Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1

17
Добави коментар
mmariela
mmariela

86 Flares

86 Flares

×

Здравейте! Казвам се Димитър Димитров и това е първата ми статия за SEOптимизация. Занимавам се с оптимизация за търсачки (SEO), в частност органично търсене в Google.com (on-page и off-page), от малко повече от 3 години. Падам си основно по практическите експерименти с алгоритъма на най-популярната търсачка, но обичам да съм в час и с най-новите тенденции в областта. До преди 1 година бях върл фен на чистото органично търсене, но с широкото навлизането на локалните резултати се наложи да научавам нови методи, включително SEO и SEM чрез социалните мрежи.

В тази сатия ще споделя с вас някои основни похвати относно оптимизацията на сайт за Локално търсене в Google.com. Да повторя – в следващите редове става въпрос за оптимизация за локално търсене на УЕБ САЙТ/СТРАНИЦА, не на Листинг, за GOOGLE.COM!

Информацията, която ще намерите по-надолу е следствие от множество изчетени статии и проведени реални тестове, но горещо ви препоръчвам първо да тествате похватите, преди да ги пробвате на официални сайтове Съветът ми е следсвтие на опита ми – ако в моите стратегии получавам добри резултати, това не значи, че и при вас ще има същия ефект. Просто всеки SEO оптимизатор е уникален и има собствен подход към нещата

*** Посочените примери са за търсения на български език, защото статията е предназначена за българската аудитория. Методите обаче не са тествани в Google.bg, само в Google.com.

 

Какво е Локално търсене в Google?

Стига съм плямпал, да се захващаме на работа. През 2007 година от Google представиха нов вид търсене – локалното търсене, по-известно днес като Google Places (подробно инфо тук). Целта на този нов вид търсене е да предостави на потребителите информация за бизнеси в близост до тяхното местонахождение – определя се чрез GPS, IP адрес или триангулация (в случай, че мобилният ви телефон няма GPS).

За бизнесите пък този нов тип търсене означава нови възможности за намиране на нови клиенти, при това таргетирани, както и по-голяма популяризация. До скоро резултатите от този вид търсене се виждаха, само когато то се извършва през мобилен телефон или ако търсите директно в Google Maps (maps.google.com). От малко повече от година обаче Google въведоха локалните резултати и в органичното търсене, като от няколко месеца могат да се видят и смесени резултати (blended), но има възможнст да виждате само локални резултати чрез опцията Places (вижте снимката).

 

 

Като пример мога да дам следната ситуация:

Сутринта ставате, пиете едно хубаво кафе или чай… и тръбите в банята се пукат. И почва да шурти вода навсякъде. Неприятно нали? Спирате водата от главния кран и вместо да отворите в-к „Позвънете“, пускате компютъра и търсите в Google – “водопроводчик София“. Както може да видите на снимката, първите 7 резултата (възможно е да бъдат и по-малко) имат странно тикче в ляво – това са чисти локални резултати. Чак след тях започват да се показват органичните резултати.

***Фразата за примера за търсене (“водопроводчик София”) я избрах пръвосигнално, а не с цел реклама. Аз се занимавам с търсения на английски език…

 

Как да оптимизираме сайт за локално търсене?

Нека приемем, че вие сте собственик или имате клиент, чийто локален бизнес е „ВиК услуги“. Вече разполагате с бизнес листинг в Google (Places) и уеб сайт, който има една или множество страници – броят страници в случая не е от голямо значение, колкото самото съдържание.

Само да отбележа, че при изброените по-долу похвати, най-добри резултати могат да се видят при смесеното търсене! За момента такъв тип резултати все още не съм срещал в Google.bg, но в Google.com са често срещано явление.

Ето какво е добре да има вашия уеб сайт, за да се класира добре или поне да помага на листинга при класиранията в страниците с локални резултати (чисти или смесени) при търсене в Google:

1. Името, телефонът и адресът на вашия бизнес да съвпадат 1:1 с тези от листинга – това е най-важният от всички фактори! Постарайте се тези данни да присъстват на всяка страница от вашия сайт – добри позиции са страничен бар (sidebar) и footer.Аз лично предпочитам страничния бар, защото там мога да разположа телефона и адреса по такъв начин, че посетителят (и евентуален клиент) да може да ги забелязва с минимални усилия и това да го подтикне да ви се обади… което и основната цел при такъв тип оптимизация

2. Желателно е домейнът на вашия сайт да съвпада с името на вашия бизнес/компания. Би било още по-добре в домейнът да се съдържа и името на града, но това не е задължително. През последните месеци наблюдавам, че Google дава по-голяма тежест на този тип домейни, отколкото такива, съдържащи само ключови думи. Използвайки името на вашата фирма за домейн има и позитивен чисто психологически ефект над потребителите.

Тъй като повечето спамери използват домейни само с ключови думи прекалено много, в резултатите от търсенията стана пренасищане. Напоследък забелязвам, че и нормалните потребители са започнали да забелязват това и първосигнално подхождат с лека доза недоверие към сайтове с такива домейни. Затова е по-добре да използвате името на фирмата ви и за домейн – така печелите една малка доза доверие още преди потребителят (и евентуален клиент) да е отворил сайта ви, което е голям плюс.

Пример:

Препоръчително – penchoplumbing.com – това е името на компанията.

Приемливо – penchoplumbingsofia.com – името на компанията+град.

Не препоръчвам – vodoprovodchikviksofia.com – леко спамърки домейн…

3. Използвайте микроформати за Името, телефона и адреса на вашия бизнес НАВСЯКЪДЕ в сайта (hCard)! Повече информация за микроформатите може да намерите на www.schema.org, www.microformats.org и Google Webmaster Tools Help. Български материали за микроформатите – Cloxy, Микроформати и в Google.bg от ИвоАпостолов (Slides.bg).

И това беше част първа от статията за Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google (Local SEO). Очаквайте скоро Част 2… и Част 3, в които ще можете да прочетете още полезни съвети, които да ви помогнат да оптимизирате по-добре вашият уеб сайт за локално търсене в най-популярната търсачка

За въпроси, впечаления и критики – Коментарите ви очакват, а ние очакваме тях

към Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 2

86 Flares

Facebook

62

Google+

10

Twitter

5

LinkedIn

9

86 Flares

×