Модните колекции от бижута – какво представляват и как се правят

2
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Колекциите представляват селекция от облекла, аксесоари или бижута, който дизайнерите подготвят всеки сезон (обикновено 2 пъти в годината за сезон пролет/лето и есен/зима). Колекциите отразяват дизайнерските виждания и очаквания за предстоящите нови модни тенденции, както и специфични концепции и настроения, които определят тематично бижутата или облеклата в колекцията. Това, което свързва отделните бижута или други аксесоари от съответна колекция е нейната тема, която е отразена чрез определени ключови цветове, елементи, материали и форми. Най-важното свойство на колекцията е последователността – повторяемост на елементи, цветове, форми, линия и материали и, тематичната свързаност хармонията между отделните бижута/аксесоари в колекцията.

Колекция бижута от Stela ‘n’ Dot

Всеки дизайнер или дизайнерска компания използва различен метод за създаване на колекциите си. Стандартния процес на дизайн на колекция обаче е еднотипен и задължително се изучава във всички дизайнерски учебни специалности. Ето основните три етапа (всеки с по 3 стъпки) през които обикновено протича процесът на дизайн на колекция бижута:

 Етап 1: Проучване

 1. Какъв е вашият стил – Направете списък или съберете колекция от снимки на бижута и материали за бижута, които провокират емоция у вас. Не е задължително да търсите само неща, които харесвате – отрицателни емоции като гневът или тъгата биха могли да ви донесат много положително вдъхновение и полезни идеи. Дефинирайте най-общите рамки на своя стил – дали бихте предпочели да правите сватбени и други празнични бижута например, или ще се спрете на по-ежедневни модели.

2. Кои са вашите клиенти –  Направете списък (също можете да го подкрепите със снимки) на това кои са вашите клиенти, опитайте се да си създадете максимално точна представа за евентуалните купувачи, към които бихте искали да се насочите. Опишете всичко – възраст, пол, сфера на работа и интереси, поводът по който биха купили бижутата ви.

3. Кои са актуалните модни тенденции –  След като сте определили своите клиенти и пазар е време да проучите и основните модни тенденции в бижутата, към които сте се ориентирали. Ако веднага сте си помислили – но аз не искам да правя бижута, подчинени на модните тенденции, все пак не отхвърляйте с лека ръка тази стъпка. От модните тенденции можете да почерпите вдъхновение за вашите собствени модели бижута, освен това ще се информирате не само за актуалните дизайни, но и за популярните материали и цветове. Имайте предвид, че модните тенденции при цветовете обикновено се пренасят от облеклата при бижутата, така че актуалните цветове за сезона са нещо, с което е хубаво да се съобразите.

Бижута от колекцията Ветрила и чадъри на Louis Vuitton

 Етап 2: Вдъхновение

1. Какво ви вдъхновява – потърсете вдъхновение за своята колекция ръчно изработени бижута, като съберете различни предмети, които имат емоционална стойност за вас – снимки, рисунки, платове, мъниста, цели бижута, дрехи и аксесоари. Дори предмети, които привидно нямат връзка с модата като пясъчен часовник или нащурбена чаша за чай могат да ви вдъхновят за изработката на красиви бижута – например обици с формата на пясъчен часовник и колие в цветовете на рисувания порцелан.

2. Кои са ключовите цветове и подходящата цветова палитра – Изберете няколко ключови цвята от снимките и предметите за вдъхновение – това са цветовете, които се повтарят най-често, плюс цветовете, които са най-актуални за сезона. Използвайте теорията на цветовете (а защо не и интерактивното цветно колело на Marabu.bg) за да определите най-удачните цветови схеми за вашата колекция.

3. Кои са ключовите материали и подходящите аксесоари – В тази стъпка трябва да изберете основните си материали. Изберете 5 вида основни мъниста и кристали, 3 до 5 вида допълващи мъниста (в съответните цветови схеми), както и подходящите аксесоари. Материалите трябва да са подбрани подходящо съобразно първите стъпки от планирането на вашата колекция и да съответстват на избраните цветове и цялостното настроение на колекцията.

В края на този етап трябва да определите темата на вашата колекция бижута. Това може да е дума, изречение, стих, песен или цитат от книга или филм. По-дългите текстове трябва да преработите в кратка фраза, за да можете да ги използвате за заглавие на своята колекция.

Бижута от колекцията Stolichnaya Elit от звездната бижутерка Пени Превил

 Етап 3: Дизайн

 1. Как изглежда вашето първо бижу – Нарисувайте го! Дори да не сте художник по душа, една груба скица може да се окаже изключително полезна за изглаждане на представата. Обърнете специално внимание на това първо бижу – то е определящо за тона на вашата колекция. Много дизайнери започват с готова концепция за модел бижу и оформят цялата колекция около него. Това не означава, че задължително пропускат предходните етапи и стъпки от процеса на създаване на колекция, а по-скоро – че са преминали през тях естествено, без да си го поставят за цел. Не се притеснявайте ако в процеса на работа промените до неознаваемост или отхвърлите напълно дизайна на вашето първо бижу – по него можете да проследите развитието на вашата концепция. Вместо да рисувате, разбира можете да използвате компютърна програма, специална дъска за дизайн, или подложка за работа с мъниста, върху която да подредите избраните мъниста в желаната форма и ред.

2. Как изглежда и какво включва вашата колекция – в тази стъпка трябва да нарисувате/подредите всички бижута от вашата колекция. Понякога дизайнерите скицират по 40-50 бижута за колекция с финален брой от 10-15. С колкото повече първоначални скици разполагате, толкова по-добре, защото ще разполагате с по-голяма база за разработване и изглаждане на детайлите във вашата колекция, за да бъде тя максимално последователна и да предава успешно идеята и настроението ви.

3. Какво бихте искали да промените – След като сте готови с първоначалните скици, ви остава финалната стъпка в процеса на дизайн на вашата първа колекция бижута. Елиминирайте всички елементи, които не се вписват в основната ви концепция или не хармонират с останалите, за да бъдат бижутата подходящи и за да обедините колекцията тематично. Понякога може да се наложи да елиминирате дори някой от любимите си елементи – но какво по-хубаво от това да го използвате за вдъхновение за вашата следваща колекция.

Колекция ръчно изработени бижута от Beads and Pieces by Carol B. (Etsy)

Не забравяйте, че дизайна на колекция бижута не е бърз процес, а изброените стъпки и етапи могат да се проточат много във времето. Ако дизайна е вашата професия, с опита ще се научите да работите във фиксирани срокове, но за вашата първа колекция ви съветвам да се насладите на процеса и да не се страхувате да започнете от начало или да се върнете стъпка или повече назад, но да не се отклонявате от основната си цел – да създадете тематично свързани, хармонични бижута, които носят вашето послание.