Инструменти за изработка на бижута II – специализирани уреди и някои полезни дреболийки

2
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Ако искате да изпробвате нови техники, да разнообразите стила си, или просто да улесните работата си, можете да прибавите към основните инструменти за изработка на бижута още няколко полезни уреди и аксесоари.

Повечето уреди и инструменти, предназначени за изработка на бижута са лесни за употреба и поддръжка, тъй като имат ергономичен дизайн и са произведени от висококачествени материали. Без значение дали тепърва се учите да изработвате сами бижутата си, или се занимавате професионално с това, ще ви покажа няколко интересни уреда, с които можете да сътворите чудеса.

Безспорно най-голям е избора за тези, които предпочитат техниките за работа с тел. Любителите на плетенето с халкички често срещат затруднения в намирането на готови халкички с необходимите характеристики – дебелина, твърдост на телта, диаметър на халкичката и най-вече – цвят на покритието на телта. За да изработите сами халкички от цветна гъвкава тел ви е необходим специален уред.

Уредът за изработка на халкички ви позволява да направите едновременно голям брой еднакви халкички, в цели 10 диаметъра, а боравенето с него е съвсем лесно – телта се увива около детайла с избрания диаметър

 

Бижута, плетени от халкички – обици от Yellow Jade (Etsy) и колие от Далила Кария. За тази техника са необходими стандартен комплект с инструменти от 3 части, уред за изработка на халкички, клещи за прецизно рязане на гъвкава тел

Халкичките, разбира се можете да използвате не само за плетене, те са необходим елемент при почти всички дизайни. С помощта на ефектни, ръчно изработени халкички можете да разнообразите много моделите си, както и да създадете истински шедьоври от тел и мъниста, като тази гривна:

Гривна от пъстри халкички и кристали Сваровски

За изработката и са използвани няколко различни цвята тел, усукани с помощта на специален инструмент за усукване на гъвкава тел. Ето какво представлява и как работи той:

        

Уредът за усукване на гъвкава тел е изработен от метално рамо, удобна пластмасова дръжка и пластмасов диск с отвори за закрепване на телта. За да започнете работа с уреда, отрежете няколко (до 5) парчета тел с необходимата дължина в отворите на диска и застопорете, като увиете единия край (по-къс) на телта около другия

  

Застопорете свободните краища на телта, като ги захванете за неподвижен обект, хванете метаклния цилиндър на уреда на около 3-4 сантиметра от диска с едната ръка и завъртете дръжката с другата. Навивайте, докато усучете цялата дължина на телта. Готово! Полученото ‘въженце’ от тел можете да използвате за да оформите халкички или други елементи от тел, с някой от следващите уреди

Уиг джигът, или уредът за моделиране с гъвкава тел, можете да използвате както с единични парчета тел, така и с усуканите цветни нишки от тел, които направихме току що с уреда за усукване на тел. С помощта на уиг джиг можете да правите различни форми от тел, да изработите само закопчалки и кукички за обици в желания цвят, а някои комплекти включват дори писалка за тел, с която наистинаможете да изпишете цели думи (например име за медальон). Принципът на работа на уиг джига е съвсем лесен – уредът представлява пластмасова подложка с отвори, върху които се поставят „крачета“ с различен диаметър. Като увиваме телта около предварително подредените крачета, можем да изработим разнообразни елементи за бижута.

 

Уиг джиг с примерен модел на колие и уиг джиг с писец за тел

Уредът – гизмо за навиване на тел е изобретен през 1996 година от Лирой Гоерц, който е скулптор, художник и композитор, с любимо хоби изработка на бижута. Уредът се състои от поставка с ръчка за навиване, коло която се оформят пружинките от тел. Работи както с тел, така и с тел с нанизани мъниста, както при този елегантен гердан в червено и черно:

Ефектните червени и сребристо-сиви елементи на този на този гердан са изработени с помощта на гизмо за навиване на тел

 

Гизмо – уред за навиване на тел в действие

За да бъде работата ви още по-лесна, а и за да добият вашите ръчно изработени бижута наистина професионален и завършен вид, можете да използвате няколко малки хитринки. Един от тези полезни аксесоари е чукчето за обработка на тел. С помощта на тези чукчета можете да втвърдите и заздравите телта (само ако е от чисто сребро), да промените формата и текстурата на използваната тел, можете дори да нанесете щампа със специален шаблон. Когато използвате много фина тел от благороден метал или тел с цветно покритие, за предпочитане е да използвате чукче с пластмасова глава.

  

Метално чукче за тел и обици от кована тел от Artsyternative (Etsy)

Уред за заобляне на краищата на телта – този удобен уред се състои от миниатюрна купичка с дръжка, като вътрешността на купичката е покрита с фини метални зъбци. Когато поставите края на телта в купичката и завъртите, зъбците изпилват неравностите по телта и върхът и става гладък и безопасен. Изключително подходящ за обработка на ръчно изработени кукички за обици, закопчалки, и други аксесоари и елементи, предназначени за близък контакт с кожата.

Неравномерно отрязаната тел можете да заоблите с уреда за заобляне на краищата на телта

Пръстенът за отваряне и затваряне на халкички е незаменим помощник не само при плетенето с халкички с по-голям диаметър, но и при изработката на всякакви видове бижута от мъниста, които изискват закрепянето на отделни елементи с помощта на халкички.

С помощта на пръстена за халкички можете да отваряте и затваряте халкички бързо и лесно, без да нараните повърхността им или да ги деформирате

Стоперите за низане, са малки метални пружинки, с които защипваме телта за низане, когато не сме избрали закопчалка, или ако проверяваме дължината на гердан/гривна преди да поставим закопчалка. Стоперът предпазва дизайна ви от разпиляване.

Стоперът за низане предпазва мънистата от разпиляване докато поставите закопчалка

Тези от вас, които предпочитат работата със ситни мъниста, от типа на японските мъниста Тохо, и особенно тези, които плетат на една кука с мъниста ще се влюбят в пумпала за бързо низане на мъниста. С негова помощ можете да се посветите изцяло на дизайните си, вместо да прекарвате часове наред в низане на ситни мъниста на ръка. Как работи пумпала за низане на мъниста:

   

Изсипете мънистата в пумпала, после завъртете

 

Вденете избраната нишкав игла с извито уше и пъхнете извития край във въртящия се пумпал – мънистата ще започнат сами да „скачат“ на иглата, а вие трябва само да ги избутвате към нишката

Друг уред, с помощта на който можете да изработите ефектни бижута и аксесоари от ситни мъниста е станчето за тъкане с мъниста. Тъкането с мъниста е древен индиански занаят, използван за изработка на бижута, аксесоари и декорация на предмети за бита и ритуални предмети. Тъкането на мъниста със станче е съвсем лесно и е подходящо и за напълно начинаещи. От друга страна, с помощта на станчето могат да бъдат изработени и сложни картини от мъниста, които са истински произведения на изкуството. Принципът на работа и идентичен с традиционното тъкане (напр. на черги) но вместо совалка се използва ггла, на която предварително се нанизва желания брой мъниста.

Станче за тъкане със започнат дизайн,  Стефани Карнс, 2011

Портмоне от мъниста, изработено с помощта на станче