Ядрен гаф на Трайчо Трайков

2
Добави коментар
vesti
vesti

Огромен гаф направи българският министър на енергетиката и то в критична за световната ядрена енергетика ситуация – експлозия в един от реакторите на японската АЕЦ Фукушима 1.

АЕЦ „Козлодуй“ е проектирана да издържи на земетресение от 7-а степен по скалата на Рихтер, заяви пред Дарик радио енергийният министър Трайчо Трайков.

Според него втората атомна електроцентрала „Белене“ също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка, каза още министърът и обеща, че ще поиска допълнителни експертизи и анализи.

Бившият шеф на АЕЦ Козлодуй Йордан Костадинов обаче опроверга министъра и съобщи, че блоковете 5 и 6 на Първа атомна са укрепени, за да издържат на земен трус от 9-а степен. А машинната зала на Козлодуй има укрепване за земетресение от 8-а степен.

Тези системи за защита са една от мерките за сигурност на ядрената ни централа, проведени през 2004-2005 година.

Според експерти от Росатом реакторът, който вече е изработен за АЕЦ Белене, е единственият в света, който е проектиран с най-високата степен на защита – може да издържи на земетресение с магнитуд 9 плюс 30% резерв и има cathcor система за защита от лъчение (така наречената „система за хващане на ядрото“).

От такава система имат нужда сега 40-годишните реактори в японската централа, чиято технология е съвсем различна от тази на 5-и и 6-и блок на Козлодуй. (японските са „кипящи“, а българските са „под налягане“).

Такава система имат европейските ядрени централи, но е и американският реактор Westinghouse AP1000, какъвто българският енергиен министър съобщи, че е договорил за новия 7-и блок на Първа атомна. Освен това той е реакторът, защитен да издържи на земетресение от 7-а степен, а не сегашните блокове на Козлодуй, както смята Трайков.

Пред Дарик радио министърът обясни и намеренията си за изграждането на АЕЦ Белене. Според него Втора атомна „има шанс да стане, но трябва да се споразумеем за цена“.

Последната дума за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще има Агенцията за ядрено регулиране, допълни Трайков. По думите му Русия може да попречи на удължаването на живота на двата енергоблока, но не очаква подобни действия. Когато след 20-30 години 5-и и 6-и блок излязат от експлоатация, ще имаме нужда и от 8-и блок. Дотогава ще ни е нужен само още един, коментира министърът.

Трайков е категоричен, че инцидентът в японската АЕЦ „Фокушима“ отново ще постави въпроса за ядрената енергетика в световен план. Реакторите от ново поколение са с много по-добри защити, отколкото старите, каза още енергийният министър.

Днес безопасността на ядрените реактори отново стана световна тема, след като приливна вълна след земетресението скъса дига и наводни генераторите, които захранват с електричество охладителната система на реакторите в АЕЦ Фукушима 1 и 2. След това експлозия унищожи покрива на един от ядрените блокове и предизвика опасения от крах на цялата атомна електроцентрала и изтичане на радиация.

По последни данни японците имат готовност да залеят реакторите с морска вода и борна киселина, за да предотвратят нов взрив и изтичане на радиация. Но това не се налага, защото ситуацията е овладяна и е предотвратена заплахата от ядрена катастрофа, която стресна целия свят, съобщи говорителят на японското правителство.

Освен министър Трайчо Трайков и други енергейни експерти коментираха днес взрива в японската АЕЦ.

Зам. изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов коментира, че големият проблем е липсата на електрозахранване към японската централа.

„Най-тежкият сценарий, по който може да се развие тази авария, е разтопяване на активната зона. Дано успеят в най-скоро време, може би критичното време е следващите 10 часа, в които трябва да подадат напрежение от някъде, или по националната енергийна система, или да запалят, жаргонно казано, да пуснат дизел генераторите.

Директорът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев обясни пред БНР, че в Япония няма реакции подобни с тези в Чернобил и че не може да се очаква неуправляема верижна реакция в атомните централи Фукушима 1 и 2.

„Там няма неконтролирана верижна реакция. Реакторите са заглушени, спрени. Има подготовка за контролирано радиоактивно изпускане в минимални размери. И заради това се провежда и тази евакуация на населението, което живее в непосредствена близост. Но от такъв мащаб и с такива последици като Чернобил не може да става сравнение. Най-лошото, което може да се случи, ако в днешния ден не бъде осигурено адекватно охлаждане на активната зона, най-тежкият сценарии е стигане до стопяване на активната зона, но на този етап няма такава информация и няма такива данни“.

„Всички блокове в тези две централи са спрени автоматично при започване на земетресението. Проблемът е, че те остават без електрозахранване в резултат на земетресението и без резервно електрозахранване в резултат на цунамито. В резултат на това не може да се осъществи достатъчно отвеждане на топлината от активната зона, независимо, че е заглушен реактора и е спрян, там температурата е много висока и трябва да се осигури дълговременно охлаждане, което не може да бъде осигурено заради липсата на електроенергия“.

Според руския академик Евгений Велихов, президент на научния център в Корчатовския институт „в японската АЕЦ Фукушима е изключено да стане авария от рода на тази в Чернобил“ и уточни, че в тази централа няма графит и за това няма какво да гори.

< Предишна

 

Следваща >