СПОКО 2009: Предоговаряне и преструктуриране на кредит

3
Добави коментар
tiguni
tiguni

Безплатна реклама

Предоговаряне и преструктуриране на кредит

Предоговарянето на кредит е по-добрата възможност от рефинансирането. Голяма част от хората, кандидатстващи за нов кредит имат по няколко такива в няколко банки, а често срещано явление е част или всички кредити да не са редовно обслужвани. Предоговарянето на кредит е препоръчително да се прави в случаи, в които клиентът наистина има притеснения за финансовото си състояние. Освен това препоръката е клиентите да търсят сътрудничеството на банката предварително, а не след като вече заемът е в просрочие и кредитната история се е влошила. Това са съвети на банките към кредитополучателите в условията на затруднена икономическа ситуация като сегашната.
Банките подхождат индивидуално към клиентите и са склонни да предложат схема, по която заемополучателят да може да продължи да погасява кредита си.Възможни са различни варианти за облекчаването на обслужването на заема. Една от тях е разсрочване на кредита, като по този начин се намалява размерът на месечната вноска. По-лесно се договаря разсрочване с 2-3 години, защото за по-дълъг период банката трябва да реализира загуба. Друга възможност е договаряне на гратисен период през който се заплаща само лихвата или само част от главницата, като лихвата са капитализира и добавя към неизплатената главница. В повечето случаи банките вземат някои такси, свързани с външни услуги – например за оценка на обезпечение при предоговаряне на ипотечен кредит.
С ипотека могат да се платят други задължения – физически лица, които имат например апартамент, могат да вземат дългосрочен ипотечен кредит, с който да изплатят други свои задължения – потребителски кредити, лизинг за автомобили. Безсмислено е, ако притежавате собствен дом, срещу който може да се вземе дългосрочен ипотечен кредит днес при ГПР 9-12%, да обслужвате потребителски кредити с по-високи лихви или да имате неизплатени суми по кредитни карти, при които понякога лихвите са над 20%. Бизнесът на банката не е да вземе обезпечението.
Не вземайте кредити в лева или в друга валута, различна от еврото. А ако трябва да предоговаряте левов заем, превалутирайте кредита си в евро – би трябвало да получите по-ниска лихва. Убеден съм, че когато влезем в еврозоната, левът ще бъде заменен с евро по сегашния фиксиран курс. Няма смисъл да имате кредити в лева и да плащате по-висок лихвен процент. Не вземайте и кредити в долари или швейцарски франкове (особено средно- и дългосрочни), макар че днес лихвите по кредитите в тези валути изглеждат привлекателни. Спекулирането с валутни курсове е високорискова дейност и е работа за професионални валутни специалисти.