Защо умните хора не забогатяват?

11
Добави коментар
RadostDimitrova
RadostDimitrova

Има три типа интелигентност, нужни за финансовия успех в реалния свят: Умствена интелигентност – коефициентът на интелигентност, измерван в учебните заведения. Емоционална интелигентност – владеене на емоциите Финансова интелигентност – определя се от това колко пари печелим, колко пари задържаме, дали тези пари работят усилено за нас и на колко поколения след нас можем да предадем тези пари. Една от причините много умни хора така и да не забогатеят, дори да имат висок коефициент на интелигентност и да са били отличници в училище, е… липсата на емоционална интелигентност, нужна за финансовия успех и натрупването на богатство. Четирите признака за ниска финансова интелигентност са:

1.      Тези хора забогатяват извънредно бавно, защото играят прекалено предпазливо на играта на пари. Често тези хора работят за да получават заплата, дават по-голям процент от приходите си за данъци, не инвестират разумно, държат парите си в банката и следователно получават минимална лихва, а малкото,което печелят от лихва, се облага с най-високите съществуващи данъци.

2.      Опитват да забогатеят прекалено бързо. Този тип хора нямат емоционална интелигентност, известна като търпение. Те често сменят работа след работа или скачат от една “супер” идея на друга. Започват нещо, бързо се отегчават и го изоставят.

3.      Харчат импулсивно. Любимото занимание на тези хора е да обикалят из магазините и да купуват всичко, което им допадне. Попаднат ли им пари ги изхарчват за поредната моментна прищявка. За тях казват ”Парите изтичат измежду пръстите им.”

4.      Непоносимо им е да притежават нещо ценно. С други думи, тези хора притежават или работят само за неща, които ги правят бедни. Очевидно тези хора държат на неща, които имат много малка стойност, а продават всичко с действителна стойност.

  Много от същите тези хора , вместо да изграждат бизнес, се чувстват по-добре като работят за някой друг и за нещо, което никога няма да притежават. Емоцията страх е толкова силна, че предпочитат да работят здраво за сигурност, вместо за свобода.

Източник: „Бизнес школа“ Робърт Кийосаки