Колкото по-малко е нужно на човек, толкова по близо е до Бог

3
Добави коментар
totkov
totkov

Ан- 225
Антонов Ан-225 е транспортен самолет, клас 1, произведен в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „Антонов“ и понастоящем e най-големият самолет в света. Максималната товароспособност на „Мрия“ е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощният самолет на Земята.

В момента съществува един единствен Ан-225. Условното му наименование в НАТО е „Cossack“ (Казак).

Ан 225 е проектиран и конструиран да пренася съветската совалка „Буран“, но впоследствие е изоставен поради липса на средства на международното летище в град Гостомел. След години престой на земята самолетът е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен „първи“ полет. След тази дата той се използва от украинската компания „Авиолинии Антонов“ основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари. Поради засиления интерес към услугите на самолета украинското правителство взема решение за създаването на втори екземпляр, който се очаква да бъде готов. През ноември 2004 г. Ан-225 е записан в книгата на Световните рекорди на Гинес с 240 рекорда.

Антонов Мрия
            Основната причина за създаването на Ан-225 е необходимостта от транспортиране на Буран – съветската совалка, създадена в периода на Студената война. За тази цел стратегическият бомбардировач Мясишчев 3М е преработен в транспортен самолет за товари с външно закрепване – ВМ-Т Атлант. Неговата товароспособност е 50 t, което позволява преноса на совалката, но без гориво и със свален вертикален стабилизатор. Цялата маса на „Буран“ е 105 t, поради което е решено да се създаде средство, което без затруднения да превозва космическия кораб. Основните конструктивни изменения при реализацията на този проект са използвани от конструкторското бюро „Антонов“ при разработката на Ан-225 Мрия. Самолетът носи името на Олег Антонов, въпреки, че той умира една година преди началото на проекта. Конструирането се ръководи от неговия наследник Пьотр Балабуев. През 1985 г. започва изграждането на Ан-225 на базата на Ан-124 „Руслан“. Конструкторите в Киев имали 3,5 г. за да проектират новия гигант и той да полети. Таванът на Ан-225 е проектиран така, че освен совалката, на него да се превозват контейнери, достигащи 70 m дължина и 8 m диаметър. За разлика от Ан-124 при Ан-225 напълно е променено опашното оперение – изпълнено е с два вертикални стабилизатора за да са извън зоната на завихряния зад външния товар и избягване на бафтинга, наблюдаван у Боинг 747 при пренасянето на американските совалки. Разстоянието между вертикалните стабилизатори е 32,65 m, по-голямо от цялата дължина на Боинг 737-300.

            Ан-225 (с регистрационен номер: UR-82060) излита за първи път на 21 декември 1988 г. Първият полет продължава 75 минути. Свръхтежкият самолет може да транспортира на гърба си товари с маса достигаща 275 t – толкова, колкото може да се превозва и вътре. На 22 март 1989 г. „Мрия“ поставя 109 световни рекорда в един-единствен полет с продължителност близо 4 часа. Най-внушителните от тях са:

максимална скорост от 815,09 km/h с товар от 155 t по затворена отсечка с дължина 2 000 km;

максимална височина на полета – 12 430 m с товар от 155 t;

максимална маса на самолета 508,2 t при полет на височина 2000 m

Самолетът успешно излита с 90-тонната совалка „Буран“ на гърба си пред световна публика на авиошоуто в Бурже през 1989 г. Има предложения самолетът да стане пътнически лайнер или летящ хотел със стаи и апартаменти на горната палуба, а на долната да има плувни басейни и казина. „Мрия“ е технически способен да превозва около 1500 души. В същото време в процес на изграждане бил и вторият модел 225, който също бил част от съветската космическа програма, но той така и не е завършен.

            Поради разпада на СССР съветската космическа програма е преустановена лично от новия президент на Руската федерация – Борис Елцин. Самолетът е спрян от експлоатация през пролетта на 1994 г.Той е паркиран в края на изпитателния полигон в град Гостомел, където остава седем години. От него са вземани части за самолетите „Руслан“. След разпадането на Съветския съюз конструкторското бюро „Антонов“ е пред банкрут. За да се задържи в бранша, то започва да работи с основния си самолет – Ан-124 „Руслан“. Новите „Авиолинии Антонов“ се договарят с компания в Лондон, която да се занимава с поръчките, графика и маршрутите, и заедно намират приложение за самолетите Антонов-124. В края на 90-те години компанията започва да получава заявки за товари над 150 t – максималната товароподемност на „Руслан“. Затова управата на авиокомпанията решава да стегне Ан-225, след години престой на земята. Събран е предишният екип от конструктори. Заради безопасността военните системи са сменени с граждански. Снабден е с нова навигационна система и с комуникационната система „Хъниуел“, както и със система за избягване на сблъсък с друг самолет. Монтиран е нов пътнически салон, които побира около 70 души. Кабините на екипажа са изцяло обновени. Снижен е шумът и е подсилен корпусът, особено подът и носовата част, за да може самолетът да носи товари до 275  Поставени са 6 нови двигателя. Ремонтът на самолета отнема една година. Възстановителните работи се извършват на международното летище за товарни самолети в град Гостомел. Украинската компания „Motor-Sych“ спомага с 20 милиона долара, достатъчни, за да може „Мрия“ отново да полети. През април 2001 г., след 7 години на земята, той прави своя повторен „първи“ полет. След един месец пробни полети, на церемония в присъствието на украинския президент Кучма, Ан-225 получава сертификат за търговски полети.

            Поради изключителното търсене на услугите на Ан-225, украинското правителство взема решение за създаването на втори „Мрия“.] Всъщност строителството на втория модел започва още в края на 80-те години, но в 1994 г. то е спряно, поради липса на средства. Шестте двигателя „Лотарев“ са свалени и използвани за самолетите Ан-124. Според генералния директор на завода „Авиант“ в Киев, където се доизгражда вторият Ан-225, за завършването на самолета са необходими около 90 милона долара, а като се включат разходите за изпитания, необходимите средства са 120 милиона долара. Украинският транспортен министър Николай Рудковский не уточнява откъде възнамерява да финансира доизграждането на самолета, но посочва, че в държавния бюджет са предвидени 761,3 милиона украински гривни за самолетостроене.
Вижте още по темата;

Съветска секретна база край Боровец ?
 „Кървавото джудже“ на Сталин
Берия- вярното куче на Сталин 
ГУЛАГ- Черното петно в историята на СССР 
Ягода- един от основателите на ГУЛАГ
Абакумов- Неукият палач от КГБ