С какво се почиства кухнята от MDF и ПДЧ?

2
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

Плоскостите от дървесни частици, популярни като MDF и ПДЧ са предпочитан материал за кухнята и поради факта, че са много лесни за поддръжка. И все пак – как да почистваме кухнята така, ча да не съсипваме плота или повърностния слой на корпуса?

MDF-плоскостите са изискан материал, който на външен вид изглежда като естествена масивна дървесина, особено ако покритието му е облицовано с естествен фурнир.

Повърхностите от MDF с естествен фурнир могат безпроблемно да се забърсват, да се търкат и обработват с масови почистващи препарати. Избягвайте  единствено абразивите, и продуктите със съдържание на хлор. Заменете ги със специални полири за пластмаса.

Как да почистваме повърностите от MDF с боя?

За повърхности от MDF с боя използвайте само меки почистващи средства. Избягвайте праховете, защото те могат да надраскат боята и ще оставят следи, които не могат да бъдат заличени. Ако MDF-ът е матиран, използвайте за почистване мебелна политура на ваксова основа. Ако MDF-ът е лакиран, можете да го почиствате с автомобилна политура и мека кърпичка.

Как да отстраня мазно петно от MDF-повърхности?

Ако мазното петно е прясно, опитайте се да го почистите с воден разтвор от обикновен сапун. Не допускайте застояването на мазните петна по мебелите. С времето те се отстраняват все по-трудно.

Как да почистваме мебелите от ПДЧ-плоскости?

ПДЧ-плоскостите се чистят най-лесно. Мебелите на GTC design, се изработват от качествени ПДЧ-плоскости с ламинирано покритие, което е антистатично, антибактериално и издържа на въздействие на всички почистващи препарати.
Препоръката ни е да не допускате водата да попада при сглобките на детайлите. При миене следете водата да не остава по цоклите, дори да са запълнени със силикон или силиконови профили.

Грижа за металните детайли по кухнята
В модерната кухня често има метални елементи – алуминиеви профили, дръжки, механизми от неръждавейка. Всички те се нуждаят от специална грижа.
Избягвайте почистването с абразиви и почистващи препарати с корозионни свойства, а също така и гъбите с метализирана вълнообразна повърхност. След почистването ще придадете блясък на метала, ако го полирате със суха мека кърпа.

За почистване на стъклени повърхности задължително използвайте почистващи препарати за стъкло.
Избягвайте ударите с тежки и твърди предмети по стъклените повърхности. Не използвайте абразиви и гъби с метални влакна, защото ще надраскате стъклото.

Внимание! При почистване на кухнята никога не използвайте средства, които са противопоказни за контакт с храна. Тази забрана трябва да е отбелязана на опаковката, така че внимателно четете етикета и инструкциите за употреба, преди да купите почистващото средство.

Забравете за разтворители като ацетон и бензин. Те са твърде агресивни и въобще не са подходящи за почистване на мебели от MDF и ПДЧ.

Ако следвате тези прости правила, със сигурност дълго време ще се радвате на мебелите си от MDF и ПДЧ – плоскости.
Специалистите от мебелно студио GTC Design са в готовност да отговарят на всякакви въпроси, свързани с мебелите по индивидуален проект от MDF и ПДЧ.