Formula1.bg – Новини

15
Добави коментар
Beatfan
Beatfan

Лидерът в шампионата Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес) спечели невероятно драматична победа 2 обиколки преди финала на пистата „Спа“ в надпреварата за Гран при Белгия във Формула 1. Световният шампион Кими Райконен (Ферари) се разби в мантинелите 2 обиколки преди края, след като на пистата заваля дъжд. Финландецът бе лидер и държеше победата в свои ръце, но допусна грешка на хлъзгавата писта и отпадна. Втори днес остана Фелипе Маса с Ферари, а трети Ник Хайдфелд с БМВ, а четвърти Фернандо Алонсо с Рено. Това е пета победа за Хамилтън през този сезон.

След финала стана ясно, че съдиите разследват изпреварванията между Райконен и Хамилтън в последните 2 обиколки и така победата на Люис е поставена под въпрос!

Последните 3 обиколки бяха страхотни и супер драматични, а състезанието завинаги ще влезе в историята на Гран при, като едно от най-добрите и непредвидимите. Заради дъжда в края Кими и Люис едва се държаха на пистата със сухите си гуми. Двамата бяха гума до гума поне 4 пъти в едно щуро състезание.

Драмата започна в края на 3-ия тур. Тогава трасето стана доста мокро, но Райконен и Хамилтън продължиха с гуми за суха писта. Британецът притисна „Айсмен“ на последния завой и го атакува от външната страна! Кими не се даде и двмата се удариха. Люис нямаше място на пистата и мина напряко през завоя като изпревари пилота на Ферари. Хамилтън веднаха пропусна обратно пред себе си Райконен, защото рискуваше да бъде наказан за нерагламентирано изпреварване. На старт-финалната права 2 тура до края, Люис отново атакува Райконен и този път го мина без проблеми на тесния първи десен завой, но и този път пилотите се докоснаха.

Пистата вече бе доста мокра, а Хамилтън е Райконен намалиха темпото. Двамата бяха гума до гума и изпуснаха едновременно за картко един от завоите, като караха през зоната за сигурност. Кими отново поведе. После той за малко щеше да се блъсне и в Розберг, а Люис пък караше по тревата. В следващия момент „Айсмен“ се завъртя и Хамилтън отново бе лидер. Страхотен екшън на „Спа“.

Кими се върна в играта, но за кратко. На последната права преди последния завой допусна грешка и се разби в оградите. Истински драматизъм и ужас за феновете на Ферари в стил Хичкок. Така 1 обиколка преди края Хамилтън победи Райконен в играта на нерви, а Маса бе прекалено много назад и намали темпото.

По-рано надпреварата с обща дистанция от 44 обиколки започна на суха писта, а почти всички пилоти стартираха с по-меките сухи гуми на Бриджстоун. На старта Хамилтън потегли стабилно и поведе колоната. Още в първите метри и след първия остър обратен завой класирането се промени драматично. Маса не успя да завие добре и мина през асфалта на зоната за сигурност. Райконен потегли фантастично от 4-та позиция и след първия завой за залепи зад съотборника си.

Двамата бяха един до друг след „Червената вода“ и Кими не остави шанс на Маса за второто място. Така след първите няколко завоя класирането изглеждаше така: 1.Хамилтън, 2.Райконен, 3.Маса, 4.Алонсо, 5.Бурде, 6.Трули, 7.Пикет, 8.Уебър и др. Също на старта в средата на колоната имаше много изпреварвания, а пък Бурде се блъсна в задната част на Трули. Все пак двамата продължиха. Ковалайнен, който стартира 3-ти се представи ужасно и в 1-та обиколка бе на 13-та позиция. Като че ли Хейки имаше и проблеми с автомобила си. Алонсо се възползва от битката между Кими и Маса и се залепи зад пилотите на Ферари – четвърти.

