Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » 12 ползи от приема на Акай бери-Acai Berry

72
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 Акай бери/Acai Berry-дървото на живота или супер храна от природата

 

 Акай-Acai Berry е плодът на амазонското палмово дърво. Достига до три метра височина, а плодовете му са изключително богати на антиоксиданти (подобно на екстракт от червеното вино и боровинките). Плодовете са дребни, виолетово-черни на цвят. Семките на плодовете са много големи, заемат около 80% от плода.

Амазонското палмово дърво има дълга история в бразилската национална култура. То се е използвало от местното население за лечението на множество болести, между които подсилване на имунната система, борба с инфекциите, укрепване на сърцето, проблеми с ерекцията при мъжете. Намирало е широко приложение и при производството на високо енергийна храна и на вино. Сокът от плодовете намира широко приложение в последните години, поради мощния си антиоксидантен ефект.

 

Какво съдържа плода Акай бери:

 

Плодът на Акай  ( Euterpe oleracea Mart.), който е роден в Южна Америка в последно време стана популярен като функционална храна, вследствие на своята антиоксидант потенциал. Плодовете са  кръгли, с черно-лилав цвят, на около 1-инчов (25 мм) в диаметър и съдържат големи семена. Накисване на месестата част на плода се получава вискозна течност, която е приблизително 2,4% протеин и 5,9% липиди .Анализ на състава на мастната киселина разкрива, че мононенаситени олеинова киселина е основна мазнина, присъства на 56,2%, следвана от палмитинова (наситени мастни киселини; 24,1%) и линолова киселина (полиненаситена; 12,5%) . Анализ на феноли в плодовете разкри наличието на антоцианин 3-гликозиди, ферулова киселина, епикатехин, р-хидрокси бензоена киселина, галова киселина, протокатехинова киселина, катехин, елагова киселина, ванилова киселина, р-кумарова киселина и gallotannins . Цианидин-3-монозахариди са докладвани да присъстват в свежата пулпа при концентрация от 1040 ± 58 мг / л [ 13 ]. По-конкретно, глюкозиди цианидин-3-rutinoside и цианидин-3-глюкоза, се измерват при концентрации от 1.93 и 1.17 мг / г сухо тегло, съответно, с общо съдържание на антоцианин на 3.19 мг / г сухо тегло. Acai маса се съобщава да има антиоксидантен капацитет от 48.6 цмол TROLOX еквиваленти (ТЕ) / мл, измерени с помощта на кислород радикална капацитет абсорбция (ORAC) анализ . Антоцианините са обикновено се считат за по-големите платци на антиоксидантна активност на пулпата. Въпреки това понятие е било оспорено от група изследователи, които оценяват приноса на антоциани да бъде само 10% от общия брой на ин витро антиоксидантен капацитет и предполага, че съществуват и други, неидентифицирани, антиоксидантни съставки в плода .Тази група от изследователи в сравнение Капацитет Общо Oxidant събиране на боклук (TOSC) стойности за цианидин-3-глюкозид и цианидин-3-рутозид до съответстващите им концентрации в Акай препарати и е установено, че подготовката на Акай имат значително по-високи стойности, отколкото TOSC изчислява капацитета поради съставни Цианидин гликозиди.

 

Акай може да се намери под формата на капсули, прахчета, пюре или сок.

 

►Acai Berry Extract SWANSON

►AcaiBerry 1000мг Natrol

►AcaiBerry Diet

►Acai 500 мг Now Foods

►Органичен Акай Бери Самбазон 

►Acai Nature’s Bounty

 

Плодовете са известни най-вече с антиоксидантните си свойства. Освен това те се прилагат и със следните цели:

►подобряват храносмилането;

►имат свойството да пречистват организма от токсини;

►подобряват зрението;

►избистрят ума;

►премахват безсънието;

►забавят остаряването;

►имат благотворно влияние върху организма;

►намаляват риска от заболявания свързани с остаряването (сърдечносъдови и ракови болести);

►неутрализират свободните радикали;

►водят до намаляване на апетита и повишаване притока на енергия;

►подобряват вида на кожата;

►намаляват нивото на холестерола.

►помага за сваляне на килограми