Новини и промоции, TechShop.bg!

1
Добави коментар
forumbg
forumbg

Най-разпространените митове за цифровите фотоапарати!

Съществуват много погрешни схващания както за цифровите фотоапарати, така и за заснетите от тях изображения. Някои от тези митове датират още от зората на фотографията, а други преминаха и в дигиталната епоха.

Когато става дума за слухове, винаги е по-лесно да се вярва на хорските мълви, тъй като усилието да се издири истината може да се окаже нелека задача. Въпреки това, най-лесният път се оказва проучването, и отсяването на митовете от реалността.

В тази връзка, CNet предлагат 8 от най-често срещаните митове и легенди на цифровата фотография. Ето кои са те:

Мит 1: Скъпите фотоапарати снимат по-добри снимки

Скъпите фотоапарати обикновено поддържат най-съвременните характеристики и технологии. Това не гарантира непременно, че правят по-добри снимки от по-евтините модели. Ето защо, най-добре е да си  направите списък с онези функции, които са от първостепенно значение, и да ги сравнявате с онова,което се предлага на пазара.

Мит 2: По-големия брой пиксели се равнява на по-добро качество на изображението Пикселите наистина са решаващи, но трябва да се отбележи, че размерът на сензора също играе съществена роля при определяне на качеството на изображенията. За съжаление, сензорите в различните модели са различни, и е възможно висок клас фотоапарат да има по-малко пиксели от модел нисък клас.

Мит 3: Всички проблеми в едно изображение може да се решат с Photoshop

Който разсъждава така или е лош фотограф, или е доста мързелив. Разбира се, с Photoshop могат да се премахнат много дефекти. Но има и ограничения за това какво можете да ‘закърпите’ с този софтуер. Освен това, наистина не е удобно да се редактират всички снимки, които сте заснели по време на почивката си.

Мит 4: RAW формата е само за професионалисти Вярно, че може да изпитате леко неудобство при работа с RAW файлове, но програмите, които са в комплект с фотоапаратите в наши дни ще направят обработката им по-лесна. Това дава по-творчески контрол, дори и на любителите фотографи. Все пак, имайте предвид, че RAW формата заема повече място на флаш картите, но си заслужава.

Мит 5: Scene modes режима е за начинаещи

Това може да е важело в миналото, но не и днес. Съвременните модели са толкова напреднали, че те може да разпознават чертите на лицето и много други. Автоматичните режими за избор на предварително програмирани настройки, съдържат информация за всяка ситуация, вкоито един фотограф може да изпадне, така че е можете спокойно да се доверите на ‘интелифентността’ на съвременните камери.

Мит 6: Имам нужда от компютър за отпечатване на моите снимки Някога се налагаше да свалите снимките на компютъра, преди да можете да ги отпечатвате. В днешно време, повечето принтери предлагат слотове за флаша карти с памет, от които можете да разпечатвате снимките директно, без неодходимостта от компютър.

Мит 7: По-бързите карти с памет са нужни за оптимална работа Това важи за DSLR фотоапаратите, но не и за компактните модели. Причината е, че размерите на файловете, с които работят компактните камери са относително малки в сравненние с файловете, които се генерират от DSLR камерите.

Мит 8: С автоматичен режим се заснемат лоши снимки

В наши дни производителите използват алгоритми в своите камери за по-правилно фокусиране и експониране на снимките при ползване на автоматичен режим, така че това е доста далеч от истината.

Източник: digital.bg