Островът на плъховете – тема за Аляска – Idi.bg

72
Добави коментар
tao
tao

Rat Island или Островът на плъховете е част от Алеутските острови в Аляска. Той не е населен и е с площ 26 кв.м. Името на острова на алеутски език (част от ескимо-алеутското езиково семейство) е Hawadax – така е бил наречен той от малобройното местно население. Всъщност с това наричат целия архипелаг от вулканични острови, с обща площ 360.849 кв.м, като никой от тях не е населен.

Името им е дадено от руския капитан Фьодор Петрович Литке, който посещава островите през 1827 година, по време на своето околосветско пътешествие – причината е огромната популация от плъхове, които по това време вече властват над островната фауна. Островът на плъховете се намира в силно сеизмична зона между тектонските плочи на Тихия океан и на Северна Америка – в резултат на това тук често стават земетресения, като например това през 1965 г., с магнитуд 8.7 по скалата на Рихтер.

Алеутските острови са редица от 150 вулканични острова, както и множество рифове, разположени в непосредствена близост до Аляска. Всъщност, те се явяват географско продължение на северноамериканския полуостров. Дължината на архипелага е цели 2400 км, като той стига почти до полуостров Камчатка в източната част на азиатския континент. Алеутските острови са своеобразен мост между Азия и Америка, който отделя Берингово море от Тихия океан.

Вулканът на остров Сегула (Segula Island), гледам от Острова на плъховете.

В началото на 2009 година учените обявиха, че гризачите, дали името на острова, вече са изчезнали от него. Това става чрез внимателно планирана кампания, на стойност 2,5 милиона долара, при която в продължение на седмица от въздуха е разхвърляна специална отрова. Малко по-късно специалисти по околната среда заявиха, че в района няма следа от плъховете, макар че подобни твърдения изискват време, за да се потвърдят напълно. В резултат на това учените установили, че някои птици са се завърнали на острова, сред които крякащи гъски, бели яребици, соколи-скитници и черни стридолови. Те смятат, че това е едно ново начало за острова, чието име може би също трябва да бъде сменено.

Кампанията е съвместен проект на федералното правителство и организациите „Опазване на природата“ и „Опазване на острова“ и е сред най-амбициозните опити в света за премахване на разрушителни за дадено място видове. Тя променя драстично екосистемата на Острова на плъховете, тъй като унищожава гризачите, който владеят този район цели 229 г. Учените допълват, че кампанията цели да се възвърне балансът – плъховете са изкуствено привнесени на острова, без да са естествена част от островната фауна, затова този дисбаланс трябва да бъде поправен.

Историята на Острова на плъховете води началото си от далечната 1790 г., когато японски кораб претърпява корабокрушение и напусналите го плъхове от вида норвежки или кафяв плъх (Rattus norvegicus) се заселват на острова. Те попадат на благотворна за тях среда и започват да се размножават с огромна бързина – по-късно те започват да тероризират птиците, живеещи там, с изключение на най-големите представители, рязко намалявайки местната птича популация. При тази инвазия някои видове морски птици буквално изчезват от острова.

В наши дни плъховете като вид са се настанили на около 90% от островите в океаните, в резултат на което 40- 60% от видовете птици и влечуги на повечето острови са изчезнали завинаги. Освен на флората и фауната, обаче, те са причинили вреди и на цели цивилизации. Пример за това според учените е мистичният Великденски остров (Пасха), които идват на острова още с първите полинезийски заселници и се разпространяват из острова мълниеносно. Според теорията на специалистите, един от факторите за изчезването на местната цивилизация са именно плъховете, чиято популацията вероятно е достигнала 20 милиона, заради липсата на естествен хищник, който да регулира броя им на острова. Плъховете унищожили семената на палмите и бързо превърнали процъфтяващия остров в пустош без дървета и без прехрана за населението.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2940 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност