Слаб спад на лихви по кредити и депозити през март

6
Добави коментар
aurora
aurora

Слаб спад на лихви по кредити и депозити през март

13/04/2011 19:00

Сподели: 
В Svejo
В Twitter

Март се оказа месецът с равномерна активност на банките при всички сегменти на предлаганите от тях продукти. Почти при всички от тях банките с корекции бяха почти еднакъв брой, сочи месечният анализ на сайта Моите пари. Досега тенденцията основно се ограничаваше с акцент върху депозитите и усилено намаляване на лихвите. Що се отнася до корекциите по кредитите, засегнати бяха предимно жилищните.  Разбира се, пониженията на лихви по депозити и подобряване на условията по кредити продължиха и през март, но не в такъв мащаб и в такъв размер както досега. Това е в основата на заключението, че практически промените през изминалия месец не успяха да променят пазара и той по-скоро запази в голяма част февруарското си състояние. Известни корекции претърпяха и кредитните карти, с което се допълва палитрата от коригирани продукти. Наред с промените на кредитиращите институции, две застрахователни компании също излязоха с нови предложения. Индекси МОИТЕ ПАРИ

3М депозити в лева и евро

Актуалните стойности на индексите показват месец на застой. И двата индекса през март запазват стойностите от февруари. Противно на обичайната тенденция досега, през март банките бяха сравнително слабо активни по отношение на корекции по депозитните си продукти. Това е в основата на отчетения застой в размерът на индексите през март. Единствена промяна имаше само при една банка, при евровия индекс. Очаквано тя беше в посока надолу и доходът от най-добрата оферта на банката  се понижи с цели 1.31 п.п. Въпреки това, ефектът върху стойността на индекса беше минимална. Само с 1 базов пункт се понижи той до ниво от 3.74%. Индексът в лева запази стойността си от 4.43%.

Потребителски кредити с и без поръчител

Отминалият месец беше белязан от промени в различни посоки. Акцентът беше върху заемите без поръчител и това е обяснимо. Макар самите тези заеми да са по-скъпи, интересът към тях традиционно е по-висок. Това дава стимули за банките да предлагат повече новости в тази посока. Така и постъпиха и през март. Оформилата се тенденция на поевтиняване както на заемите с поръчител, така и на тези без, през отминалия месец се запази. Видимо поевтиняха негарантираните заеми. Не така се разви трендът при поръчителстваните кредити. Липсата на голям брой корекции при тях запази нивото на индекса на нивото от февруари. Промените през месеца бяха само при две от банките включени в индекса. Едната от тях леко влоши офертата си, а другата я подобри. Сумарният ефект от тези две промени беше неутрализиране на всяка една от тях и така индексът по заеми с поръчител запази нивото си от 16.13%.

В по-добра посока се разви тенденцията при индекса по кредити без поръчител. Там промените бяха при три от банките, като две от тях подобряват своите предложения, а третата банка – леко я влошава. Основните фактори за подобряването на офертите на двете банки беше нов продукт от едната, с по-изгодни лихвени параметри и подобрени лихвени условия, при другата. Банката с влошена оферта дължи това на почти пълната промяна на своите продукти, които в случая офертата се оказва малко по-скъпа. Въпреки, че таксата за разглеждане на документи беше намалена, това не доведе до съществен положителен резултат. Въпреки негативното влияние върху индекса, то е неутрализирано от подобренията при другите две банки и стойността на показателя достига ниво от 17.43%, което е подобрение с 17 базисни пункта спрямо февруари.

Ипотечни кредити в лева и евро

През март заемите за жилище продължиха да поевтиняват. Впечатление прави, че през отминалия месец по-чувствително бяха подобрявани офертите за левови кредити. Макар и при двата индекса банките да отчитат подобрение на предложенията си, тези при евровия индекс не водят до изменение, което да се отчете като понижение. Подобренията в условията бяха малки и това запази февруарската стойност на индекса и през март – 8.90%. Банките с корекции са едни и същи както при левовия индекс, така и при евровия. При левовите заеми промените бяха по-чувствителни и това оказа своето влияние. Показателят за пореден месец понижава стойността си, този път с 8 базисни пункта. Новото му ниво е 10.15%.

Акцентът на промените предприели банките и в двете валути беше лихвата. Именно по-ниската цена на заемите през март позволи тенденцията на поевтиняване на кредитите да се потвърди, особено при левовите. Само две от банките включени в индексите коригираха своите предложения през отминалия месец, което от своя страна потвърждава още една тенденция – относителен застой в предлагането на нови, по-изгодни предложения.

Още:

ипотечни кредити,

евро,

лева,

такси,

депозити,

кредити,

лихви,

банки,

индекс,

заем

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
blog comments powered by Disqus