Пуешко месо – защо е полезно?

4
Добави коментар
temi
temi

Хапвате ли често пуешко месо? Верният отговор е “да”. Пуешкото месо е изключително полезно за здравето и фигурата и е много подходящо за активно занимаващите се с фитнес.

Пуйката се “ражда” в САЩ и Мексико и с времето се превръща в неизменна част от американските традиции. Тя е не само задължително меню на “Деня на благодарността”, но и важен символ в Америка. Разпространена е в Европа от Христофор Колумб и от 16-ти век се отглежда като домашна птица във Франция, Англия, Италия и други европейски държави. В началото пуйката присъства само на кралските трапези, но впоследствие достига и до останалите социални слоеве. Днес най-големите консуматори на пуешко месо в световен мащаб са САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Франция, Израел и Холандия.

Пуешко месо – хранителни качества

Пуешкото месо е богат източник на витамини от групата В, минералите желязо, цинк (укрепва имунната система), фосфор и селен (мощен антиоксидант), протеини и много малко мазнини. Пуешкото месо е в един раздел с яйцата и рибата в хранителната пирамида. Около 70% от месото на пуйката е бяло и 30% черно (не червено).     

Хранителни стойности в 100 г пуешко месо: 136 ккал, 25 г белтъчини, 3 г ненаситени мазнини и 0 г въглехидрати Пуешко месо – здравословни качества

Пуешкото месо е богато на витамини от групата В, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Витамин В3 (ниацин) предпазва от рак и регулира нивото на кръвната захар, а витамин В6 стимулира производството на енергия. Пуешкото месо е отличен източник на минерала селен, който е мощен антиоксидант със силно антивъзпалително и антиканцерогенно действие. Пуешкото месо в диетата

Пуешкото месо има най-ниско съдържание на мазнини от всички меса, особено ако се консумира без кожата, варено или печено. Пушеното пуешко месо не е толкова диетично поради технологията на обработване. По-нискокалорично е бялото месо на пуйката, но разликата между него и черното пуешко месо е само около 10 ккал. Пуешкото месо лесно се усвоява от организма и е много подходящо за активно занимаващите се с фитнес.

Как да изберем пуйка?

Изберете солидна пуйка със закръглена форма, еластична на допир, бяла на цвят. Замразената пуйка не трябва да има остатъци от лед в опаковката, защото може да е повторно замразявана.

  Вкусни рецепти с пуешко месо:

28.09.2010/Биляна Божилова