7 по-малко известни природни чудеса – тема за Светът – Idi.bg

81
Добави коментар
diamant
diamant

Ето списък със седем от по-малко известните природни чудеса в света.

Чеджудо, Южна Корея

Разположен край южното крайбрежие на Корейския полуостров, вулканичният остров Чеджудо се счита за корейските Хаваи. Издигаща се на 1, 950 метра над морското ниво, планината Хала е най-високата точка в Южна Корея. Планината разполага с четири екологични зони и отлични туристически пътеки, които отвеждат до кратерния й връх, където се  намира единственото естествено езеро в цялата страна.

Шварцвалд, Германия 

Шварцвалд е получил името си от римляните, които го наричали “Silva Nigra“, или “Черната гора“, поради гъстия “навес“, който образували множеството иглолистни дървета, които не позволявали на светлината да проникне помежду им. Районът, обхващащ  терен, който е 12 000 квадратни километра,  се намира  в югозападната част на Германия и е една от най-добрите туристически дестинации в страната.

Може би най-добрият начин да проучите  гората е пеша. Местността разполага с множество пешеходни пътеки, но за да се насладите на цялата красота, която Шварцвалд предлага, изберете по-дългите маршрути. Най-дългата пътека започва от Фрайберг,  прекосява 180 километра от гората и завършва до Боденското езеро –  третото по големина езеро в Централна Европа.

Сундарбан, Индия и Бангладеш Сундарбан е най-голямата мангрова гора в света. Тя е с площ  4110 кв. километра и представлява красива джунгла, която се пресича от множеството водни артерии на  реки и притоци, които са създали плажове, устия на реки, блата и дюни. Сундарбан  е дом на 150 вида риби, 270 вида  птици, 42 вида  бозайници, 35 вида влечуги и 8 вида земноводни.

Единственият начин да се достигне до  мангровите гори е с лодка, която може да бъде организирана на местно ниво или да се резервират по-луксозни кораби. Началната точка и значителна обсерватория на дивата природа в Бангладеш е  град Hiron Point. 

Пещера Джейта Грото, Ливан

Джейта Грото е най-дългият пещерен комплекс в Средния Изток и е една от най-красивите пещери, образувани от карстов варовик. Вследствие на  продължителното въздействие на водата са се формирали  огромни подземни зали и скални образувания.

Джейта Грото се намира на 5 километра от средиземноморското крайбрежие и на 18 километра от ливанската столица – Бейрут. Подземният комплекс се състои от две нива, като по-ниско разположените пещери са дълги около 6200 метра и се пресичат от река, чиято свежа питейна вода утолява жаждата на 1,5 милиона души в столицата. Пещерите на горното ниво са разположени с 60 метра по-високо, простират се на дължина 2130 метра и са популярни с изключителните и впечатляващи сталактити, сталагмити, колони и подземни езерца. Пещерите и на двете нива са достъпни за посетители в двучасова обиколка, която включва преход с лодка в ниско разположените галерии и разходка през по-горните.

Калните вулкани, Азербайджан 

Калните вулкани се образували, когато студената кал, газ и вода, намиращи се на километри под земната кора, са се надигнали нагоре и в конусообразна форма са избили на повърхността. От 700 кални вулкана, идентифицирани на сушата, 400 от тях са разположени по протежение на каспийското крайбрежие в Азербайджан, където типичният кален вулкан е достига височина до около четири метра, въпреки че най-големите могат да достигнат дори до 700 метра.

През 2001 г., изригва кален вулкан с 15-20 метрова огнена струя във въздуха, след това е последвал период на неактивност, но тлеенето е продължило три дни. Много от тези кални вулкани са в близост до столицата на Азербайджан – Баку,  и почти всички са безопасни, а калта се счита за терапевтична за  кожата.

Мазурските езера, Полша

Мазурските езера са разположени в регион, който заема площ 52,000 кв. километра, и се състои от над 2000 езера. Тази област се намира  в североизточната част на Полша, простирайки се от река Висла до границата с Литва. В този регион е и най-голямото полско езеро –  Sniardwy, с площ 286 кв.километра, заобиколено от живописни гори, които се обитават от вълци, орли, бухали и лосове. Водните спортове като кану каяк и риболов са широко разпространени сред посетителите. Но най-популярното туристическо забавление остава круизът с лодка.

Подземната река Пуерто Принцеса, Филипини   Подземната река Пуерто Принцеса във Филипините  преминава през призрачна пещера, в която има голям брой  сталактити и сталагмити, прилепи и паяци, преди да се влее в Южнокитайско море. Тя прекосява палаванските влажни тропически гори, за които се счита, че са с най-богатото разнообразие на дървесни видове в Азия –  над 800 растителни видове и най-малко 295 вида дървета

Въпреки че не е най-дългата подземна река в света, Пуерто Принцеса е най-дългата удобна за плаване река, която е с лесен за посетителите достъп. Разположена е 50 километра северно от града Пуерто Принцеса, в Палаван, Филипините.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4052 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност