14 февруари- ден на виното и любовта

5
Добави коментар
lavender
lavender

Денят на влюбените – 14 февруари поражда трепетни вълнения особено сред младите и много усмивки. В България Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, празнува се в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята

На 14 февруари по стара народна традиция се отбелязва Деня на лозаря /Трифон Зарезан/. В последните години в този ден празнуват и влюбените в България въпреки, че Свети Валентин е католически. Така днес в едно се вплитат виното и любовта.

В България Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята.

Посветен е на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. За първи път започва да се отбелязва официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон, когато е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

В различните краища на България празникът е известен и като Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия, Трифку. Като покровител на лозята свети Трифон е известен само на Балканите и то главно там, където живеят българи и гърци.

На Трифоновден се прави ритуалното зарязване на лозята, което се извършва предимно от мъжете, но стопанката още от ранно утро е омесила и изпекла хляб, украсен с лозница, натежала от плод – гроздове.

Всеки стопанин щом пристигне на своето лозе, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерското огнище. Зарязването се придружава от благословии за богата реколта. Отрязаните свежи пръчки се свиват на венчета, които слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона. После мъжете се събират на обща трапеза в лозята с донесените яденета, придружени от песни и хора.

Празникът завършва в къщата на „царя“, където жена му е приготвила трапеза. „Царят“ трябва да се напие, за да има берекет.

Макар и католически, празникът Св. Валентин придоби голяма популярност през последните години заради красотата на своите послания. Денят на влюбените – 14 февруари поражда трепетни вълнения особено сред младите и много усмивки. Плюшените играчки и сърца, са неизменният хит сред подаръците за празника. Пазарът изобилства от разнообразни розови и червени символи на любовта, а навсякъде във въздуха витае усещането за любов и хармония.

Обичайно е да се подаряват и цветя, тъй като цветето, което мъжът ще подарите на любимата си, носи послание за неговите чувства и е неизменна част от подаръка за Св. Валентин!

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на така наречените валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

Източник: Е-79.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели