Триумфът на анти – инвестицията

11
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

DarikFinance.bg, 21.04.2011 18:07 (последна актуализация 25.04.2011 13:48)

Как да разбираме факта, че доверителният фонд на Университета на Тексас реши да купи злато за 1 млрд. долара, което се равнява на 5% от неговите активи? Вторият по размер университетски фонд в САЩ не само че купи това злато, а и настоя то да му бъде доставено във физическа форма.

Интересно е, във всички случаи, че подобен фонд, който би следвало да се управлява от трезви и разумни хора, решава, че се нуждае от предпазване от инфлацията, предпазване от това да бъде ограбен от фискалната и монетарната политика на държавата, коментира Reuters.

Златото поскъпна над рекордните 1500 долара заради фактори, изреждането на които се равнява на цял „списък за пазаруване в супермаркета“ – от падащия долар до преструктуриране на дълга на Гърция.

Но шефът на инвестиционния фонд на Тексаския университет Брус Цимерман го каза най-добре: златото в нашия портфейл ни служи като защита срещу валутите. „Ние се притесняване от ексцесивните монетарни и фискални стимули“.

Цимерман отбеляза, че златото е нужно на университета в материална форма, а не като деривативен контракт, защото така разходите по съхраняването му щели да бъдат по-малки. Но е ясно, че има и нещо друго – университетският фонд се страхува, че контрактът на практика може да не бъде спазен.

Тоест купувайки злато, Университетът на Тексас иска да се предпази не само от инфлацията на валутите, а и от крах на пазара.

Златото, по думите на Цимерман, е анти – валута, тъй като е в ограничено количество и стойността му не може да се разруши от създаваната от централните банки инфлация или от внезапна девалвация на валутата.

Само преди няколко години някой фондов мениджър би се осмелил да каже нещо подобно само в най-тесен кръг. Но нещата се промениха – само от задействането на последните количествени улеснения през август, доларът олекна с 11% във валутната кошница.

Доларът загуби много силно през последните няколко дни, въпреки че и еврото изглеждаше твърде зле. След като Standard & Poor’s постави дълга на САЩ под отрицателна перспектива и предупреди, че шансът САЩ да загуби ААА рейтинга си е 1:3, златото полетя нагоре.

Обаче според коментаторите на Reuters, златото е не толкова анти – валута, колкото анти – инвестиция. Защо? Защото златото не само че те предпазва от лошите действия на правителството, а те награждава, ако има такива лоши действия. Ако централните банкери печатат пари, златото се качва.

Вместо да се купува злато, по принцип може да се купуват акции – така залагаш не на лошите действия, а на създаване на продукти, работни места, богатство. Но от друга страна едно кюлче злато си е едно кюлче злато: при него счетоводители или директори не могат да повлияят на резултатите на компанията.

Свят, в който златото изглежда най-добрата възможно инвестиция, не е добър свят, изтъкват авторите. Златото е песимистична и депресарска инвестиция.

Скъпото злато е своеобразна цена на настоящата монетарна политика – както това да си сложиш решетки на прозорците е цената да живееш в квартал с висока престъпност. И двете неща отклоняват средства от по-производителни дейности в услуга на сигурността.

Наистина е чудно кое е по-притеснително: това, че само преди две години да се пишат подобни неща щеше да изглежда параноично, или че нещата стигнаха лека полека дотук.