Секс, наркотици и програмиране (Бандата на „Зелената шапка“)

5
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

„Искам като яхтата на Роман Абрамович!“ С тези думи на един измамно обаятелен младеж на име Алберт Гонзалес е започнало всичко и тази негова фикс идея сложи началото на  легендарна криминална организация, истинските мащаби на чието престъпление вероятно никога няма да научим. Министърът на правосъдието на САЩ Майкъл Мукаси го нарече най-голeмия и най-сложен обир в историята на страната. След малко ще се върнем към яхтата на Абрамович, но първо нека обърнем поглед към най-добрия приятел на Алберт, без чийто гениални способности, въпросното грандиозно престъпление никога не би могло да се превърне в действителност.

Терористът Юникс е внyшителен, почти перфектен човешки екземпляр и видът му е категорично отрицание на всички физически стереотипи, свързани с представите ни, за това как би трябвало да изглежда един гениален компютърен програмист. Младежът, отговорен за най-голямото престъпление в историята на Интернет, е всяващо страхопочитание, 211-сантиметрово чудовище, чиято кожа е опъната до пръсване от масивни, легирани мускули. От главата чак до раменете му бликaт cърдити ручеи светло-руса коса, а пронизителните очи, върху издълженото му лице, кълцат методично обкръжаващото пространство като два студени, сини лазера. Сякаш самият разгневен Оден най-после е слязъл от своята Валхала, за да потърси сметка на човечеството за гибелта на викингите.

Както вече споменахме, cтраховотият бодибилдър е познат в компютърните среди с интернет прякора „Терориста Юникс“, но истинското му име е Стивън Уат. Още по-впечатляващо от физиката му е това, което се намира под черепната кутия. Коефициентът му на интелигентност е извън всякакви стандартни таблици. Уат е завършил училище на 16 и Университет на 19, след което е бил взет веднага на работа като програмен инженер в една от най-големите финансови институции в света – „Морган Стенли“ в Ню Йорк Сити. Още като тийнейджър, русокосият исполин е правил шестцифрена заплата и е разхождал облечените си във Версаче пекторалиси из най-тежкарските заведения на бляскавия град.

Уат е гений. Казват, че е в състояние да конструира сложни, катакомбени програми за броени минути. Съзнанието му сякаш има периферно зрение и се движи в плоскост различна от нашата, вкарвайки без усилие познати алгоритми в неочаквани, абстрактни очертания. Бъдещето му е изглеждало повече от обещаващо, но…Ню Йорк е Голяма ябълка. В нея има както витамини, така и червеи. Стивън се свързва със сенчести елементи и наркодилъри, като започва да експериментира с всевъзможни наркотици, тъпчейки масивното си тяло с конски дози халюциногенни вещества. Най-големият му проблем се нарича отегчение. Нашата прозаична действителност сякаш престава да го интересува и постепенно започва да гледа на собственото си участие в нея с презрение.

Чрез дрогата, Уат започва да търси по-висша форма на възприятие и изпитва откровенa неприязън към корпоративните програмисти и най-вече към тези хакери, които наричат себе си „Бели шапки“. Това са софтуеър специалисти, които срещу много пари помагат на големите компании да  открият уязвимости в системите им, за да ги закърпят. Постепенно Стивън се превръща в „Черна шапка“ – хакер, който създава вирусен код, за да компрометира и съсипе дори най-защитените мрежи с една единствена цел – философска.

Ще се опитам да обясня с няколко думи. Не е нужно да се впускаме в безкрайни приказки за Фибоначи или златното сечение, за да забележим, че програмирането се простира далеч отвъд компютърното софтуерно инженерство. Всъщност, горе-долу всичко на този свят е свързано с програмиране и код – независимо дали става дума за тромбокинезата, цъфтенето на цветята или етюдите на Шопен. Навсякъде, където има логична системна архитектура и структура свързана с постигане на определен краен резултат, става дума за програмно събитие. Почти всичко, което разбираме и не разбираме, във вселената изглежда кодирано. Но „Черните шапки“ са бунтари, които смятат, че това което прави живота интересен за живеене е не самата система, а променливите нахлуващи от време на време в нея като произволни мутации, за да я разстърсят и може би дори променят.

Те гледат на програмирането като на изкуство, в което има място за асиметрия, одухотвоен хаос и импровизация и отказват да робуват на чистата функционалност. Да саботират „Белите шапки“ се е превърнало в тяхна мисия и самоцел. Стивън Уат става един от тях и открива съмишленици в IRC форумите за хакери, където печели уважение с изумителните си програмни способности и се прочува с интернет прякора „Терористът Юникс“. Един от тези форуми го среща с най-великия интернет комбинатор на нашето време – младия, брилиянтен, обаятелен и безскрупулен негодник Алберт Гонзалес, наричащ себе си ту „cumbajohnny“, ту „soupnazi“.  Двамата се срещат във Флорида и стават неразделни приятели.

