Тъмна Индия (За цената на АЕЦ “Белене”) – Analysis – Новини – Телевизия Европа

3
Добави коментар
borsi
borsi

В Джайтапур, Индия, в щата Махаращра се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – около 9,3 млрд. долара, по курса от 21 април – 6,4 млрд. евро.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности – два реактора от по 1000 мегавата, тоест – 2 гигавата.
Българското правителство нае HSBC за консултант по строителството на “Белене”. До два месеца консултантът трябва да каже каква е реалната цена, за което ще получи 2 милиона евро.
Дума да няма, това са сложни сметки, особено на фона на ставащото в Япония и непрекъснато завишаващите се изисквания за безопасност. Това при всички положения оскъпява проекта, отгоре на всичко не е и много ясно точно с колко, понеже не е ясно и какви стандарти за сигурност ще бъдат наложени в следващите няколко години.
Сметката може би е дилетантска, обаче сравнението е неизбежно: индийската централа е пет пъти по-евтина от българската. Може да се привеждат всякакви аргументи. Например, че влизането в Индия е стратегическо за “Арева” и французите са склонни да свалят цените, че трудът в Индия е по-евтин и изобщо разходите са по-ниски, че няма проблеми от политически характер и така нататък.
Обаче фактите са си факти: разликата си е разлика, точно пет пъти, при това само ако бъде спазена сегашната цена от малко над 6 милиарда евро. Но според повечето експерти, даже и според откровените лобисти на централата, крайната сума ще нарасне чувствително, почти двойно. Значи българската централа ще е фактически между 8 и 10 пъти по-скъпа от индийската и това няма как да бъде просто отминато.
В сравнение с Индия възможностите на България са микроскопични. 6 милиарда евро за индийската икономика са нищо, те не се забелязват. За България 6 милиарда обаче са 5-6 процента от брутния вътрешен продукт. Много пари.
Поради тази основна причина, паричната, въпросът за цената е изключително важен, башка страховете на хората от евентуална авария.
Политическите проблеми, руска централа в България с руска технология и руска суровина, на фона на енергийната зависимост на страната, са тема на отделен и с друга специфика анализ.
Решението в крайна сметка ще бъде политическо, то се знае.
Обаче. Каквото и да става, ще бъде пълна будалщина, в най-добрия случай, ако кандисаме на тая цена.
Не е нормално.
После Индия “била тъмна”.
Стига, бе.