Озеленяване и поливни системи

3
Добави коментар
cecovili
cecovili

Видове от род кипарис – обикновен и аризонски кипариси. Използване на кипарисите в озеленяването на градини.

Кипариси са отглеждани още в дълбока древност в градините на древните, египтяни, перси и гърци. С годините хората са създали стотици форми и сортове. Но основните видове, от които произхождат повечето сортове и които са най-използвани по света и у нас са два – обикновен и аризонски кипарис.

Кипарисите са вечнозелени растения с дребни люсповидни листа прилепнали към клонките. Имат кръгли или яйцевидни шишарки дълги около 1 – 3 см. Различават се от другите родове в тяхното семейство по това, че младите им клонки са гъсто разклонени и насочени в различни посоки. Самите клонки трябва да са кръгли или четириръбести. Кипарисите са с изправени връхни клонки, за разлика от лъжекипарисите, които са с увиснали връхни клонки и с които най-често се бъркат.

Кипарисите достигат 20 -30 м.  и живеят до 250 години. И двата описани вида са светлолюбиви, сухоусточиви и невзискателни към почвата.

Обикновеният кипарис / Cupressus sempervivum / произхожда от средиземноморието – Мала Азия и гръцките острови в Средиземно море. Той расте по изключително каменисти и сухи почви, но е топлолюбив вид и при температури по ниски от 20 градуса измръзват първо младите клонки , а може да загине и цялото растение. За това у нас обикновеният кипарис се използва само в най-топлите райони на страната, или се използва при положение, че се води специален режим на поддръжка на градината / кипарисите се увиват в зебла, мулчират се, торят се балансирано и др /.

Класическата форма на обикновения кипарис е колумнарис тясно конусовидна с тъмно зелен цвят, съставена от почти вертикални притиснати към стеблото клони. Друга форма която трябва да отбележим е хоризонталис, която е с почти хоризонтални или леко повдигнати клонки и широко пирамидална корона.

Обикновените кипариси се ценят високо при озеленяването на градини. Те са използвани  по единично и  в групи с кедри, борове и други дървета във всички средиземноморски страни. Често се засаждат последователно край алеи и край огради за жива стена. Кипариси може да се използват и за създаване на топиарни форми чрез резитби.

Аризонският кипарис / Cupresus arizonica / е другият широко използван за озеленяване вид у нас. Той произхожда както предполагате от Северна Америка. За разлика то тъмно зеления обикновен кипарис е синкаво сив.  Друга разлика е, че понася ниските зимни температури. Аризонският кипарис е изключително бързорастящ и подходящ за резитби.

За озеленяване се използва за алейни засаждания, за живи стени, огради и топиарни форми / най популярни са спиралите и кълбетата от аризонски кипарис /. Сребристият му  цвят на короната разнообразява цветовата гама на градината, а бързият му растеж го прави желан за изграждане на живи плетове.

Съществуват множество форми, между които трябва да се отбележат следните:

Аурея с красиви златисти краища на клонките.
Пендула с плачещи клони
Колумнарис с тясно коловидна корона / като на обикновения кипарис /

За да преживеят зимата у нас кипарисите трябва да се зазимяват като короните им се овързват. Поставете ги на слънчево място с рохкава почва. Поливайте ги редовно за да нарастват, но издържат без проблем засушаването. Те рядко се нападат от вредители и гъби.

Върни се на начална страница.