Кога моето бебе ще се усмихне за първи път?

10
Добави коментар
beboran
beboran

Първата усмивка на вашето бебе е един от онези безценни моменти, които ще ви накарат да забравите безсънните нощи, болките в кръста и тревогите – все неща, които няма да ви подминат през първите месеци като родители. В момента обаче, в който на лицето на вашето бебе грейне първата усмивка всичко това ще бъде изчезне!

Кога за първи път ще се усмихне моето бебе? Как да насърча комуникацията с него? Как да стимулирам зрението и познавателната способност на моето бебе? На тези въпроси ви предлагаме отговорите сега.

Кога моето бебе ще ми се усмихне за първи път?

Повечето бебета се усмихват за първи път между шестата и осмата седмица. Понякога обаче, е възможно вашето бебе да се усмихне дори по-рано или пък малко по-късно.

Усмивката, подобно и на плача е част от начина, по който вашето бебе се опитва да комуникира с вас още от първия ден на неговото раждане. Колко по-добро става зрението на бебето ви, толкова повече то ще се опитва да имитира вашите изражения и гримаси – например ако му се изплезите, то на свой ред ще ви се изплези. Ако се усмихнете, то ще се опита да ви отвърне с усмивка.

Бебетата правят гримаси още преди да се родят, докато са в утробата на майката. Казано по друг начин – вашето бебе вече е „практикувало“ гримаси и лесно може да ви отвърне, ако това, което види му се стори интересно.

Как да провокирам моето бебе да ми се усмихне?

Ако искате насърчите вашето бебе да ви се усмихне и да комуникира с вас, използвайте моментите, когато то е спокойно, не е сънено и не се разсейва от странични дразнители.

Обърнете бебето към вас на около 30-на сантиметра от лицето ви. Ако прецените, че бебето ви не се чувства комфортно от това разстояние отдалечето го малко повече. Започнете да говорите нежно на вашето бебе и от време на време му се усмихвайте и го галете. Ще видите как то с интерес ще следи устните ви докато говорите и ще се опитва да повтаря движението им. В определен момент, когато се усмихнете, то на свой ред ще ви отговори с усмивка.

Освен, че по този начин може да насърчите вашето бебе да се усмихва, вие го подготвяте за това да започне да говори и стимулирате неговата познавателна способност.

Не забравяйте, че през първите седмици, вашето бебе не може да държи стабилно главичката си, нито може да седи, следователно вие трябва да го поставите легнало по гръб на стабилна опора и след това да се опитате да комуникирате с него по описания начин!

Важно е да вземете предвид и моментното състояние на вашето бебе – ако то е раздразнено, има колики или е болно, на него едва ли ще му е до усмивки и това е съвсем разбираемо.

Не забравяйте да документирате първата усмивка в дневника на вашето бебе! Това е едно от най-важните събития, които ще се случат с бебето ви през първата година от неговия живот и вие непременно трябва да го съхраните за него!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!