Майсторите на кристала – чешки мъниста Прециоза

3
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Чешките изделия от кристал са известни по цял свят с елегантността и блясъка си, а чешките стъклени и кристални мъниста са сред най-популярните матерали за изработка на бижута. Вековните традиции на производство на стъклени и кристални изделия в Чехия гарантират изключително високото качество на използваните материали, а прецизността на изработката е изключително висока.

И това далеч не е случайно – историческите данни показват, че производството на стъкло на територията днешна Чехия датира още от 14-ти век, а един от най-популярните стъклопроизводителни райони е областта Яблонец. Именно там, в градчето Яблонец над Нисой се намира и централната фабрика на компанията за производство на мъниста и други изделия от стъкло и кристал Прециоза.

Марката Прециоза е регистрирана през далечната 1915 година, в Бохемия (днешна Чехия), а компанията Прециоза се оформя през 1945 година, когато седемте основни фабрики за производство на кристал се сливат и привличат към себе си и 18 по-малки фирми и работилници от околностите на Яблонец над Нисой. Компанията е регистрирана официално три години по-късно, на 10-ти април 1948 година и бързо затвърждава позициите си на основен производител на висококачествени изделия от стъкло и кристал.

Фасетирани чешки кристали Прециоза

В по-нови времена, през 1993-та година Прециоза придобива компанията за производство на кристални полилеи и елементи за осветление Lustry Kamenicky Senov в близкото градче Каменицки Шенов, където се намира и първото в света училище за стъкларско изкуство. Две години по-късно бива основана и нова дъщерна компания – Preciosa Figurky, – за производство на кристални статуетки и декоративни фигурки. През 2009 към групата от компании за производство на кристални изделия се присъединява и популярната фирма за производство на кристални мъниста и елементи за бижута Яблонекс (Jablonex), вече под името Preciosa Ornela Inc.

 

През 2009 година производителят на чешки кристални мъниста Яблонекс става част от групата Прециоза

След придобиването на Яблонекс, Прециоза произвежда и предлага най-голямото разнообразие от мъниста и кристални елементи за бижутерия – цели 425 хиляди компонента, всеки един от които се произвежда в Чехия, в сърцето на Европа, при строго съблюдаване на стандартите за качество на компанията. Малка част от огромния каталог с мъниста и елементи за бижутерия на Прециоза са ситните чешки мъниста, които се предлагат в голямо разнообразие от форми (триъгълничета, квадратчета и др.) размери и цветове, пресовани мъниста, кристални перли, мъниста от изтеглено стъкло (лампуърк), дървени и седефени мъниста, кабушони и скъпоценни камъни, циркони, мъниста за залепване и вграждане, медальони и висулки и много, много други.

 

Кристални перли Прециоза

Освен полилеи, фигурки и мъниста, елементи за бижута и декоративни кристални елементи за дрехи и аксесоари, Прециоза предлага и голям асортимент от готови бижута. Компанията работи в тясно сътрудничество с Пантон, чиито прогнози за актуалните цветове за всеки сезон се радват на огромна популярност в модните среди. Прециоза и Пантон предлагат своя съвместна палитра, която да улесни дизайнерите на бижута в избора на цветове и материали за новите им колекции.

Мъниста-тръбички Прециоза

Освен това Прециоза се отличава и с активната си благотворителна дейност. Компанията спонсорира различни обществени инициативи и спортни събития (като Шампионата на Световната федерациа по ски 2009, чийто спонсор е Прециоза, а трофеите са дело на компанията – като дизайн и производство). През 1993 година е основана и корпоративната фондация Прециоза, чрез която компанията спонсорира различни инициативи, насочени към подобряване на живота на жителите на Яблонец – най-вече в сферите на здравеопазването и профилактиката, образованието, спорта, културата и изкуството.