. На север от Галилейското езеро реката попада в границите на Израел, на юг от него тя играе ролята на граница между Йордания и Израел, а накрая попада между Западния бряг и Йордания, чието име идва именно от това на свещената река.

Река Йордан е основният източник на вода за Мъртво море – най-ниската точка на Земята (420 м под морското равнище). Заради ниското си разположение езерото е безотточно, а това означава, че водите на реката остават там, докато не се изпарят – всекидневно от него се изпаряват около 7 милиона тона вода. Освен с Мъртво море, Йордан е свързана и с друго библейско езеро – Галилейското. В него тя първо се влива, а после се оттича, продължавайки по пътя си на юг.

Река Йордан се влива в Галилейското езеро.

Според Библията във водите на река Йордан Исус е бил покръстен от Йоан Кръстител. За християните кръщението на Христос е един от 12-те големи празници – тогава се празнува Богоявление. Пак според свещената книга на християните, в района на реката (около Мъртво море) са се намирали градовете на греха Содом и Гомор. Тук са открити и свещените за евреите есеи, известни като „Свитъците от Мъртво море“. За евреите река Йордан символизира и свободата, тъй като според Стария завет пресичането на реката бележи последното препятствие в пътуването към Обетованата земя, продължило 40 години. Йордан е третото най-важно за християнските поклонници място в Светите земи. Макар обаче да се смята основно за юдейски и християнски символ, реката е от голямо значение и за трите основни монотеистични религии – юдеизъм, християнство и ислям.

Архитектурните разкопки, разкрили предполагаемите руини на Витавара (днес в Йордания), където Йоан Кръстител покръствал християните.

Тъй като огромна част от водите на реката и нейните основни притоци се използват за питейни и промишлени нужди от Израел, Йордания и Сирия, това е повлияло значително както на обема й, така и на екосистемите наоколо. Смята се, че днес тези проценти са между 70 и 90%, като според експерти преди 30-те години на миналия век годишният дебит на реката е бил 1,3 млрд. кубични метра. Това източване води и до значително засушаване на терените, които някога са били под водата. Тъй като реката е основен източник на вода за Мъртво море, то също постепенно започва да свива обема си – заради ниското си разположение, бреговете му бързо се превръщат в безплодна солена пустиня.

Ръчно оцветена картичка на река Йордан (около 1925 г.).

Тъй като сладководната река Йордан е истинска ценност сред пустинния район и изобилието от солена вода, тя е обект на конфликти между страните в региона – Ливан, Сирия, Израел и Палестина. За толкова години лекомислена експлоатация обаче (от 60-те години на миналия век до днес), реката е изгубила 98% от дебита си и ако тези държави не предприемат действия, има риск тя да пресъхне през следващите няколко години. Тези прогнози звучат още по-песимистично на фона на миналото на река Йордан – Библията описва реката като „преливаща от вода“, а през 1847 г. американски офицер споделя в записките си, че е поразен от „оглушителния тътен на бурните води“.

Заради по-ниския дебит на реката се появяват и проблеми със замърсяването – наскоро учени проведоха редица изследвания, за да проверят дали водите на Йордан са безопасни за провеждането на кръщения. Първите резултати показаха силно замърсяване с отпадни води и селскостопански химикали, но вторите бактериологични проби дадоха оптимистични резултати – те показаха наличие на 88 бактерии от типа коли на 100 милилитра вода, при допустими 1000 бактерии.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6992 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност