интернет реклама маркетинг и SEO оптимизация

2
Добави коментар
eurosim
eurosim

Колагенът в козметиката за лице и коса. Достойнства и недостатъци.

Ползите от колагеновата козметика

Козметиката, чийто активен компонент е колагена, отдавна не е изненада за никого.

При никои от живите организми не се проследяват такива възрастови изменения, както при човека.

Виждали ли сте някога побеляла риба или сбръчкано куче (породата Шар Пей не се брои)? Разбира се, възрастта ни дава познанието за себе си и колкото на по-високо ниво на еволюцията се намира организмът, толкова по-големи са познанията. Оттук и изводът – човекът има всичко! И не само „видимата старост“ но и невидимият ум. Благодарение на този подарък човек се осъзнава в обществото и приема неговите закони. Желанието да се запазим млади и привлекателни – е най-честата последица от тези закони. Още в ледниковата епоха homo sapiens (човекът), както се твърди от археолози, е искал да подобри външния си вид. Това, с което той е постигал целите си – даже е страшно да си го помислим. Нашият ум е способен не само да намери проблема, но и неговото решение (макар и не винаги да е така).

Така в живота ни (по-точно в нашето съзнание) се е появил колагенът – влакнест протеин, който е в основата на съединителната тъкан на организма (сухожилия, кости, хрущяли, дерма, и така нататък …) и осигурява нейната здравина и еластичност. Това чудо–протеин е станал много популярно средство за борба с признаците на стареене. Приема се вътрешно под формата на водно-разтворим прах (най-често прибягват до него спортистите поради силните натоварвания на ставите), добавя се към средствата за грижата за косата, за да се създаде гладка и лъскава коса, и разбира се, в средствата за грижа за лицето, което в действителност е това, с което сме обърнати към света и това, което е видимо веднага.

Появата на бръчки никога не е предизвиквало радост. „Как да се справим с тях?“ – Въпрос „на запълване“ за козметолозите, и „Какво е най-добре да изберете?“ – Въпрос „за попълване“ за потребителя.

Колаген – един от вариантите, предлагани от козметиците. Нека се опитаме да разберем до колко той действително е ефективен.

Какво е колаген?

Както бе споменато по-горе, колагенът играе решаваща роля в пластичните (структурни) функции на тялото, бидейки част на съединителната тъкан, което гарантира тяхната здравина и еластичност. При това той се явява специфичен протеин! Посочените по-горе функции изпълняват колагеновите костите, сухожилията, кожата, хрущялите, съдовите стени и съединителната тъкан.

Както всеки друг протеин, колагенът се състои от аминокиселини. Особената разлика е високото съдържание на пролин и хидроксипролин. Молекулата на колагена е триверижна дяснозавъртяна спирала. Като част от колагена пролинът, с участието на аскорбинова киселина (витамин С) се окислява в хидроксипролин. Редуването на пролин и хидроксипролин способстват да се създаде стабилна триспирална структура на колагена, която дава сила на молекулата. Молекулното тегло на колагена е приблизително 300 кДа, дължината от 300 нм, с дебелина от 1.5 нм.

Колагенът в структурата на кожата

Синтезът на колаген се извършва във фибробластите (клетки на съединителната тъкан). В тях от аминокиселините се синтеззират отделни вериги, които след това се събират в тройна спирала. Клетката секретира молекули колаген в извънклетъчното пространство, където и протича специфичното самосъбиране на молекулите на колагена със сложна структура, състояща се от влакна и снопове от влакна, които се преплитат по различни начини, за да се образува своеобразна поддържаща „мрежа” на дермата (един от слоевете на кожата). Благодарение на способността на влакната да се разтягат и отново да приемат първоначалната си форма, те придават на кожата еластичност и гладкост.

Друг протеин, който подпомага на колагена да създава красота и здраве – това е еластина. Съдейки по заглавието вече може да се досетите, че неговите дейности са свързани с поддържане еластичността на кожата. Както колагенът и той се синтезира в клетките на фибробласти и в състава си съдържа голямо количество пролин. Основната разлика от другите влакнести протеини е способността да се разтяга в две посоки. Мястото на крайните дислокации на протеина – е дермата.

Нищо не е вечно

Дермата играе ролята на скелет за нашата кожа, осигурявайки й еластичност, здравина и разтегливост. Нейното устройство може да се сравни с комбинацията водно-пружинен матрак, където ролята на пружини играят колагеновите (70-80% от дермата) и еластинови влакна (1-3% от дермата), а цялото пространството между тях е запълнено с гелообразна подложка на мукополизахариди или „гликозаминогликани“ например, хиалуронова киселина (за това ще говорим в следващата статия).
Една от причините за това, че нашият подкожен „матрак“ започва да се износва, може да бъде състоянието на „пружините“.

Какви са пречките, с които се справят трудно?

1. Преди всичко възрастта: колкото е по-голяма възрастта, толкова им е по-трудно.
Вечният двигател не съществува даже и в природата, затова след 35-та годишнина производството на колаген (не само на кожата) в организма на хората силно намалява. Нивото на еластина достига максимума си по време на юношеството и младостта, а след това, към 23-25 години, синтеза на еластин се забавя. В млада възраст в дермата се съдържа много вода, свързана с глюкозаминогликани, затова колагеновите влакна са в състояние да набъбват и да натрупват влага. Постепенно намалява количеството на глюкозаминогликани, а с тях си отива и водата. В резултат – колагеновите влакна образуват дебели, груби и същевременно крехки снопове. Частично се разрушават и еластичните влакна.

2. Слънце
Поговорката: „слънце, въздух и вода – нашите най-добри приятели“, се нуждае от уточнение. Отрицателните промени в качеството на кожата под въздействието на слънцето, или фотостареенето, може да се появи във всяка възраст. Ултравиолетовите лъчи разрушават колагена и еластина, както подпомагат натрупването на свободните радикали, които от своя страна, също допринасят за стареенето. В резултат на това кожата става суха и груба, постепенно губи своя тонус, появяват се бръчки и пигментни петна.

3. Пушенето.
ПУШЕНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ – написано е на всеки пакет цигари и заема от 30% до 50% от страните на пакета, но в нашите умове % на тази опасност не е нараснала ни на йота. Въпреки това опасност има. Що се отнася до нашата тема: японски учени от Медицинския факултет на университета в Нагоя при изследване на структурата на клетките, установи, че клетките на пушачите произвеждат повече матрични металопротеинази (ММР) – вещества, които нарушават извънклетъчната структурата на кожата и нейният основен компонент – колагенът. Освен това, в резултат на пушенето, производството на нов колаген от клетките се намалява с 40%. Да не говорим за стесняване на кръвоносните съдове и ограничаването на вместимостта на кислород в кръвта. Нищо чудно, те казват, че пушачът може да бъде разпознат по жълтеникавото и грубо състояние на кожата.

Колагенът в козметиката

И така: ролята на колагена и еластина в поддържането на нашата кожа здрава и еластична е доказано от науката. Доказано е и това, че тези поддържащи структури губят своята способност с времето и самите те се нуждаят от поддръжка. С тази идея се заеха козметолозите – и така се появил колагенът в козметологията. Заедно с появата на „колагеновата козметика“ се появиха и статии разобличаващи „меркантилните планове на маркетинг специалистите.“

Вярвате или не вярвате, и на кого?

Сега по ред.

Видове колаген

Днес съвременната козметична индустрия предлага разнообразие от кремове на базата на колаген. Цените за такива продукти се различават значително, от един демократичен ценови сегмент до класа на „премиум“ и „лукс“. Но при избора на тези средства трябва да подхожда много внимателно, защото от колаген до колаген има разлика, плюс всичко това, решаващо значение има количество колаген в съоръжението (т.е. да го намерите в списъка на съставките на средството). Колагенът, който се използва в козметологията има различен произход: растителен, животински, морски.

• Животинският колаген се получава от кожата на едър рогат добитък. Неговите молекули не могат да проникнат дълбоко в клетката поради несъвместимост с човешката кожа. Но поради ниската си цена се използва в козметологията. Този колаген не е в състояние да замести унищожената структурата на кожата, но може да се създаде защитно покритие на повърхността, което ще предотврати загубата на влага.

• Растителен колаген – самото име е малко некоректно, защото растения не съдържат колаген. В този случай се използват растителни протеини (такива като протеините на пшеницата), като алтернатива на натуралния колаген. Получаването на този суров материал е много скъп. Въпреки факта, че този протеин се абсорбира от тялото много по-добре от животинския (молекулите му са по-малки), в козметиката не се среща често и самата тя не е евтина.

• Морски колаген – най-оптималният за употреба в козметиката. Суровината за морски колаген се извлича от кожата на морски риби, акули, скатове. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата. Колагенът съдържа хидроксипролин (споменахме по-горе), който запазва своята структура. Животинският колаген е с високо съдържание на хидроксипролин. В морския колаген този показател е по-нисък, което позволява по-лесно да прониква в кожата отколкото животинския колаген.

Температурата на денатурация на животинския колаген е твърде висока за проникване в кожата, докато морския колаген е по-добре адаптиран. Технологията за производство на морски колаген също така не е лесна и трябва да се спазва стриктно. Колагенът, особено рибният – е неустойчив продукт, а присъствието на малко количество от киселинно вещество, което води до например, размножаването на бактерии или леко повишаване на температурата на протеина, и в рамките на двадесет минути започва разлагане на частиците му. Благодарение на новите разработки успешно е получена стабилна молекула на протеиновия колаген, проявяваща своята биологична активност при температура от 5-28 C.

Крем или инжектиране?

В тази връзка, първо трябва да се определи:

Какво е истинското състояние на вашата кожа?
Какви резултати очаквате?
Колко далеч сте готови да стигнете заради резултатите?

Понякога ние преувеличаваме „сбръчкаността“ на нашата кожа. Гледайки лъскавите кожи на моделите, както и тези по гланцовите списания, някои са готови да направят всичко, за да се доближат до този образ. За съжаление, Photoshop не променя реалността и тогава идва друга спасителна програма – „инжектиране“. Но ако при първото, в случай на неудовлетвореност от резултатаможете да го отмените, то второто е безвъзвратно.

Резултатите от използването на кремът за лице и инжекциите, разбира се, са много различни. При първият – се разчита на по-дълъг период на проява на ефекта, понякога има кумулативен ефект; при вторият – резултатът е мигновен. Не всички кремове са в състояние да се справят с дълбоките мимически бръчки, докато за инжекцията това е основното бойно поле. Веднъж инжектирали се и удоволетворени от резултата не си струва да разчитате на дълготраен ефект. Ще се наложи да повторите процедурата. Колко често – всичко зависи от инжекционния препарат и особеностите на организма. Процесът на използване на крема също е систематичен, но с малко по-друг характер.

Инжекциите често се правят с животински колаген, така че преди процедурата се извършва щателно изследване за алергична реакция. Алергия към крем с колаген се проявява много рядко. О, и не забравяйте за страничните ефекти от инжекциите, цялата тази лекарска намеса.

И немаловажен аспект – това е цената.

Чудесата се случват !!!

Никаква козметика не може да върне времето назад и да ви възстанови обратно кожата на 20-годишни. Същото важи и за козметиката с колаген. Синтезът на колаген в клетките на кожата е много сложен процес и да принуди кожата да възстанови производството му, както е било в „старите времена“, не е възможно. По принцип възможно ли е дори и с помощта на нещо и необходимо ли е това?
Какво ви е нужно и какво възможно? Поддръжката помага на кожата. Никой не обещава (с изключение на рекламите), че при използване на козметика с колаген, нивото му в кожата ще достигне предишното. Но също така да се говори за нейната пълна безполезност не е вярно.

Със своите защитни свойства, нашата кожа не е е много склонна да пропуска навътре каквито и да е чужди вещества, така че няма значение колко добри са те, степента им на проникване е ограничена. Съществуват кремове с така наречените проводници на активни компоненти, но колко ефективни са те е трудно да се определи, а и доколко това е вредно, също е отворен въпрос. Нашето тяло, както и всичко останало в природата, се стреми към равновесие, и да го нарушавате с въвеждането в кожата на голямо количество „приемни“ компоненти не винаги е добро.

Колагенът в крема не прониква толкова дълбоко, че напълно да го запълни в кожата, дори и ако някои от най-трайните молекули достигнат целта, повечето от тях ще останат в горните слоеве. Друго нещо е ако в кремът има аминокиселини – компоненти на колагена, които благодарение на малкото си молекулно тегло могат да достигнат дермата и участват в синтеза на колаген. Тогава този колаген, които е проникнал в желаната дълбочина, наистина активира процесите на производство на собствен колаген в кожата. Останалото на повърхността количество много добре хидратира и създава защитен филм, който предпазва от загуба на влага. За запушване на порите с колаген, както се казва в медиите, е явно преувеличено. Колагенът не образува комедони.

Да го взема или не?

С пълна увереност можем да кажем, че средствата с колаген могат да се справят с фините бръчки, прекрасно овлажняват и изглаждат кожата.

От какво да се ръководим при избора на средствата с колаген? На първо място, трябва да се определи какъв колаген се използва като активна съставка (за възможните варианти говорихме по-горе). Неговото място в състава, колкото по-близо до върха на списъка със съставки е, толкова повече е съдържанието му в средството. Не е излишно да се обърне внимание и на другите активни съставки – аминокиселини, овлажнители, хранителни вещества, UV филтри.

Нанесете крема с колаген по-добре на точки, т.е. не намазвайте на лицето, опитвайки се активно да го втриете в кожата, а напротив, с леки потупвания да се нанасят порциите от крема върху отделните части на кожата. Така ще попречим да се засили кръвообращението и ще се намали попадането на активните компоненти в кръвта и лимфата, като по този начин ще се увеличи проникването им в самата кожа. И не забравяйте, всичко е добре, когато е в умерени количества. Не злоупотребявайте със средствата с колаген. Дайте възможност на кожата ви да си отдъхне или преминете към козметични продукти с други компоненти, разнообразните грижи ще ви бъдат само от полза.

Колаген и козметика

P.S. Средствата с колаген не са панацея. Не забравяйте за собствените функции на тялото. Подхранването на кожата може да става и не само отвън, но и отвътре. Не говорим за колагенови коктейли, а за конвенционални продукти, като:

1. Високо съдържание на витамин С. Както казахме по-горе, този витамин участва активно в процеса на формиране на структурата на протеиновия колаген и е добър стимулатор на този процес. Той също така частично отстранява вредите, причинени от свободните радикали. Така че се погрижете да има на масата ви цитрусови плодове, киви, чушки, шипки, касис, цариградско грозде, боровинки, и калина.

2. Като отличен източник на аминокиселини, които изграждат колагена са: бобът, месото, рибата, птичето месо. Специално място заемат черупчестите: стриди, охлюви, миди.

3. Колагенът обича желязото и медът. Това означава, че трябва да ядат: грах, боб, леща, говеждо месо, черен дроб и сърце, постно месо, език, бобови растения, пълнозърнести храни.

4. И накрая цинк. Той влиза в състава на ензимите, без които е немислимо наличието на свежа кожа. Уверете се, че в менюто ви има бирена мая, пшенични кълнове, тиквени семена. Пийте сок от ананас.

Усмихвайте се по-често! Усмивката предизвиква производството на вещества повдигащи настроението и то не само вашето. А с бръчките може да се справите с колаген