Синтетична коприна от паяк

1
Добави коментар
merunka
merunka

Новосъздадената германска компания Amsilk съобщи, че ще бъде първата компания в света, която ще произвежда синтетична нишка от паяк в промишлени количества – предизвикателство, което е препънало не един или два световни химически концерни, съобщава германският сайт The Local.

Зад изобретението стои химикът и партньор в компанията Томас Шайбел. Изкуствената коприна от паяк в бъдеще ще може да се използва както за дерматологични лекарства и като покритие на медицински импланти, така и като елемент в супер здрави платове и автомобилни части.

„Коприната от паяк е по-гъвкава от гума и по-издръжлива от стомана със същото сечение“, обяснява постижението си Шайбел. Процесът на производство, който е защитен със 70 отделни патента, включва използването на безопасна за здравето бактерия E. Coli, както и гени от естествени протеини, съдържащи се в паяжината.

Най-голямото предизвикателство, което в момента стои пред Amsilk, е преминаването от лабораторно към промишлено производство, като тук трудностите са най-вече от финансово естество.

„Никога няма да сме способни да достигнем цените на найлона“, предрича Шайбел. „Но някои от производствените процеси трябва да бъдат изцяло преработим, ако не искаме килограм коприна да струва 100 хиляди евро“, допълва той.

Очакванията на Amsilk са първите промишлени количества изкуствена коприна от паяк да се появят през следващата година. Дори тогава обаче начинанието ще остане рисковано поради нуждата от сериозни инвестиции в разработването на метода.

Разчетите предвиждат десетте милиона евро, налети от различни частни инвеститори в начинанието, да свършат до 2013 г.