Спомен за плъховете от езерото

5
Добави коментар
bitaka
bitaka

Плъховете не са от самото езеро, а от неговия бряг. Когато ги снимах миналата година, видях ги на няколко пъти да плуват и затова си мислех, че са водни плъхове. Сега, подготвяйки материала за форума, прегледах информацията в интернет и установих, че всъщност съм снимал обикновени сиви плъхове Rattus norvegicus, наричани още хамбарни плъхове. Такива, дето ги има по мазетата и по нивите. Те се различават от водните плъхове (които всъщност не са плъхове, а полевки) по ясно очертаните си уши, по-острата си муцуна и голата си опашка.

В интернет за водните плъхове снимките са малко, а в имаж-сърча на Гугъл с латинското наименование на сивия плъх не видях да има показан плуващ такъв. Затова реших да представя по-интересното от това, което съм снимал, къде успешно, къде не толкова.

Снимките, както казах, са от миналата година. Тази година плъхове край езерото няма. То скоро и езерото може да го няма. Искам да ви предпазя, да не се затичате да снимате плъхове, патици и други такива в езерата около строящата се вече десета година черква в Южния парк.

Няма ги днес многото патици, защото езерата са занемарени и може също да изчезнат. В сегашната непривлекателна, почти безводна среда, животните изглежда не обичат да пребивават, особено следени с поглед от гладните бездомни кучета (виж последната снимка). Затова ви показвам снимки от миналото.Още повече, че съм заснел освен плуващи плъхове, и такива, катерещи се по дърво. Уникални са и срещите на плъховете с другите обитатели на езерото, в състава им от миналата година: диви гъски, диви патици, врабчета.

Снимките са от три фотосесии: от края на лятото, началото и края на есента. Датите съм отбелязал на самите снимки. Тогава се бяха появили и малки, и изглежда храната на плъховете намаля, та затова те вече не се криеха и излизаха открито пред хората, надявайки се да вземат нещо от подхвърленото на патиците.

Сивият плъх се храни с мекотели, риба, жаби, птици, яйца и дребни мишевидни гризачи. Те и затова се катереха по едно дърво, дебнейки да хванат някоя риба. Плъховете от езерото обичаха да ядат и хляб. Живееха в една дупка до сами водата, в корените на една върба. Но се виждаха да прибягват покрай тръстиката на десетина метра встрани, където хората хранеха патиците.

Когато водата в езерото поспадна и аз сядах на брега с въдицата, плъховете избягваха да минават близо край мен и предпочитаха да вземат разстоянието по вода. Тогава те бяха забелязвани от патиците и гъските в езерото.

От снимките се вижда, че патиците и гъските май оставаха учудени, като виждаха явно непознатото им дотогава същество. На следващите снимки са новородените, които много не се смущаваха от рибаря, седнал наблизо и пъргаво се затичваха, понякога придружено и с плуване, към хвърления къшей хляб. Бяха заели позиция на една ниска върба, полегнала над водата и тичаха нагоре надолу по-нея, внимателно следящи действията на човека наблизо.

Мисля, че рядко се вижда снимка, направена на мишка или плъх (освен ако те не са в клетка), вперили поглед към фотоапарата, без да се поддадат на естествената си реакция и да побягнат моментално, за да се скрият.

Последна от поредицата за плъховете е една снимка, на която покрай брега на езерото мирно съжителстват дива патица, врабче и плъхове. Това беше, пак повтарям, миналата година.

Не си спомням какво стана по-нататък с плъховете. Изглежда са си намерили някакво място, за да прекарат по-спокойно зимата. За традиционния им начин на живот се казва, че сивите плъхове населяват най-вече жилищни и стопански постройки. В умерените климатични зони през лятото се заселват в природни биотопи, а през зимата се връщат в постройките. В по-топлите климатични зони може през цялата година да живеят извън селищата, като предпочитат речни брегове и блатисти места.

Казват, че сивите плъхове живеели 3 години. Моите приятели, родени миналата година, тази не се появиха. Все пак и тази година също направих някои снимки около езерото, които с оглед на негативната тенденция към поддържането му, може би догодина ще бъдат интересни, вече като архив. Както се казва: имало едно време.

Така изглежда езерото на 30.10.2010 г. Изсъхналото дърво е върбата, по която се катереха младите плъхове през есента на миналата година. Двете патици са случайно появили се. Обикновено като постоят малко, отлитат към две по-пълноводни и по-чисти езера.