Защо къща се проектира най-трудно. (Част 2-ра) | Arhitektura.Bg

5
Добави коментар
triadabg
triadabg

Започнах преди две седмици една тема за проектирането на къщи и в частност за един малък проект край яз. Батак. Разказах ви колко трудно и дълго екипът ни се бори с различни варианти, за това как една къща винаги излиза от бюджета си ако искате да да я направите като хората и не на последно място – за това, че инвеститорите в най-честия случай не са едни зли хора, които искат да измъчват архитектите с безкрайни разработки, а просто искат да им се случат нещата така, както са си ги представяли, независимо за колко пари им работят проектантите. И след като в предната статия стигнах до избора на конкретен вариант – ето го и него:

За по-голям размер – цък! върху картинките

Изборът

Това е важна част от работата на архитектите. Ако един проектант достатъчно усилено се бори за идеята си, ако достатъчно ясно обяснява кое е хубаво и кое – не, то шансовете му да повлияе на решението на инвеститора да избере по-добрата архитектура, са много по-големи, отколкото да бъде оставен сам да “узрее” за доброто решение . Инвеститорите съвсем не са толкова твърдоглави, колкото си мислите. Както споменах, те просто искат да се случи каквото са си представяли. Хубавото е, че техните представи са много, много разтегливо понятие и почти никога не са обвързани с конкретно обемно-пространствено решение. По-скоро настояванията са от сорта “искам дървени и каменни облицовки”; “искам големи прозорци” или пък “да не е нещо нестандартно, искам по-обикновена къща” и тн. Оттам насетне – свобода. И както може би сте обърнали внимание, от три варианта, инвеститорът, който искаше стандартна къща, си избра най-нестандартния и нетипичния. Или казано иначе – ако сте достатъчно убедителни, търпеливи и логични, далеч няма да сте просто чертножници на инвеститора, който си “проектира сам къщата”, а почти гарантирано ще успеете да прокарате идеите си за архитектура на по-високо ниво.

Сутерен, първи и втори етаж

3D в процес на разработка

3D – почти на финала

Та след като успяхме да се преборим за най-силния вариант, за окло 3-4 седмици, от незавършен идеен проект изготвихме, предадохме (и внесохме в община Батак) технически проект с всички специалности, детайли и количествени сметки. Ще питате, може би – защо и количествени сметки, щом не е работен проект, а технически? Да, не е задължително по закон, но за проект, който ще се изпълнява след два месеца, не просто е задължително, а изобщо не би трябвало да бъде предмет на коментар. Това е една от подробностите, които много рядко се обсъждат в началото при подписването на договора и после има въпроси “ама защо няма количества?”. Нещо като “с каски или без каски?” – то е ясно, че “с каски!”, само трябва да попитате. Иначе ще ви питат вас после. И ще създадете впечатление, че нарочно сте “изментили”, за да подбиете цената. Много е важно да знаете всичко, което ще е необходимо на инвестотора, за да можете предложите адекватна оферта и да бъдете максимално точни и изчерпателни и, в крайна сметка, да свършите работа в пълнота, а не частично.

Необходимите специалности и “екстри”

За да внесете един проект за разрешение за строеж, освен архитектурата, са ви е необходими и специалностите ВиК, ОВК, Ел, Вертикална планировка, Конструкции.. и ако дотук списъкът ви изглежда скучно познат, продължавам с Хидро-геоложки доклад, ПБЗ (план за безопаснотс и здраве), ПБ (пожарна безопасност), оценка за Енергийна ефективност. Плюс количествени сметки, детайли, спецификации на дограми и врати и външни връзки, които не са задължителни, но просто трябва да ги има, иначе строителите ще направят каквото си знаят. И ако списъкът все още ви изглежда познат, ще добавя – доклад за съответствие. Тъй като еднофамилните жилищни сгради са обекти пета категория, могат да минават през общината по два начина – на експертен съвет или с доклад за съответствие. Експертният съвет обикновено се свиква в общините веднъж или два пъти месечно и заседава; разглежда въпросния проект и се произнася – да/не. Ако искате да ускорите нещата обаче, можете да поръчате изготвяне на доклад за съответствие на независима надзорна фирма. В този случай, проектът (както и докладът) се гледа само от главния архитект на общината и има шанс разрешението да ви се издаде за по-малко от месец, както също се намалят и шансовете да ви върнат за някаква пълна простотия (като например пропусната котичка). И чудото става – това, което е изглеждало невъзможно при безбройните върнати варианти, изведнъж става факт – издават ви разрешение за строеж… което, за жалост, съвсем не означава, че ходенето по мъките е свършило, даже напротив. Това е моментът, в който започва да става ясно, че измислянето и проектирането на сградата, въпреки че е отнело около 3 пъти повече време от предвиденото, е по-малката трудност. Особено когато бюджетът не е безкраен, а ограничен. Започва избор на подизпълнители, доставчици, пазарлъци, изготвяне на допълнителни детайли.. и изготвянето на количествено-стойностни сметки, за да има база за сравнение и да не се окаже, че имате петоферти и всичките – надути с по около 20-30%. Да не забравим да добавим следене на изпълнението стриктно стъпка по стъпка не просто като авторски надзор, а като заинтересована страна. И още – промени по време на строителство.. А, да… да не забравяме също и за  всякаквите законови измишльотини, създадени чисто и просто с цел легален рекет на собствениците на имоти. За всичкото което ще ви разкажа в следващите статии.

Проект: “ВБ Студио” ООД;
проектанти: арх. Бойчо Бойчев, арх. Виктор Чолаков

Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: Батак, къща

Този постинг е публикуван на Вторник , Ноември 8th, 2011 в 09:30 в категория БГ сгради, Къщи, Нови проекти.
Можете да проследите коментарите към този пост чрез RSS 2.0 feed.

Можете да оставите коментар, или URL за проследяване от вашия собствен сайт.