Навиците определят качеството на живота ни

15
Добави коментар
rosi71
rosi71

„Мотивацията е това, което те кара да започнеш, но навикът е това, което те кара да продължиш да го правиш.“

Джим Рон

Замисляли ли сте се колко много неща вършим автоматично, несъзнателно, по навик? Ние ставаме сутрин, мием си зъбите, взимаме душ, слагаме кафето, включваме телевизора или компютъра, преглеждаме новините, обличаме се и т. н. и т. н. Още в най-ранно детство под въздействие на родителите ни и средата  в нас се формират определени хигиенни, хранителни и двигателни навици, а по-нататък в живота ние си създаваме нови и нови.

Навиците са многообразни и присъстват навсякъде – в ежедневието ние свикваме да ставаме рано или да спим до обяд, да скачаме веднага след алармата или да се поизлежаваме и повторно да заспим, а от там – да закъснеем за работа; да тръгваме винаги в последния момент или да отиваме по-рано от уговореното. Неусетно в нас се оформят навици и в начина, по който разговаряме, пишем, смятаме, в начина по който седим и дори в начина, по който харчим парите си.

Всеки човек има определени хранителни навици, които често преминават в поведенчески модели – например да пием кафето с парче сладкиш или с цигара, да пием бира след работа или да отваряме хладилника винаги, когато влезем в кухнята, за да си вземем нещо, макар да не сме гладни.

Навикът присъства в мисленето и в емоционалните ни реакции. Често ние реагираме по един и същи заучен начин. Съществуват така наречените емоционални навици, които диктуват поведението ни. Някои хора си създават навика непрекъснато да се оплакват, да недоволстват и винаги да намират нещо, което им пречи, а други имат навика да се усмихват или дори навика да бъдат щастливи.

В книгата си „Седемте навика на високо ефективните хора“ Стивън Кови разглежда седем навика в поведението на успешните хора и посочва как можем с промяна на навиците си да променим живота си.

Макар да не съзнаваме, навиците ни определят нашите преживявания, поведението ни, живота ни…Защото в голяма степен ние живеем по навик.

Какво всъщност е навикът?

Навикът е автоматизирано действие или повтарящи се модели на поведение, които се придобиват чрез повторение.

Навикът е част от несъзнаваното у нас, той е механизъм, който ни кара да вършим нещата на „автопилот“. Някои автори наричат навика – „психоробот“ или начин за създаване на инерция, която позволява да използваме минимални усилия, да извършваме определени действия без да хабим енергия и без да напрягаме мисълта си.

Навикът прави живота ни по-подреден, организиран, по-лесен. Той създава усещане за комфорт, удобство и ни помага да вършим нещата по-бързо и по-добре.

Веднъж създаден, един навик трудно може да се промени. Той сякаш се сраства с нас и става част от характера ни, от същността ни.

Ако си създадем определени градивни навици, те могат  леко да ни водят по пътя към постигането на нашата цел, да се превърнат в механизъм, който работи за нас.

В живота си обаче често си създаваме така наречените вредни навици – като преяждане, пушене по навик, гризене на ноктите, навик да се ядосваме или оплакваме и т. н, които постепенно ни завъртат в кръг и се превръщат в наши окови.

Подобно на ограничаващите  убеждения, залегнали дълбоко в подсъзнанието ни, някои наши навици и привички се превръщат в бариери, които ни спъват.

И подобно на положителните нагласи и убеждения, градивните ни навици  работят за нас.

Често ние решаваме да променим живота си и се подлагаме на диети, за да чувстваме по-добре; започваме да медитираме или релаксираме, за да отстраним стреса, но продължаваме да следваме познати модели на поведение и реагираме, следвайки придобитите си навици. И така не успяваме да променим почти нищо.

А всъщност само промяната на един или няколко наши навици могат да променят тотално живота ни и да подобрят качеството му.

Ние можем да се освободим от вредните навици и да си изградим нови, успешни навици.

Как може да променим навиците си?

Най-важното, за да си създадем нов навик е мотивацията. Затова се запитайте – „защо искам да си създам този навик, какви ще са ползите за мен, с какво ще се промени животът ми, какво ще постигна?“

Запишете си на един лист ползите – например ако желаете да промените навика си да се излежавате до обяд,  можете да напишете като ползи – „ще се чувствам по-добре, ще имам повече време, денят ми ще бъде организиран и ще мога да свърша нещата, които все не успявам, това ще ме накара да се чувствам по-спокоен и удовлетворен, няма да изпитвам раздразнение и недоволство“ и т. н. и т. н.

Напишете всичко, което е важно за вас и заради което искате да го направите. И винаги, когато се разколебаете или се опитате да се върнете назад си прочитайте тези ползи.

Изберете само един навик.

Когато решите да правите промени и да си създадете нови навици, не започвайте с няколко наведнъж. Най-ефективно е, когато се концентрирате върху създаването на един навик. Едва когато този навик се автоматизира и го правите без усилие на волята, можете да преминете към друг.

Вземете конкретно решение.

Вземете решение и нека то бъде колкото се може по-точно и конкретно. Например – не си казвайте неопределеното – „ще започна повече да се движа“, а – „ще си съдам навика да ставам в 7 часа и да тичам по алеята в парка“.

Или не да си кажете – „ще стана по-организиран“, а – „ще си създам навика да върша първо важните неща. В началото на работния ден ще си правя план за изпълнение на задачите и ще започвам с приоритетните“.

Колкото по-конкретно е решението, толкова по-добре.

Поемете ангажимент за 30 дни.

Доказано е, че един навик се създава за около 1 месец, минимум за три седмици.  Затова, решете, че ще ставате в 7 часа и ще тичате сутрин в продължение на  30 дни или че ще си правите план за работния ден в продължение на един месец.

Ако решим да правим нещо за неограничен период от време, това звучи като доживотна просъда, като мъчение до края на живота ни, което често ни отказва и ни кара да се върнем назад.

Затова поемете ангажимент за 30 дни. Така намерението ви ще изглежда по-лесно осъществимо. А и когато минат  тези дни, вече ще започнете да го вършите механично, по навик и ще бъде по-лесно.

Не отлагайте решенито за по-нататък, за утре, за понеделник или за другия месец.  Отлагането за утре, означава никога. Започнете сега, в този момент, в тази минута.

Ако примерно искате  да отслабнете и сте решили да се отървете от навика си да пиете кафето с парче сладкиш, не купувайте сладки през първия месец. Не пийте кафето си там, където сервират и торти, за да не се изкушите.

Много по-лесно ще ви е ако „привлечете“ приятел, който да ви стимулира и да ви напомня какво желаете, защо го желаете и какви са ползите за вас.

Може също така да визуализирате постигнатите резултати или да си направите колаж с ваша снимка, където вие вече сте постигнали желаното.

Един често използван трик,  за да можете да се отървете от навика си когато влизате в кухнята да отваряте хладилника, за да си вземете нещо, е на вратичката му да се залепи снимка на човек с тяло, което искате да имате и това да ви спира всеки път, когато по навик отваряте.

Променeте дори едно малко нещо.

Ако ви е трудно отведнъж да промените някой навик, специалистите съветват първоначално да промените поне един малък детайл от него. Така ако искате да промените хранителните си навици, може да смените чиниите, в които се храните, часа на хранене или дори да се храните с лявата ръка. Тези „хитринки“ ще накарат съзнанието ви да се включи и ще можете постепенно да разчупите веригата на навика.

Споделете вашето мнение за навиците  – доколко ви помагат и доколко ви пречат те? Какви са вашите „трикове“ за създаване на нови навици и превръщането им в механизми, работещи за вас?