Есен в косата

21
Добави коментар
vestitel
vestitel

Грижи за здрава и красива коса

Коса, коса, коса. Навсякъде – на пода, в мивката, по дрехите, дори виждам дълъг рус косъм, вплетен в каишката на кучето. Само на главата ми – не.

Така е при всяка смяна на сезони и особено, когато настъпи есента. Сякаш косата ми протестира, че лятото си тръгва и хуква след него. Дори се замислям дали да не стана брюнетка. Ако се обличам в многоцветни дрехи и нося шапка или тюрбан никой няма да забележи как главата ми осиротява.

„Чесън в корените, натриваш и проблемите с косопада са решени.“ – Този съвет ми дава не друг, а колегата Иван, виждайки как тъжно оглеждам поредния косъм акостирал на бюрото ми.

Иван е мой връстник, едва месец след мен отпразнува половин век, но сякаш едва сега забелязвам, че косата му е по момчешки гъста. Уловил погледа ми се усмихва потвърдително. Чак не ми се вярва, но решавам все пак да попитам дали чесънът е единствената ми алтернатива.

Явно колегата ми не просто е вещ по темата, но е направо спец, защото се настанява срещу мен, пооправя възела на вратовръзката, поглажда красиво прошарената си коса и започва да дава своите наставления, които са „изпитани“ и „работят безотказно“.

Първо диетата. Нямало как хем да гладувам за тънка талия, хем да искам буйна грива. Не можело. Здравата коса изисква преди всичко
Балансирано хранене

с храни, богати на витамини, протеини, минерали и цинк. Цинкът стои в основата на борбата с косопада. Хапването на боб, грах, слънчогледови семки, бадеми, кафяв ориз, мляко, говеждо и пилешко месо, яйца, и всякакви морски глезотийки ще достави на организма нужното количество цинк.

Рибата, освен на цинк е богата на Омега 3 киселини и витамин В. Витамин В в комбинация с витамин С се грижи за здравината и плътността на косъма, като го предпазва от цъфтеж и накъсване. А с есента, и с възрастта, косъмът става по-податлив на накъсване и плътността му намалява.

„Киви, портокали, лимони, магданоз, грейпфрут. Ежедневно.“ – съветва Иван.

„Ама заедно ли“ – не разбирам как точно магданозът ще се върже с кивито, освен цветово.

Иван ме измерва с известна доза превъзходство и продължава дефинитивно:
Течности

След дългото лято и многото часове излагане на слънце, след многократното съприкосновение с морска вода, косата е дехидратирана. А тайната на красотата е в хидратацията.

Затова, макар през есента и зимата да не изпитваме така силно жажда, течностите са необходими, както за здравето на косата, така и за общото здраве.

Измиване

Водата е полезна, но не прекалено, що се отнася до миенето. Честото миене е сочено от дерматолози и коафьори за една от причините за косопад. Затова косата трябва да се мие не прекалено често, съобразявайки се типа й. Също така – колкото по-хладка вода се използва за измиване, толкова по-здрава ще бъде косата. Има теория, според която чешмяната вода е прекалено твърда и някои специалисти препоръчват при проблемен скалп да се използва преварена или минерална вода.

И докато спорът минерална-чешмяна вода е полюсен, то всички са единодушни относно използването на козметика и стилизиращи продукти.

Колкото по-малко химия – толкова по-добре

Което не означава, че непременно трябва да се използва домашен сапун, но при всички положения медицинският шампоан е по-добър от масовия. Както и боядисването трябва да става по-рядко и с бои, съдържащи натурални оцветители.

Единственото, което може да е в повече е масажът. Масажирането на скалпа стимулира кръвообращението и заздравява корените. Затова всяко нанасяне на шампоан е добре да става с лек масаж, в продължение на 2-3 минути.

Сушене

„Забрави сешоара!“ – категорично отсича моят ментор.

„Ама – опитвам се да протестирам – Есен е, все пак, става студено“. А и какво разбира Иван от сешоари. Колкото и много коса да има едва ли се налага да я суши и оформя.

Слаба струя и отдалече. И, когато това е възможно, по-добре е да изсъхне естествено, като преди това задължително трябва да бъде добре подсушена с хавлиената кърпа. И никакво разресване на мокро.

Ако все пак разресването е необходимо, то е препоръчително да се прави много внимателно и то след нанасянето на подхранващи и заздравяващи косъма масла. В противен случай косопадът се усилва.
Маски

Особено полезно е в началото на есента, а и през целия сезон, веднъж седмично или поне два пъти месечно да се нанася подхранваща маска, богата на витамини и минерали. Маските и балсамите, които съдържат природни освежаващи съставки, например водорасли, са изключително подходящи. Могат да бъдат приготвяни и домашни маски от натурални продукти.

Есенна подхранваща маска за коса

Две парчета печена тиква се пасират на каша, към която се добавят 2 жълтъка, 4 супени лъжици мед и 10 капки коняк. Леко подсушената коса се намазва с тази смес и след около 40 минути се измива обилно с вода.

„Здравата коса иска грижи – философски завършва Иван – и все пак, можеш да опиташ и с чесън…“