Могъл ли е вятърът да разтвори Червено море пред Мойсей? / Новости / Наука / Ekip News

21
Добави коментар
vdd
vdd

Снимка: www.getreligion.org

Снимки към новината

Мойсей може и да не е разцепил водите на Червено море, но мощният източен вятър, който духа през нощта, може и да ги е изблъскал назад по начина, описан в Библията и Корана, заключиха американски изследователи, цитирани от „Ройтерс“.

Компютърните симулации, част от едно по-обширно изследване за влиянието на вятъра върху водите, показва, че модната маса може да е била изблъскана толкова силно, че близката речна извивка се е сляла с лагуната на брега. Такива са заключенията на екипа от Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) и от Университета на Колорадо в Болдър. „Симулациите съвпадат много добре с описаните в „Изход“ събития – гласи изявлението на Карл Дрюс от NCAR, ръководител на изследователския екип – разделянето на водите може да бъде обяснено от физиката на течностите. вятърът е задвижил водата по начин, който е в съответствие с физичните закони, създавайки безопасен проход с водна стена от двете страни, след което рязко изпуска водните маси да нахлуят в него“.

Описанието на случая има някои различия в религиозните текстове, но като цяло всички разказват как преди около 3 000 години Мойсей е извел евреите от Египет, преследван от армията на фараона. Червено море се е разцепило и Мойсей и последователите му преминали безопасно, след което водата се сгромолясала върху преследвачите и ги издавила.

Дрюс и колегите му изучават как тихоокеанските тайфуни създават силните буреносни ветрове, изследва и други ефекти на вятъра върху дълбоките води. Екипът е открил възможно място за историята с преминаването южно от Червено море и е моделирал различни формации на терена, които може да са съществували и спомогнали за разделянето на водите. Моделът включва U-образна извивка на река Нил и плитка крайбрежна лагуна. При това положение ако вятър със скорост около 100 км/час духа в продължение на 12 часа, той би могъл до измести вода с дълбочина около 1,8 – 2 метра. „Ще се получих сух проход, дълъг около 3-4 километра и широк 5 километра. Той ще бъде „отворен“ около 4 часа“ – оповестиха учените в „Public Library of Science“ journal PLoS ONE.

„Хората винаги са се удивлявали на този момент от „Изход“ – отбеляза Дрюс – Това, което проучването показа, е, че описанието на разделянето на водата наистина има своята база във физичните закони“.