Във втората обиколка Хамилтън допусна грешка и се завъртя за секунди на първия остър завой. Това позволи на Райконен да поведе в състезанието. Люис остана втори, следван от Маса и Алонсо. В средата на колоната вреше и кипеше, а Ковалайнен започна с поредица от изпреварвания да се придвижва напред. Хейки се доближи до Уебър и го атакува. Двамата се удариха, но продължиха, а заради инцидента пилотът на Макларън бе наказан от съдиите с преминаване през бокса. Това го прати отново назад в класирането. Решението на комисарите все пак е спорно, след като Хейки бе от вътрешната страна на последния завой, а Уебър му „затвори вратата“.

В 13-ия тур Люис влезе в бокса за първи път и се върна на пистата пети, зад съотборника си Ковалайнен, който към този етап не беше изтърпял своето наказание. Обиколка по-късно и Райконен сипа бензин и смени своите гуми. „Айсмен“ отново излезе лидер, а Хамилтън загуби ценно време зад съотборника си. В 14-ия тур и Маса влезе в бокса, а след няколко обиколки и Ковалайнен се отстрани от пътя на Люис и посети своите механици.

След първите спирания, състезанието се поуспокои, а класирането бе: 1.Райконен, 2.Хамилтън, 3.Маса, 4.Алонсо, 5.Бурде, 6.Кубица, 7.Фетел, 8.Хайдфелд и др. С по-добрата си стратегия пилотите на БМВ се придвижиха напред. Райконен водеше без проблеми с около 5 секунди от Хамилтън, а Маса бе с около 8 секунди зад Люис. Алонсо изостана от първите трима и бе на около 15 секунди от Фелипе.

До вторите смени размествания в челото нямаше. Пикет се разби на един от завоите и отпадна. Барикело също напусна борбата поради технически проблем. След слабия си старт и наказанието, Хейки се движеше 11-ти.

Около 19 обиколки преди финала Райконен и Хамилтън спряха едновременно в пита. Кими имаше преднина и отново излезе начело. Люис бе плътно зад него. Няколко обиколки по-късно спря и Маса, който отново се върна на пистата трети. Прогнозите сочеха дъжд след около 10 обиколки, а до финала оставаха около 15. Слънцето се скри и тъмните облаци отново бяха над „Спа“.

Хамилтън натисна своята машина и стопи разликата с Райконен на 2 секунди. Маса бе малко по-назад. 10 обиколки преди финала Райконен държеше състезанието в свои ръце и гледаше към 4-та поредна победа в Белгия. Люис бе втори на около 3 секунди, а по-назад следваха: 3.Маса (+6 сек.), 4.Алосно (+38 сек.), 5.Бурде (+45 сек.), 6.Фетел, 7.Хайдфелд, 8.Кубица и др.

7 обиколки пред края все още нямаше дъжд и пистата бе суха. Предстояха последните драматични моменти на Гран при на Белгия. 5 тура преди финала започна леко да ръми на някои участъци. Трасето започна да става хлъзгаво и екшънът бе пълен. Хамилтън бе плътно зад Райконен и го атакува.Последвалите събития ще останат завинаги в коментарите на феновете на високите скорости.

Заради силния дъжд Алонсо влезе в бокса и сложи гуми интермедия. Бурде стана трети, но Хайдфелд също посети бокса и с гумите интеремдия успя да изпревари няколко коли наведнъж и се промъкна до третата позиция. Алосно също навакса буквално в последните метри и финишира 4-ти, а пети остана Фетел с Торо Росо. Фернандо изпревари Себастиян метри преди финала. Кошмарното състезание за Ковалайнен също приключи само 1 обиколка преди края поради технически проблем.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ ОТ:

15:00 часа – Състезание

 

 

 

 

Важно съобщение: Formula1.bg търси да назначи редактор на пълен работен ден. Ако за вас Формула 1 не е само хоби и искате да станете част от нашия екип, ни изпратете вашето CV на адрес: [email protected]. Кандидатите трябва да са с отличен английски език и компютърна грамотност. Предишен опит в областта или журналистическо образование е предимство.

 

Последните актуални снимки от уикенда в Испания за Гран при на Белгия (тренировки, квалификация, състезание) можете да видите в нашата Фотогалерия ТУК!

 

Прочетена: 1835