Заловиха „азиатски еднорог“. Зоолозите не са виждали жив екземпляр / Новости / Наука / Ekip News

22
Добави коментар
vdd
vdd

Снимка: BPCU/BBC

Снимки към новината

Селяни от Лаос имаха невероятния късмет да заловят истински уникално животно, известно като Азиатски еднорог, въпреки че всъщност има два рога, съобщи Би Би Си. Никой зоолог не е съобщавал да е виждал жив екземпляр от саола – антилоповидно същество, живеещо в дивите части на региона, защото дори и в зоологическите градини няма нито един такъв екземпляр. Това прави от заловения наистина единствения известен в света.

Съществуването на „азиатския еднорог“ бе неизвестно до 1992 година, когато е открит в горите на Лаос. Единствените фотоси с неговия образ са няколко, заснети с много шанс от местни хора и автоматични камери. Смята се, че саола (Pseudoryx nghetinhensis) обитава планината Анамити, разположена в Лаос и Виетнам. Именно селяни от лаоската провинция Боликхамаксай заловиха през август нещастния мъжки „еднорог“, който развълнува зоолозите.

Животното било отведено в селото. Изглеждало много възрастно и хората, изненадани от странния му вид, побързало да го заснемат и да уведомят властите. За нещастие, докато екип от Бюрото по земеделието и горите на провинцията дойде на място, възрастният саола е починал.

„Смъртта на животното е изключително нещастие – заяви говорител на природозащитния орган на провинцията – но поне се потвърди, че то съществува в региона и е нужно незабавно затягане на мерките за защита на животните в района“.

През 1992 година експертите обявиха саола за самостоятелен вид въз основа на фотографиите и ДНК-анализ. То има прилика със северноамериканските антилопи, но е сродник на азиатските диви говеда. Регистрирано е като крайно застрашено от изчезване в Червения списък на Международното обединение за за опазване на природата. Трупът на починалото животно е бил звет от технически екип и отнесен за по-нататъшни изследвания.

„Липсата на познания за вида е главният проблем пред ефективността на нашите усилия за опазването му – каза д-р Пиер Комизоли, ветеринар към Смитсъновия институт по билогия на консервационизма – но това може да се окаже важна крачка към опознаването на мистериозния вид. Ясно е, че е необходимо увеличаване на знанията за саола, но е вино също така, че видът няма никакво време и се нуждае от помощ“.