Вино, отлежало в бъчви от бренди. И други 3 вина от Поморие

14
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Това каберне 2007 г. е отлежало в бъчви от бренди. Снимка: архив на e-vestnik

“Бренди каск каберне совиньон” 2007 на винпром “Черноморско злато” Поморие току-що взе златен медал на винарското изложение “Мундус вини” в Германия.
Но по-интересното е какво е това вино и как се прави. Името е на английски – обяснимо е – все пак българските вина търсят пазар по света, особено по-скъпите.
“Бренди каск каберне совиньон” е скъпичко за средния българин – към 40 лв. бутилката. Но няма как да е евтино, след като е вино в малка серия от около 1000 бутилки, отлежало в бъчви от бренди. Това го прави много особено, с много богат, наситен, екзотичен вкус. Ароматът на бренди се усеща отчетливо.
Малко преди майсторите на това каберне да се похвалят със златен медал от международно изложение, четирима членове на Клуб винен наблюдател имахме удоволствието да участваме в дегустация на вина от винзавода в Поморие. “Бренди каск” (от англ. – бъчва от бренди) беше едно от тях.
В алкохолната индустрия е нещо обичайно да се използват за отлежаване бъчви от друго питие. Уискито на цяла Шотландия отлежава в бъчви от шери, порт, бърбън, и дори от английска бира – ейл. За вино подобни експерименти се случват по-рядко. Експериментът на избата в Поморие е много сполучлив. Резултатът е богато на вкус вино, което задължително трябва да се опита.

Като любител на класациите, дръпнах листовете от дегустацията на колегите – Ясен Захариев, Ясен Бориславов и Ефросия Благоева, да видя кой колко точки е дал на вината. Трима от нас бяха дали по 86 точки на “Бренди каск каберне совиньон”, а един – 87 точки. Това съответства приблизително на оценката на “Мундус вини”, където златен медал се дава на вина над 85 точки. Възможно е там дори да са го оценили по-високо. На “Мундус вини” миналата година същото вино получи сребърен медал. Но, вече е доказано – и от български вкус, и от международно изложение, това вино е там някъде като оценка. Който не разбира от 100-точковата система за оценка на вината, преведено по шестобалната система (виж тук) е с оценка 5- 5,25. А вината с такава оценка са малко. И скъпи обикновено. Вина над 90 точки са рядкост и (обикновено) цените им по света са от 40-50 евро нагоре.

“Арте Анте каберне совиньон” 2007. Снимка: архив на e-vestnik

Още едно вино, от тези които опитахме на дегустацията, е взело златен медал на “Мундус вини” – “Арте Анте каберне совиньон” 2007. Реколтата е от същата година, кабернето е пак от собствените лозя на избата, само не е отлежавало в същите бъчви. И се оказа, че на това вино сме дали малко повече точки – двама по 88 точки, един – 87 и един – 86. В Клуб винен наблюдател сме придричиви и рядко даваме толкова много точки на български вина. Това каберне е отлежало в нови френски дъбови бъчви, също е малка серия, и също струва около 40 лв. бутилката. Вкусът е богат, плътен, черни горски плодове, карамел, шоколад – това са тонове, които се усещат в иначе типичен за каберне вкус.

Други две бели вина от същата дегустация заслужават по-специално внимание.

Совиньон блан 2009 на “Черноморско злато” – Поморие. Снимка: архив на e-vestnik

Първото е “Совиньон блан” 2009 – малка серия от 3000 бутилки, цена около 10 лв. И то има медал от “Мундус вини” – сребърен. Но това за мен беше номер едно от белите вина на Поморие (въпреки страхотното “Шардоне Златен ритон 2009”). Дали сме му оценки с по-широк спектър – 84,85,87,86 точки. Совиньонът е с изключително леко тяло, веднага си личи, че е “самоток” – така се нарича вино, при което гроздето не е мачкано с преса, а и оставено от него да се отцеди сокът. Резулатът е много добър – който обича такива леки бели вина, ще остане очарован. Типичен совиньон блан, доминира лек аромат и вкус на ананас, на треви, индрише, теменуга, много леко, пивко. Две седмици след дегустацията си купих от него и почерпих моя приятел Е. Г., който е обиколил света и е опитал совиньони на Чили, Аржентина, Австралия и т. н. Още като опита, възкликна – “Напомня на “Вила Мария”. Новозеландското “Вила Мария” е еталон – най-награждаваното бяло вино по света, особено совиньонът. Не може да се каже, че българското е чак като него, но още щом опита, Е. Г. вдигна телефона и поръча на свой приятел да му купи веднага два кашона от поморийския совиньон. За късмет в края на лятото в магазините “Каса вино” е намалено – по 8 лв. и нещо бутилката.

Шардоне 2009 Златен ритон. Снимка: архив на e-vestnik

“Шардоне Златен ритон” 2009 е може би най-голямата гордост на избата в Поморие сред белите вина тази година. Шардонето, на цена около 16-17 лв. бутилката, е бяло вино от висок клас, с деликатен, много фин, но отчетлив аромат, типичен за сорта. Елегантен вкус, балансиран, направо може да се нареди сред по-скъпите шардонета на международния пазар. Може би най-доброто шардоне за годината у нас. Съперничи му само шардонето от царската селекция на “Домейн Бойар”. На поморийското сме дали оценки 85,86,87,87. Пак да повторя, че не се случва често да даваме толкова високи оценки на български вина, особено бели.
По света е известно т. нар. движение ABC (Anything But Chardonnay) – съкр. от англ. – “Каквото и да е, само не шардоне”. Някои по-снобски среди от ценителите на виното се отнасят високомерно към този масов сорт шардонето, с прекаления си аромат с пъпешови нюанси. Но ако опиташ “Шардоне Златен ритон” 2009 на Поморие няма да се почувстваш неудобно от привържениците на това движение. Те изпускат в случая.