Но да се върнем към яхтата на Роман Абрамович, която се превърна в толкова мощен мотиватор за младия Алберт. Името й е „Еклипс“ и със своите 532 фута фигурира в книгата на рекордите Гинес като най-голямата частна яхта в света. Никoй не знае точно кoлко струва, но се предполага, че цената и е близо един милиард долара. Тази плаваща община разполага със система за противоракетна отбрана, две площадки за хеликоптер и собствена подводница. Всяка каюта е оборудвана с джакузи и триметров киноекран, а един от двата басейна на яхтата може да бъде трансформиран за няколко минути в дискотека. Спалнята на ексцентричния собственик на Челси разполага с подвижен покрив, за да могaт Роман и Даря да спят под звездите, когато си пожелаят. Интересна е и свръхчувствителната лъчева система „антипапарак“, която функционира като невидим щит, за да обезоръжи дигиталните фотоапарати на прекалено агресивните журналисти.

Алберт Гонзалес искаше до безумие яхтата и целия стил на живот на руския милиардер, като бе готов на всеки възможен компромис, всяка сложна машнинация и всяко незаконно действие за да постигне налудничавата си цел.

Гонзалес е получил първия си компютър на 12-годишна възраст. Прекаравал е месеци разглобявайки и сглобявайки наново машината, след което е погълнал лакомо всяка огромна тухла-учебник на тема програмиране, до която е успял да се добере.  Малко по-късно хаква сайта на НАСА и компрометира сайта на правителството на Индия, предизвиквайки международен скандал. Отървава затвор само заради възрастта си. Училището престава да го интересува и родителите му наемат психолог с надеждата да го откажат от манията му. Горе-долу по това време Алберт установява че способностите му на хакер могат да бъдат материализирани в пари…мнoгo пари.

Cumbajohny става сайт администратор на международната банда shadowcrew, която има 4000 членове разпръснати в Щатите, Китай, Латвия, Украйна, Холандия и естествено България.  Shadowcrew краде самоличности и кредитни карти в Интернет, след което ги продава чрез сайта си. Масивна полицейска акция в Щатите и Европа успява да залови лидерите на бандата и да неутрализира сайта. Алберт обаче отново оттървава кожата благодарение на остап-бендеровската си находчивост и коварен чар. Гонзалес веднага предлага с широка усмивка на ФБР да стане техен таен агент в обществото на хакерите и да информира властите за престоящи интернет престъпления.

Секретните служби наивно приемат предложението, давайки достъп на Алберт до цялата си методика на действие, информационна мрежа и инфраструктура. Гонзалес започва да краде номерата на кредитни карти чрез процес наречен „военно шофиране“. Вербува няколко хакера-пехотинци, въоръжава ги с автомобили с мощни антени , лаптопове  и „душещ код“ и ги пуска да карат по „шосе 1“ в Маями, където са концентрирани много големи магазини. Хакерите откриват отворени безжични мрежи, проникват в базата данни на магазина, използвайки относително примитивен, но ефективен мeтод наречен SQL инжекция и отмъкват номерата на кредитните карти на клиентите. После кодират данните върху празни кредитни карти и изпразват сметките на жертвите си от банкомати.

В тези акции, основен партньор на Алберт става хакерът Патрик Тоуи – слабичък младеж, известен с буйния си темперамент и поразителна прилика с рапъра Еминем. За Тоуи казват, че бил малко луд и когато побеснеел ставал изненадващо опасен и ефикасен побойник. „Военното шофиране“ обаче било неефикасно и рисковано и Алберт разбрал, че е време да вербува гениалния си приятел Стивън Уат, който да създаде програма-шедьовър, чрез която да станат приказно богати.  Двуметровият програмист създал „душещ код“, който хаквал даден магазин и следвал верига от уязвимости чак до корпоративната база данни на корпорацията. Стивън нарекъл унищожителната програма „блабла“.

Алберт, Патрик и Стивън отпразнували събитието с тридневна вакханлия включваща индустриални количества кокаин, екстъзи, ЛСД и Кетамин в невероятен двуетажен апартамент в хотела Лоус в Маями. Наемът бил 5000 $ на вечер, а в джакузито е имало повече шампанско и мацки отколкото вода. В този ден тримата  слагат началото на нов криминален синдикат. Алберт заявява че не се интересува от „бели шапки“ и „черни шапки“, а само от цвета на парите поради което нарича бандата „Зелената шапка“.

Благодерение на двойната си агентура, Гонзалес е винаги една крачка пред ФБР и дори се надсмива над тяхната компютърна неграмотност и наивитет. Чрез програмата на Стивън групата отмъква близо 200 милиона номера на кредитни карти! Мащабът на престъплението е шокиращ! „Зелената шапка“ се глобализира от само себе си. Патрик купува сървъри в Сингапур, Китай и Украйна, където праща данните. Алберт вербува украинския хакер Максим Ястремски, който кодира номерата върху празни карти, кръстосва Източна Европа и ги продава за по 300$ парчето в нощни клубове. Алберт прибира половината, като преди това изпира парите чрез Webmoney и Е-gold. Банкнотите пристигат в големи пликове в пощенска кутия в Маями. Криминалната империя расте с минути и нашите трима антигерои започват да се самозабравят.

