Великденска трапеза | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Типичното за празничната трапеза са боядисаните яйца. Те се шарят винаги на Велики четвъртък или в събота преди празника. Първото яйце трябва да бъде червено. С него стопанката потърква бузите на децата и момите и начертава кръстен знак на челата им, за да са здрави и румени през годината.
На Велики четвъртък се замесват и хлябове – обредни, обикновени и козунаци. Обредните се наричали „боговица“ или „великденски колак“. Приготвя се най-вече агнешко

печено с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. Трапезата не се вдига през трите дни на празника и тогава младите хора посещават кумовете, като задължително носят боядисани яйца.
Боядисаните яйца, според народните вярвания, имат предпазващо и магическо свойство. Първото, червено, се заравяло в нивата за плодородие или се държало под иконата и с него се „лекували“ болни деца. На Великден с него жената натърква бузките на децата, за да са здрави.
Шарене на писани яйца
Във водата за варене на яйцата се поставят листа от лук. По този начин се получават различни нюанси на жълтия цвят, в зависимост от продължителността на варенето и количеството лучени люспи. Жълто-кафяви оттенъци се получават от сушени орехови листа, а зален цвят – от листата на коприва. Варени заедно със сушени червени боровинки, яйцата стават лилави. За багрене се използват цветове от риган, ябълкови кори.
Великденските яйца, наричани „писани“, „китени“, не са тонирани само в един основен цвят. Те са и допълнително орнаментирани като се ползва пчелен восък. Със свещ, перо от птица или дървена перодръжката с „писец“ от увита на руло тънка сребърна пара, в чийто улей се стича затопления чист печелен восък, се очертават мотиви. Восъчната струйка чертае рисунъка върху леки топлото сварено яйце, което после се потапя в горещ разтвор на червената боя. От топлината на боята восъкът се отлага, откривайки очертаните фигури, които са негативен образ на рисунъка, когато яйцето се извади от оцветителя. В някои райони на страната яйцата се украсяват допълнително с апликирани разноцветни китчици от вълнени или памучни кончета. Те се залепват на пет места с малко пчелен восък и гъст сироп от сварени брезови кори.
Практики от миналото
Орнаментиката се е поставяла двусекторно, като рисува по вертикалната и хоризонталната ос. Восъчната техника за декориране била най-разпространена, а предпочитаните мотиви били различни цветя. Популярно било използването на 2 цвята за фон. Правели се и апликации, като върху оцветеното яйце се залепвали „пашкули“ с пчелен восък. Някои жени потапяли яйцата в жълта боя, слагали бандажни ленти и яйцето се потапяло в друг цвят. Така тези части оставали покрити и при свалянето на лентите, се получавали редуващи се червени и жълти ленти.
Лесни техники
Яйцата се боядисват, след като бъдат добре сварени. Ако търсите по-оригинален начин, можете да сипете в боята няколко капки олио. Черупката на яйцето ще остане бяла там, където се е докоснала до олиото, и ще получите интересна мозайка.
В миналото се предпочитали стилизираните шарки. За омекотяване на контраста между бялата черупка и червения рисунък се правели пунктирани малки линийки или цветен пълнеж. Така получавали плавен преход между декорираната и празната част на яйцето.
Върху яйцата можете да „отпечатате“ и листа от цветя и дървета. За целта сложете яйцето и листото в тензух. Увийте ги стегнато и ги потопете в боята. След няколко минути извадете яйцето от боята, но не го разопаковайте. Изчакайте няколко минути. Развийте тензуха, оставете яйцето да изсъхне и едва тогава махнете листото.
Празничен козунак
Продукти: 1 кг брашно, 6 яйца, 1-2 чаени чаши прясно мляко, 300 г захар, 1 ч. л. сол, 200 г масло, 1/2 лимон, 2 ванилии, стафиди, 1 ч. ч. пудра захар, 40 г мая.
Приготвяне: Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да получите кашица. Похлупете я и я оставете да втаса на топло. Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и ванилията.
В средата на брашното изсипете яйчената смес, втасалата мая и 1/2 лъжичка сол. Замесете, като от време на време наливате по малко от разтопената мазнина или си топите ръцете в нея. Не бийте силно тестото, а го разтегляйте и го събирайте на топка. Когато то спре да залепва по стените и започва да образува мехури, поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Когато увеличи двойно обема си, с намаслени ръце го късайте, докато оформите козуначено руло. Сложете го в намазнена тавичка. Тестото трябва да заеме половината от височината на формата, защото по време на печенето ще бухне. Поръсете го настъргана кора от лимон и със стафиди, оваляни в брашно, за да не потъват. Намажете козунака отгоре с едно разбито яйце. Печете в умерена фурна. Извадете козунака от формата едва когато е изстинал. По желание можете да го поръсите с пудра захар и ванилия.