TOP 10 грешки в електронната търговия

1
Добави коментар
elegance.bg
elegance.bg

В една конкурентна среда като интернет, където конкуренцията е само на един клик разстояние, трябва да се погрижите сайта ви да предлага най-добрите продукти и клиентите ви да получават перфектно обслужване, каквото очакват. Защото ако не го направите.. е някой друг го е направил вече:)

Опитайте се да не допускате нито една от следните грешки:

1. Предлагате погрешните продукти.

Въпреки динамиката и неограничените възможности на интернет търговията, не всичи продукти се продават успешно онлайн. 

Масовите евтини продукти, за които е нужно клиента да плаща куриерска услуга не са сред най-купуваните онлайн, особенно ако мога да се намерят в повечето физически магазини.

Други продукти, като например дрехите са почти невъзможни за онлайн продажба, тъй като хората биха предпочели да ги изпробват преди да ги купят, В противен случей дори и да има ценова разлика, при поръчка на грешен размер и заплащане на доставка, връщане и повторна доставка за правилния размер, сметките пак не излизат. Проверете колко други търговци предлагат продуктите, които сте избрали, и какви стратегии използват, за да привлекът посетителите си да поръчат онлайн.

2. Липса на маркетинг.

Това, че имате сайт(електронен магазин) и няколко продукта в него, не означава непременно, че някой изобщо ще стигне до него. Ако направите електронен магазин който не рекламирате, то успеха би бил равен на това, да държите визитките и брошурите си в шкафа.

За да реализирате продажби, трябва да популяризирате сайта си, както онлайн така и офлайн. Оптимизирайте сайта си за Google, това безспорно ще довете най-качествения трафик до Вас. Използвайте имиджови рекламни методи като банерна реклама и реклама във фейсбук, за да промотирате офертите си и да създадете имидж на магазина си.

Рекламата и популяризацията на сайта ви не трябва да е еднократен процес, а ежедневие. Съсредоточете се върху това, с което сте по-добри от конкуренцията, използвайте го в рекламните си кампании и го показвайте на потенциалните си клиенти.

3. Лошо проектирани уеб сайтове

Бързайки да стартират сайтовете си, много нови търговци пропускат важни моменти, като това да опишат подробно предлаганите от тях продукти, цени, условия за пазаруване и тн.

Някои ‘кандидат дизайнери’, претрупват уеб сайтовете ви с прекалено много информация, промоции и цветове. В една страница най-важното е посетителя й да се ориентира на къде да продължи. Акцентирайте умерено и то само върху най-значимите елементи от сайта. Не пестете пари за сметка на качествения уеб дизайн на сайта ви.

4. Неактуална информация

Ако не актуализирате асортимента и цените си често, то изоставате от конкурентите ви, които го правят. Старайте се да сте актуални по всяко време и добавяйте нови продукти в сайта си ежедневно. Ако клиентите ви посетят сайта Ви няколко пъти в рамките на седмица или месец, и нищо не се е променило, биха си помислили, че сайта ви не се поддържа.

5. Труден процес на поръчка

След като посетителят ви избере кой продукт да купи от Вас, трябва да му осигурите възможно най-лесния начин да завърши поръчката си.

Не изисквайте от него ненужна информация и не го затруднявайте да завърши поръчката си(с показване на допълнителни предложения, реклами и тн). 

Опишете ясно начина на плащане и цената за доставка на поръчката, която прави посетителя ви, направете поръчката едностранен процес, без да е нужно клиента да ви се обажда за въпроси и уточнения по завършването на поръчката си.

6. Неизтествани уеб сайтове

Тесйтвайте уеб сайта си редовно. Проверявайте всички важни връзки(условия, контакти, продукти) и процеси(регистрация, поръчка, забравена парола и тн) периодично, за да се уверите, че работят правилно.

7. Трудни за откриване или липсващи условия за ползване на сайта.

Въпреки че повечето хора изобщо не четат условията за ползване на сайта, е важно да ги опишете. Направете отделна страница с подробно описани процедури за поръчка, доставка, плащане и връщане на стоките поръчани от магазина ви, гарантирайте на клиентите си, че данните им няма да бъдат публикувани и разпространявани по никакъв начин.

Ако смятате това за излишно, то съгласно закона за електронната търговия, КЗП не мисли така.

8. Лошо изпълнение на поръчките

Лошите мнения се разпространяват изключително бързо, особенно в интернет! Само няколко ‘недоволни’ клиента, мога да нанесът непоправими щети на репутацията ви. Преди да стартирате магазина си се уверете, че имате готовност да поемете и обработите поне двойно повече поръчки от колкото очаквате, бъдете сигурни че можете да доставите всички продукти, които предлагата в посочения срок и на обявената цена.

9. Разводнена концепция

Ако идеята на вашия интернет магазин е да продава часовници, то стремете се да я запазите изцяло в тази насока. Не си мислете, че ако разширите асортимента си с друг вид стока, например обувки, това ще повиши продажбите ви, напротив – това ще изгуби първоначалния фокус на идеята ви. Придържайте се към това, в което сте най-добри.

10. Лошо обслужване на клиенти

Може би това е най-лошата грешката, която може да допуснете. Клиентите днес са много чувствителни на тема потребителско обсужване, ако преценят, че не им предоставяте достатъчно добро ниво на обслужване, биха го потърсили на друго място, дори и да предлагате най-конкурентните цени. Осигурете безпроблемна обратна връзка и перфектно обслужване на клиентите си, и това ще ви се отплати добре

Харесвате ли тази публикация?