За 25-годишния си рожден ден, Алберт наема цяла сграда в Ню Йорк, с басейн на покрива и изглед към небостъргачите на Манхатън. Хвърлен е епичен купон, за който се говори и до днес. Гостите пият шампанско „Кристал“ от флейти, навсякъде танцуват изумителни манекенки, пестеливо облечени само в кожата си, а двама от най-добрите DJ в САЩ са докарани специално със самолет. В продължение на месеци хакерите обикалят най-скъпите заведения и хвърлят окрадените пари във всички посоки. Около пачките гравитират невероятни мадами и Алберт започва да се изненадва ако по някакво нелепо стечение на обстоятелствата се събуди до едно и също момиче в два последователни дни. Тримата хакери почти не излизат от гъста серотонинна мъгла, кондензирана от непрекъснатата употреба на конски дози синтетични наркотици. Главатарят на бандата често дори смърка кокаин директно от капака на лаптопа си. Постепенно „Зеленета шапка“ се превръща в някаква странна, техно-информационна верcия на Ролинг Стоyнс от 70-те години.     

ФБР стават подозрителни. Гонзалес на няколко пъти усеща, че е следен и разбира, че секретните служби са надушили двойния му шпионаж. Накрая всичко се разпада с арестуването на Ястремски пред нощен клуб в Истанбул. Когато се добират до лаптопа на украинеца, агентите откриват магьосническия код на „Терориста Юникс“, хиляди откраднати карти и компрометиращи комуникации с Алберт. Гонзалес е арестуван през май 2008 година в луксозен хотел в компанията на зашеметяваща бивша волейболистка. Конфискуван е пистолет Глок 27 и 22 000 долара в брой. В двора на родителите му ФБР откива заровен варел с 1 милион долара.

В същия ден Патрик се събужда обкръжен от 10-ина специални агента насочили автоматично оръжие към главата му. Малко по-късно е арестуван и Стивън Уат. Въпреки това едва ли някога ще научим истинския мащаб на действие на „Зелената шапка“. ФБР твърди че ужилването е приблизително за 200 милиона долара, но това е крайно консервативна цифра. Друг въпрoс – къде са парите? Дали някъде в офшорна карибска банка не се спотайват милиони долари в очакване на няколко програмиста излежаващи присъдите си? Патрик отнесе само 5 години, тъй като съдейства на властите в разнищването на делото срещу главатаря Алберт. Гениалният великан Стивън Уат пък получи смешната присъда от 22 месеца, поради липса на солидни доказателства. И на двамата е забранено да използват компютър след излежаването на присъдата си.

Коефицентът за интелигентност не трябва да ви лъже. Патрик, Стивън и Алберт са хладнокръвни престъпници, чийто действия не се различават особено от тези на Джеси Джеймс или Джон Дилинджър. Просто навремето парите са били уязвими в сейфа си или по време на превоз във влак или файтон. Днес времената са други, уязвимостите различни и парите са не банкноти, а цифрови данни, съхранявани в сървъри и пътуващи по кабели. Съответно вместо пистолети грабителите размахват Java script, но мотивите, жертвите и наказанията малко или повече остават същите.

Някои беше казал, че всяко нещо на този свят е функция от нещо друго. С други думи всяко нещо е едновременно и яйцето и кокошката. В такъв аспект програмирането не е кой знае колко ново и е по-скоро отражение на неща, с които сме добре запознати. Донякъде развитието на компютъра е ускорен мини-модел на човешката еволюция. Всичко е започнало с един общ, тромав информационен организъм, който малко по-малко е изпълзял от древната си силиконова супа, за да се приспособи, усъвършенства и разрастне стихийно, наводнявайки света с пищно изобилие от форми и превъплъщения. Днес програмната лингвистика включва стотици динамично развиващи се езици, а Интернет е бързо растяща вселена, която е идеална хранителна среда за много чисто човешки слабости.

В крайна сметка „Зелената шапка“ е движена от нещо, с което човечеството се е запознало още в първия момент, в който някои космат „Homo Sapiens“ се е сдобил с по-просторна пещера от съседа си. Алчността е в основата на повечето планирани престъпления, макар че похватите й са еволюирали заедно с всички нас. Каменното оръжие, мечът, взломът, пистолетът, пирамидалните схеми, съмнителните спекулации на собственик на английски футболен клуб със съветски нефт и алуминий, компютърен код…все амуниция за едно и също оръжие.

Що се отнася до Алберт Гонзалес той ще живее в продължение на 20 години в огромна къща в щата Пенсилвания. Но малката му тясна стая ще бъде винаги заключена. В нея има едно легло, една тоалетна, грубо одеало, закован в земята стол, малък решетъчен прозорец…и нито една яхта.