Globalization :: Турция е светлинни години напред от европейска България

9
Добави коментар
viky
viky

Само плюем турците, но те са в икономически подем, а образованието е основен приоритет на държавата

Истанбул през нощта е като Ню Йорк

В Турция две институции нямат почивен ден – това са джамията и библиотеката. С тези думи на социолога Иво Христов може да се опише огромния икономически и културен бум на южните ни съседи, които ние по навик продължаваме да наричаме „поробители”, фанатици и да считаме за втора класа хора.

Атмосферата в Истанбул много напомня за България в началото на 20-ти век, твърди Иво Христов в интервю за сайта „Гласове”. Хората там са страшно амбицирани да успеят. Тези с по-малките възможности пък компенсират с повече труд и старание, искат да се научат да четат и да получат високо образование.

За съжаление считаният за трудолюбив българин отдавна е загубил тази тръпка и предпочита да се оплаква, вместо да вземе живота си в ръце, да се почувства като част от една нация. Онези времена на българското Възраждане безвъзвратно са отминали.

Джамията и библиотеката нямат почивен ден

За разлика от Турция, където дори ваксаджийчето на обувки изпълнява задълженията си, все едно извършва най-престижната работа на света. Такива хора са истинското доказателство, че срамна работа няма.

Подобни неща ни карат да се замислим, че никак не е било случайно, че турците са владели половин Азия и Европа в продължение на столетия. Това явно не е плод само на грубата сила и безчинства, а и на уважение към науката и учените хора.

Истанбул е връзката между Азия и Европа

Много турски младежи вече са се завърнали в родината си, след като са получили образование в най-престижните западни университети. Сега младите турци са начело на големите местни компании и работят напълно не точно по европейски, а повече по американски модел.

Около 100 хиляди младежи всяка година се записват да учат в Америка, Австралия, Германия и Англия. В самата Турция пък има университети, в които обучението е изцяло на английски език. Така турците вече са готови за интергирането си в модерния свят на технологиите и мултикултурата.

Непосилните изисквания, които Европейският съюз поставя на Турция, за да започне присъединяването й, почти са отказали властите да се напъват да изпълняват неща, които няма да са в интерес на нацията. За разлика от нашите управляващи в годините на демокрацията, които бяха готови и майка си да продадат, но да угодят на желанията на европийските политици и големите чужди компании.

Турците продължават да имаат чувството за нация

По последните изследвания Турция е на 14-то място в света по икономически разцвет. Там работното време не само се спазва, но дори се остава и няколко часа повече. С мисълта, че работиш не само за себе си, но и за разцвета на държавата и нацията.

Прословутата турската полиция, с която толкова са наплашили българите, всъщност се държи съвсем културно. Полицаите винаги са готови да услужат на обикновените хора, знаят перфектен английски и се оправят при всякакви ситуации.

Най-хубавото на турското общество е запазването до голяма степен на стария патриархален модел. Навсякъде се чувства уважението и признателността на младите към своите родители и по-възрастните хора. Докато у нас всеки псува пенсионерите, все едно всички беди идват от тях.

А българските беди могат да се оправят само с мобилизацията на всички сили на младите и работоспособните хора. Защото без работа и образование, нацията ни е обречена на гибел.

http://www.razkritia.com/86551/%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2/

https://svejo.net/1101567-globalization-turtsiya-e-svetlinni-godini-napred-ot-evropeyska-balgariya