Борба с хомофобията и трансфобията: страните от ЕС се движат с различни скорости

20
Добави коментар
jool
jool

Борба с хомофобията и трансфобията: страните от ЕС се движат с различни скорости

7 декември, 2010 at 1:00 pm

В средата на миналата седмица Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) представи доклада си „Хомофобия, трансфобия и дискриминация на основа на сексуалната ориентация и полова идентичност” пред членовете на Европейския парламент. Според доклада законодателството и практиката в някои страни-членки засилват закрилата над ЛГБТ хората1, докато в други правата им се ограничават и пренебрегват. Това създава неравномерност в защитата на правата на ЛГБТ в рамките на Европейския съюз.

Докладът е в отговор на искането на Европаламента за задълбочено разглеждане на ситуацията на ЛГБТ хората в Европа в следствие на ограниченото законодателство относно правата им в някои държави-членки на общността.

На страниците на доклада България е спомената противоречиво. От една страна са отчетени фактите, че у нас антидискриминационното законодателство покрива дискриминацията по признаци сексуална ориентация и полова идентичност във всички сфери (Закон за защита от дискриминация), както и че още първия парад на гордостта у нас през 2008 г. се проведе без сериозни инциденти. От друга страна обаче се отбелязват и законодателни анахронизми.

Така например се сочи, че насилието спрямо ЛГБТ хора, мотивирано от сексуалната им ориентация, не е изрично упоменато в закона като криминално деяние (каквото е положението и в други 12 страни-членки), докато в същото време в него има закрила срещу подбуждане към омраза въз основа на други признаци (чл. 162 и 164 от Наказателния кодекс). България е и в негативния списък на 19 държави-членки, които не биха признали брака на еднополова двойка, ако единият от двамата партньори пребивава в страната ни. Въпреки че в този списък има държави, които все пак биха признали някакъв правен статут на двойката, макар и под форма различна от брака, страната ни не е от тях. В това отношение новият Семеен кодекс от октомври 2009 г. е посочен като негативен пример, наред с Естония и Румъния.

Според доклада непризнаването на еднополовите двойки от страна на държавата ги лишава от редица права, в това число основното право на свободно придвижване на територията на ЕС. Непризнаването на съюза на такива двойки води до редица административни и правни предизвикателства пред тях, в случай на постоянно или временно преместване на единия от партньорите в друга държава.

Други „черни точки” за България, записани в доклада, са опитите за агресия срещу трите гей парада у нас, както и случаят с наредбата за обществен ред в Пазарджик от 2009 г., забраняваща „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места”. Според Агенцията за основните права тази наредба пряко препятства възможността за мирна и свободна от заплахи демонстрация, повишаваща информираността на обществото за ЛГБТ хората.2

Докладът на Агенцията сочи три основни проблема, срещани от ЛГБТ гражданите на ЕС:

Фактът, че са принудени (пряко или косвено) да живеят в мълчание и сянка;
Фактът, че са обект на насилие поради сексуалната си ориентация или полова идентичност;
Фактът, че са третирани неравнопоставено (както на работното място, така и от законодателството, по отношение правото им на свободно придвижване).

Директорът на FRA, Мортен Кйерум, отбелязва: „Изследването ни констатира както позитивни промени, така и области, в които или промените са малки, откакто направихме предното си проучване през 2008 г., или са в негативна посока. Така например по-голям е броят на страните-членки, които признават правото на брак на еднополовите двойки. Това има правни и практически последици за гражданите на Съюза, които искат да се преместят да живеят в друга страна в рамките на ЕС. Негативните нагласи и стереотипи са сред първопричините за бездействие или негативно развитие, наблюдавано в някои страни-членки в доклада ни.”

Правните тенденции обхващат правната закрила от дискриминация; свободата на събрания и изразяване; изказвания, подбуждащи към омраза и престъпленията от омраза; значението на понятието „член на семейството” за целите на свободното придвижване, убежището и защитата на ЛГБТ хората; както и възможността за достъп на транссексуалните лица до интервенция за промяна на пола и законовото признаване на тази промяна.

1. ЛГБТ – абревиатура, означаваща лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора.

2. На първа инстанция Административният съд в Пазарджик отмени текста в началото на ноември в отговор на жалба от гей активисти. Въпреки това пазарджишките общинари обжалват решението пред Върховния административен съд.

Гласувай »

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: България, ЕС, Европейски съюз, ЛГБТ, Пазарджик, бисексуални, гей, граждански права, дискриминация, закони, законодателство, лесбийки, общество, права, право, трансполови, транссексуални, хомосексуални, човешки права.