Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Дайвинг или водолазно гмуркане

9
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

     Дайвинг, или водолазно гмуркане, е предизвикателство за запалените плувци и любителите на силни усещания. За да се практикува, не се изисква много – само добро здраве, умения на плувец и бързо адаптиране към средата. По подобие на скока с парашут , и при дайвинга се налага да преминете специализиран курс (за водолази) на обучение, а при първите си гмуркания в открити води ще бъдете придружени от професионалисти (за щастие в България вече има добри школи в тази област).   Как влияе дайвингът на организма?

Вероятно се чудите как се чувства човек при първите си уроци по дайвинг… Ами като космонавт – в абсолютна безтегловност, объркан и неспособен да координира в синхрон мисълта, движенията и дишането си. Но това е нормално усещане. Първите няколко секунди под водата са стресиращи за организма (плуването над водата няма нищо общо с плуването под водата). 

При дайвинг трябва да се научите да дишате през устата, като в същото време стискате носа, за да изравните налягането (в противен случай може да се спукат ушните тъпанчета). Колкото по-надълбоко се спускате, толкова по-плавни ще стават движенията ви. Имайте предвид, че при дълбочина над 25 метра количеството на азот в кръвта е толкова голямо, че настъпва т. нар. „азотна наркоза“. Съзнанието се замъглява, нарушава се основната координация на движенията и настъпва състояние на веселост, почти неадекватност. В такъв момент е много важно да има някой около вас, за да не извадите клапата с въздух от устата си в това състояние (което е доста често срещано явление).  Пътят към повърхността трябва да изминавате бавно, като на определени интервали правите дълбоки вдишвания и издишвания, за да може тялото ви да се изчисти от натрупания азот. 

Дайвингът изисква редовна практика (поне в началото), за да усвоите бързо подводния модел на поведение. Постепенно ще изчезнат дезориентацията и объркването на организма ви от смяната на средата и ще влезете в синхрон със света на морските обитатели. А само след няколко трениворвки ще спрете да мислите за дишането си и за състоянието на безтегловност. Ще започнете да се наслаждавате пълноценно на приключението си в дълбините и да копнеете за следващия си урок по дайвинг. 

 

 

Дайвинг и фитнес

 

Дайвингът е не само екстремно приключение с образователно-развлекателна цел, но и чудесен начин да поддържате тялото си в добра форма. В същото време, самото гмуркане налага поддържането на определен режим, за да поддържате мускулите си във форма и да сведете до минимум схващането на крайниците. Затова е препоръчително преди всяко гмуркане (особено, ако не сте го правили отдавна) да подготвите тялото си с леки тренировки, плуване, прием на много течности и хапване на повече банани. 

Плуването при дайвинга укрепва всички мускули на тялото (най-вече гръбните и гръдните), тъй като водата отнема част от теглото и поддържа крайниците и по този начин облекчава триенето на ставните връзки. Когато се движите срещу подводните течения, ще трябва да упражнявате по-голям натиск, което ще укрепи мускулите на ръцете и краката ви. Те ще станат по-гъвкави и по-оформени. 

 Ползи от дайвинга

Повишава координацията и концентрацията, тъй като се изисква добро усещане за баланс.

Освежава съзнанието и заличава напрежението от ежедневните проблеми.

Подобрява дихателната система. Белите дробове трябва да работят по-учестено, за да си набавят нужното количество кислород от акваланга.

Укрепва цялостното физическо и психическо благосъстояние на организма.

 

Екипировка за дайвинг

Основният елемент при водолазното гмуркане е аквалангът. Или иначе казано цилиндър, пълен с дихателна смес под високо налягане, която се „подава“ под ниско налягане към водолаза чрез регулатор и клапа. Освен това обаче, екипировката за дайвинг включва и:  неопренов костюм(предпазва от нараняване и измръзване), маска, компенсаторна жилетка, баластен колан (тежести, които помагат за потъването),плавници, шнорхел и водолазен компютър. В случай, че ще изследвате подводни пещери ще са ви нужни фенер и обезопасително въже.Уредите обикновено се осигуряват от школата, към която се обучавате(поне докато не започнете да практикувате дайвинг самостоятелно). Днес дайвингът се е превърнал в туристическа атракция за много международни дестинации. 

 

Жестомимични знаци в дайвинга

Може би сте забелязвали, че водолазите във филмите си комуникират много ясно под водата, използвайки различни жестове с ръце. Това е т.нар. „език на водолазите“, чрез който и вие ще общувате с инструктура си, а по-късно с партньора си в приключенията. Свързани в буквата „О” палец и показалец означават, че всичко е наред. Трябва да отвърнете по същия начин. Ако обаче искате да изплувате, свийте пръсти и насочете палец нагоре. В случай, че усетите проблем в някоя част на тялото си, поклатете длан водоравно наляво и надясно и посочете мястото.

 

  Трябва да знаете, че има голяма разлика между дайвинг за любители(до 18 м.) и дайвинг за напреднали (до 40 м.). От значение е не само подготовката, която сте получили, но и теренът, на който ще се гмуркате. И най-важното, дори вече да сте натрупали опит, избягвайте да практикувате дайвинг сами. Преди всичко помислете за сигурността си и за това на кого можете да поверите живота си, докато  проучвате дълбините.   

Ако все още не сте изпитали еуфорията от дайвинга, може би е време да се решите поне не едно гмуркане. И ще разберете защо толкова милиони хора по света са превърнали любовта си към подводните приключения в мания!

водолазното гмуркане е като пренасяне в един друг(неподвалстен на човешката деструктивност) свят, където тръпката и адреналинът са по-силни от страха. Свят, който разкрива неподозирани красоти и творения на природата и позволява изследването на скрити от погледа съкровища (потънали кораби, подводни пещери, коралови рифове). Свят, в който човек е само наблюдател, нарушител, длъжен да се съобразява със законите и обитателите на водното пространство. Потопете се поне веднъж в него!  

 

 

източник : relax.rozali.com

автор : Цвети Тошева